Barış Pınarı Harekâtı sonrasında Rusya ve ABD ile varılan mutabakatlar Suriye'nin kuzeyindeki dengeleri değiştirdi.
Yeni Şafak'tan Kıymet Sezer'in haberine göre Barış Pınarı ile Tel Abyad- Rasulayn arasını kapsayan 3800 kilometrekarelik hat, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Milli Ordusu'nun kontrolüne geçti. Doğudaki Kamışlı'da ise rejim kontrolü sürecek.
Barış Pınarı'nın doğusu ve batısındaki diğer bölgelerde de Rusya ile varılan mutabakat gereği PKK/PYD buralardan çıkarılacak. Devriyelerin atılacağı 10 km ile sonrasındaki 20 km'lik derinlik Rusya-Türkiye müşterek kontrol ve denetiminde olacak. Bu bölgenin kontrolünün ayrıntıları İdlib gözlem ve Tel Rıfat devriye modelleri üzerinden ortak çalışmalarla belirlenecek.
Fırat Kalkanı-Zeytin Dalı bölgelerinde yer alan Afrin, Cerablus, Azez, Bab TSK ve SMO'nun; Menbiç, Tel Rıfat ve Kamışlı ise Rusya-rejim kontrolünde bulunacak.
MÜLTECİLERİN DÖNÜŞÜ İÇİN ESED'İN YAKINDA OLMAMASI GEREK
Ancak bu noktada 30 km'lik güvenli bölgenin güneydeki 20 km'lik bölümünün kimin kontrolünde olacağının büyük önemi var. Suriye'den, Esed rejiminin bombalı saldırılarından kaçan mültecilerin geri dönmeleri için bu bölgelerde rejimin bulunmaması gerekiyor. Bu konu da süreç içerisinde çözülecek düğümlerden biri olacak.
Başlangıçta güvenli hale getirilecek bölgelere 1 milyon Suriyelinin yerleştirilmesi hedefleniyor. Bunun için ilk adım olarak yerel yönetimler oluşturulacak. Bununla birlikte yerel idare meclislerine bağlı olarak polis ve askerlerden oluşacak 'kolluk güçleri' kurulacak. Yerel asker ve polisler SMO ile bölgedeki yerel halktan seçilecek.