Dolar

32,5431

Euro

35,1051

Altın

2.464,66

Bist

10.682,15

Suriye'de TSK aracına ateş açan saldırgan PKK'lı çıktı

Suriye'nin kuzeyindeki Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) kontrülünde bulunan sınır kapısı ve Azez ve El Bab gibi şehirlerde Türk tırlarına ve askeri araçlarına saldırılar olduğuna ilişkin görüntüler sosyal medyada gündem oldu.

2 Gün Önce Güncellendi

2024-07-01 19:14:24

Suriye'de Öncüpınar sınır kapısında, harekat bölgelerine elektrik sağlayan dağıtım şirketi, Türkiye destekli SMO'ya bağlı Kuzey Fırtınası Tugayı askeri karargahı ve Mare şehrindeki Emniyet Müdürlüğüne saldırılar gerçekleşti.

Suriye'nin kuzeyinde Türk vatandaşlarını, TSK araçlarını ve Türk vatandaşlarını hedef alan saldırılara ilişkin görüntüler sosyal medyada gündem oldu.

SALDIRGAN PKK'LI ÇIKTI

Afrinde TSK'ya ait zırhlı araçlara ateş açan ve daha sonra etkisiz getirilen kişinin, yapılan kimlik çalışması sonucu YPG/PKK terör örgütü üyesi olduğu ortaya çıktı.

El-Bab bölgesinde silahlı olarak görüntülenen kişiler Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kirpi aracına ateş açtı.

2_709

Suriye'de provokatör gruplar, Mare Emniyet Müdürlüğü'ndeki Türk bayrağını indirdi.

GRaJo-mWMAAtJ6y

Afrin'de Türk bayrağını indirmeye çalışan bir kişi, SMO tarafından vuruldu.

GRaBW3iWIAA20Ru

Bazı grupların Türk bayrağını yaktığına ilişkin görüntüler sosyal medyada paylaşıldı.

Bölgede bulunan yardım tırları kundaklandı.

Türk vatandaşlarının alıkonulduğu iddiaları sosyal medyada gündem oldu.

Ekran Alıntısı_817

Suriye'nin Azez ve El Bab kentlerinde PTT binalarına girilerek Türk çalışanların dışarı çıkarıldığı iddia edildi.

Gaziantep Üniversitesi'ne ait bir aracın taşlı saldırıya uğradığına dair bazı görüntüler sosyal medyaya yansıdı.

OLAYLARDA AMERİKAN PARMAĞI İDDİASI

Türkmen Ajans Muhabiri İbrahim Bozan, yaşanan olaylarla ilgili sosyal medyada yaptığı değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı.

"Türkiye ilk kez Suriye sahasında büyük bir tehlike ile karşı karşıya.

Biraz daha açık yazayım. Dikkatle okumanızı tavsiye ederim.

Amerika, Suriye meselesinde Türkiye'nin Rusya ile anlaşmasını istemiyor.

Eskiden Amerika ile bağları olan gruplar var. Onlar da bu anlaşmanın yapılmasını istemeyen taraflardan biridir.

Amerikanlar ilk önce ortalığı karıştırırlar. Amaçlarına ulaşamazlarsa, yumuşamaya ve teklif sunmaya başlarlar.

Rusya ve Esed, aslında tüm sinsilik bunların başının altından çıkıyor. Hem PKK'lı teröristleri koruyorlar. Hem silah ve mühimmat desteği sağlıyorlar ve hem de sinsice bir plan kurmaktalar. Suriye Muhaberatı hafife alınmamalıdır bence.

Rusya ve Esed rejimi, Halkın Esad'ı kesinlikle kabullenmeyeceğinin farkındalar. Türkiye'nin, Esad rejimiyle barış vs söylemlerini farklı dillerde medyada büyüttüler. Ama gerçekte halen bir adım atılmış değil. Rusya'nın amacı, sahada olaylar çıksın ve sahadaki halkla Türkiye'nin arası açılsın istiyor.

Sahada olaylar artarsa, Türkiye'de şu söylem yayılır; "çekelim askerimizi ne halleri varsa görsünler". Hükümeti Türk askerini Suriye'den çekmeye zorlayarak, o bölgelere PKK/YPG ve Esed rejiminin girmesini hedefliyorlar.

Türkiye çekilirse ne olur?
Afrin PKK'ya verilir. Hatay sınırı da (İdlib) İran destekli terör örgütlerine.
FKH ve BPH bölgeleri de YPG/PKK'lı teröristlere verilir.
Sizce böyle durumda kim zararlı çıkar?

Suriye sahası öyle dışarıdan görüldüğü gibi bir yer değil. Ortada provakasyona açık büyük bir kitle var.
Dün Kayseri'deki olaylar rastgele yaşanmadı.
Mesela, dün gündüz saatlerinde, bugün için Suriye'de protesto çağrıları yapılıyordu. Akşam Kayseri'de olaylar yaşandı. Arabalar yakıldı vs. Bugün gündüz ilk başta Suriye'nin Bab şehrinde aynısı yaşandı.

İran'ın ne kadar tehlikeli olduğunun farkında bile değil çoğu insanlar. Türkiye içinde bu tür olayların yaşanmasında İran'ın büyük payı var. Bir gün anlarsınız inşallah iş işten geçmiş olmaz.

Türkiye sadece Suriye sahasında değil. Irak, Libya, Somali, Nijer ve bir çok ülkede Türk devletinin çıkarları söz konusu. Ve Türkiye olduğu her yerde yerel halkla işbirliği çok güçlü. Bu işbirliğine zarar gelmemesi lazım.

Olayları daha fazla büyütmeye çalışacaklar. Bir şeyi paylaşırken, yazarken, konuşurken iki kere düşünmekte fayda var."

SURİYE GEÇİCİ HÜKÜMETİNDEN AÇIKLAMA

Olaylarla ilgili Suriye Geçici Hükümeti tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Suriyeli mültecilere yönelik aşırı davranışları da içermektedir. Suriye Geçici Hükümeti, Türkiye'deki ve tüm sığınma ülkelerindeki Suriyelilerin korunmasının gerekliliğini vurgulamakta ve Türkiye İçişleri Bakanlığı'nın saldırganlara karşı aldığı yasal adımları takdir etmektedir.

Suriye Geçici Hükümeti, tüm ev sahibi ülkelere mazlum Suriye halkının canı ve malını korumak, onları zorla geri gönderme ve sistematik yıldırma eylemlerinden korumak için ilgili uluslararası anlaşmaları uygulama çağrısında bulunmaktadır.

Ayrıca Suriye Geçici Hükümeti, özgürleştirilmiş bölgelerde yaşayan halkımızı, Türk ve Suriye halkları arasındaki mevcut ittifakı baltalamayı ve Türk ordusu ile Suriye Milli Ordusu'nun fedakarlıkları ile inşa edilen mal ve kurumlara saldırmayı amaçlayan kışkırtıcı çağrılara uymamaya çağırmaktadır.

Suriye Geçici Hükümeti, bu olayların devrim düşmanları tarafından Türk-Suriye ilişkilerine zarar vermek ve Suriye topraklarını terörizmden kurtarmada Suriye halkıyla birlikte çalışan Türk kardeşleri hedef almak için kullanılma tehlikesinin altını çizmektedir.

Suriyelilerin seslerini ve duygularını barışçıl bir şekilde Türk kardeşlerimize iletmeye son derece önem verdiğimizi vurguluyor, özgürleştirilmiş bölgelerde güvenliğin bozulmaması için halkımızı itidallı davranmaya ve devrimimizin müktesebatına sahip çıkmaya davet ediyoruz."

GRaa2x_bgAACj2I

Haber Ara