Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Habertürk TV'ye yaptığı açıklamada, bazı çevrelerin 2 Nisan'da ticareti durdurma yönündeki boykot çağrılarına sert tepki gösterdi ve vatandaşları bu tür girişimlere karşı alışveriş yapmaya davet etti.
BOYKOT ÇAĞRILARINA KARŞI SERT TEPKİ
Bakan Bolat, söz konusu boykot çağrılarını "temelsiz ve mesnetsiz" olarak nitelendirdi ve bu girişimlerin, İstanbul merkezli yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının yarattığı tepkiyi örtbas etme çabası olduğunu belirtti. "Gerek gençleri, öğrencileri sokakları tahrik etme, kamu mallarına karşı saldırıları kışkırtma gerekse yerli, milli markaları, şirketleri boykot, tehditler savurma çabalarından sonra 2 Nisan'da ticareti durduralım çağrılarını siyasi gündemi değiştirme çabası olarak görüyoruz," ifadelerini kullandı.
YARGI SÜRECİ VE HUKUKİ ADIMLAR
Bakan Bolat, piyasa bozucu bu tür girişimlere karşı yargının gerekli soruşturmaları başlattığını ve bu çabaların hüsranla sonuçlanacağını vurguladı. "Ticaret hukuku, rekabet, borçlar, ceza hukuku alanında karşılığı olmayan ve özellikle de haksız ticaret çabası içinde olan bu çabalara karşı Borçlar Kanunu'nda zarar görenlerin boykot çağrısı yapanlara karşı tazminat davası açabileceklerine dair amil hükümler bulunmaktadır," dedi.
VATANDAŞLARA 2 NİSAN'DA ALIŞVERİŞ YAPMA ÇAĞRISI
Bakan Bolat, sağduyulu vatandaşların bu yıkıcı çağrılara kulak vermeyeceğine inandığını belirterek, "Vatandaşlarıma çağrım odur ki, yarın (2 Nisan), öbür gün, 4-5-6 Nisan'da planladığı alışverişi olan vatandaşlarımız bunları yarına (2 Nisan) çekebilirler. Bu konuda ana muhalefetin yıkıcı, bozguncu çabalarına çok iyi cevap vermiş olurlar," ifadelerini kullandı.
ESNAF VE TİCARET ODALARINA ÇAĞRI
Türkiye'de 3 bin esnaf odası, bin kadar esnaf kefalet kooperatifi, 2,5 milyon şirketi temsil eden 366 ticaret odası ve borsalar birliklerine de seslenen Bolat, bu kuruluşların üyelerinin hak ve menfaatlerini korumakla mükellef olduklarını vurguladı.
SORUMSUZ AÇIKLAMALARA KARŞI UYARI
Bakan Bolat, ülkenin kamu otoritesi ve düzeninin korunmasının yetkili kişi ve kuruluşların görevi olduğunu belirterek, "Bunun dışındaki açıklamalar sorumsuzluktur, şuursuzluktur," dedi.