ABD, neden Suriye'den çekildi? Trump yönetiminin bundan sonraki planı ne? Türkiye Fırat'ın doğusuna operasyon yapacak mı? Rusya ve İran neden sessiz? Hepsinin cevabı haberimizde...
Soru: ABD'nin Suriye'den çekilme açıklaması ve attığı geri adımlar ne anlama geliyor?
Cevap: ABD, Suriye'den çekilme hamlesi çekilmekten ziyade, bölgedeki hegomonyasını sürdürme stratejisi olarak okunmalı. Askerlerinin birçoğu halen bölgede olmasına rağmen çekilme durumunda da büyük olasılıkla Irak'a kaydıracaktır. Ya da Kıbrıs'a kaydırabilir. Doğu Akdeniz'de petrol ve doğalgaz bulunmasından dolayı ABD, o bölgede daha etkin olmak isteyecektir.
"ABD, DOĞU AKDENİZ'DEKİ HAKİMİYETİNİ GÜÇLENDİRMEK İSTEYECEKTİR"
ABD'nin Rusya ve Türkiye'nin IŞİD'i bitirmek istediğini ama kendileri kadar istemediklerine dair kafa karıştırıcı beyanatları da var. Askeri açıdan başarısız olan ABD'nin bölgedeki amaç ve hedeflerine odaklanmak gerekiyor. Ne olursa olsun ABD, kendi ulusal güvenlik planlarını gerçekleştirmek için Doğu Akdeniz'deki hakimiyetini güçlendirmek isteyecektir.
Yani ABD, Suriye'den taktiksel olarak çekilecek; bölgede ABD bayrakları ile gezen kara veya hava unsurlarının yerine de vekalet savaşçıları yer alacaktır.
Soru: ABD'nin Türkiye'ye karşı yaptığı açıklamalarda bölgedeki kürtleri korumaya çalışıyoruz gibi ifadeler yer alıyor. Korumak istediği kürtler mi yoksa PYD mi?
"BUNLAR KÜRT HALKININ TEMSİLCİSİ DEĞİL Kİ"
Cevap: Kürtler ama hangi kürtler... Vekalet savaşçıları kürtler. Yani YPG... Bunlar Kürt halkının temsilcisi değil ki. Bizim diğer kürtlerle sorunumuz yok. Teröre bulaşan kürtlerle sorunumuz var. Orada birçok kürt aşiretleri var ve onlar da YPG'yi istemiyor.
Soru: Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yapacağı operasyon halen gündemde mi?
Cevap: Kapalı kapılar diplomasisinde operasyon halen gündemde. Askeri kanallar hiçbir zaman kapalı değil. Bolton ve ABD Genelkurmay Başkanı'nın haritalarla gelmiş olması da boşuna değil.
Soru: Esed ve YPG anlaştı tarzındaki haberleri nasıl yorumluyorsunuz?
Cevap: Bir anlaşma olsa da çok geçici ve kaypak anlaşmalar bunlar. Sürekli herkes zar atıyor. Herkes geçici adımlar atıyor. Mesela bugün Esed veya Rusya YPG ile anlaşma yapmış gibi görünebilir ama öteki taraftan da Türkiye ile ortak hareket edebilir, anlaşabilir. Suriye'de çok katmanlı ve çok aktörü bir oyun var. İşte ABD'nin attığı adımlar çok akıllıca. ABD'nin politikası yok diye bir şey söyleyemeyiz. Trump, çekilme kararı ile bölgedeki çatışmasızlığı bitirdi. Kontrol edilebilir bir kaos istiyor.
"YPG, RAKKA'DAKİ PETROLÜ İSRAİL'E SATIYOR"
Rakka'da petrol var ve YPG bunu İsrail'e satıyor ve bir gelir elde ediyor. Ama Rakka petrollerini Doğu Akdeniz'deki petrol ve diğer rezervlerle karşılaştırırsak çok da önemli değil. Bu oyun Akdeniz'de Rusya'nın doğalgaz hakimiyetini de kırar. Bunun için bence Doğu Akdeniz daha da önemli olacak. ABD Doğu Akdeniz'e çekilince Rusya ve Iran'a doğalgaz konusunda rakip olacak. Bu da Rusya ve İran'ın milli gelirinin düşmesi demek.
Soru: Rusya ve İran neden sessiz?
Cevap: Bekliyorlar. Çünkü birçok unsur var. Doğalgaz var, petrol var, hava sahası var, askeri üsler var... ABD ile bir işbirliğine gitmek zorunda kalabilirler. Fırat'ın Doğusundan çekilerek de Türkiye ile anlaşma zemini oluşturdu. Orada bir operasyon yapmak için ABD'nin askeri unsurları ile işbirliği yapmak gerekiyor. ABD ayrıca çekilme kararı ile bölgedeki mutabakatı da bozdu. Hesaplanmış adımlar bunlar.
Türkiye'nin Rusya'ya yanaşmamasını istiyor. Burada üst hedef Rusya ve Çin. Lokal hareketlerle küresel etki oluşturmak. Buradaki mihenk taşı da Türkiye...
"SURİYE VE LÜBNAN'I KİMSE GÜNDEME GETİRMİYOR"
Suriye'nin Doğu Akdeniz'de hiçbir çıkarı yok mu? Elbette var ama kimse gündeme getirmedi. Suriye'nin, İsrail'in, Lübnan'ın, Mısır'ın hatta Libya'nın Doğu Akdeniz'de çıkarı var. Orada baya büyük bir rezerv var. Suriye ve Lübnan'ı kimse gündeme getirmiyor. Sürekli İsrail gündemde.
Esas niyet askeri ve diplomatik işbirliğini zayıflatarak Türkiye ve Rusya'nın gücünü kırmak... Bunun üzerinden Doğu Akdeniz'deki gücü elde etmek.
Röportaj: Cuma Obuz