ABD kongresine sunulan istihbarat raporunda PKK'nın Suriye uzantısı YPG'nin ‘PKK ile ilişkili ve otonom bir bölge arayışında olduğu' ifade edildi. Raporda YPG için ‘PKK'nın Suriye'deki milisleri' ifadeleri kullanıldı.
Karar'ın haberine göre Zarrab davası, FETÖ liderinin iade edilmemesi ve son olarak PKK'nın Suriye kolu YPG'ye verilen destek nedeni ile kopma noktasına gelen Türkiye ABD ilişkileri için kritik 72 saat. ABD Başkanı Trump'un Ulusal Güvenlik Danışmanı General McMaster'ın Türkiye ziyaretinin ardından dün de Savunma Bakanı Nurettin Canikli, ABD'li mevkidaşı Jim Mattis ile Roma'da görüştü. İkilinin gündeminde de yine YPG vardı. Başkent bugün de bu görüşme maratonunun son ismini, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'u ağırlayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de görüşecek Tillerson Cuma'ya kadar sürecek trafikte iki ülke ilişkilerinde kopmayı önleyecek formülleri sunmaya çalışacak. Bu görüşme trafiğinin ardından ise Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında bir değerlendirme zirvesi yapılacağı kaydediliyor. Ancak Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun önceki gün yaptığı ‘somut adım atılmazsa ilişkiler kopmaya kadar gidebilir' uyaralırının ardından Ankara, Washinfton'da söz yerine hareket bekliyor.
Türkiye'nin ‘YPG PKK'nın kolu' uyarılarına kulak asmayan Washington'a son uyarı da ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Daniel Coats'tan geldi. Senato İstihbarat ve Güvenlik Komitesi'ne CIA, NSA ve FBI direktörlerinin de hazır bulunduğu oturumda bilgi veren Coats, komiteye ‘ABD İstihbarat Topluluğunun Dünya Genelinde Tehditler Değerlendirmesi' başlıklı raporu sundu. Raporun Türkiye açısından en çarpıcı bölümü Suriye başlığı altında tek bir satır olarak yer verilen terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG'ye ilişkin tespit. Raporda YPG için açıkça ‘PKK'nın Suriye'deki milisleri' ifadesi kullanıldı. YPG'nin Suriye'de muhtemelen bir çeşit özerklik arayışına gireceği ancak bu girişimin Türkiye, Rusya ve İran'ın direnciyle karşılaşacağı vurgulandı. Raporda, Türkiye'nin ABD ile IŞİD kaynaklı terörle mücadeledeki işbirliğinin sürmesi muhtemel olduğu ancak YPG'nin heveslerini engellemenin Türkiye için bir dış politika önceliği haline geleceği ifade edildi. Coats'ın raporunda Afrin ile ilgili bölüm ABD ile Türkiye arasındaki açılan makasın nedenini de açıklıyor. YPG ile PKK varlığını kabul eden İstihbarat Direktörü Türkiye'nin Ortadoğu'da Kürtlerin ilerlemesine karşı çıkmaya her fırsatta devam edeceğini savundu. Coats, İstihbarat Komisyonu'ndaki oturumda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Afrin'de devam eden harekatının IŞİD ile mücadeleyi karmaşık hale getireceği ve Amerikan güçlerini tehlikeye atacağı iddiasında bulundu.
'OSMANLI TOKADINA' YORUM YOK
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Menbiç'teki ABD'li komutanların ‘Türkiye saldırırsa sert karşılık veririz' sözlerine yönelik kullandığı ‘Bunlar daha Osmanlı tokadı yememişler' sözleri ABD'nin de gündemindeydi. Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, açıklamanın hatırlatılması üzerine, “Bu tarz ifadelere çok alışığız. Türk hükümetinden ya da başka hükümetlerden bu tarz yorumlar geldiğinde buna sinirlenmiyoruz. Başka hükümetlerden başka siyasi liderlerden de benzer ifadeler duyuyoruz, sosyal medya paylaşımları görüyoruz. Ancak bunların hiçbirini politikalarımızı oluştururken dikkate almıyoruz” dedi. Ankara'daki ABD Büyükelçiliği önündeki caddenin isminin ‘Zeytin Dalı' ohalarak değiştirilmesine ise Nauert, “Sokak adı değiştirme iç mesele. Bu konulara yorum yapmayız” diye yanıt verdi.
NATO'NUN DERDİ YPG'NİN ELİNDEKİ IŞİD'LİLER
Türkiye ve ABD arasında yapılması planlanan üç kritik görüşmenin ikincisi Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile mevkidaşı Jim Mattis arasında İtalya'nın başkenti Roma'da gerçekleşti. NATO Savunma Bakanları toplantısında görüşen iki bakan Afrin harekatı ve Menbiç'teki ABD-YPG varlığı konularını ele aldı.
Öte yandan Roma'daki toplantının konusu da ilginçti. Suriye'de SDG'nin yakaladığı yüzlerce yabancı uyruklu IŞİD savaşçısının durumu NATO Savunma Bakanları toplantısında gündeme geldi. Fransa, Fransız IŞİD'lilerin “yerel makamlarca” yargılanması talebini yineledi. ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Suriye'de yakalanan yabancı uyruklu IŞİD savaşçılarının giderek büyüyen bir sorun haline geldiğini belirterek, müttefik ülkelerden vatandaşları hakkında sorumluluk üstlenmelerini istedi. IŞİD'lilerin ülkelerine gönderilmeleri dahil bazı adımlar üzerinde çalışıldığını kaydeden Mattis, “Onların sokaklara geri dönmesini istemiyoruz. Onları Ankara sokaklarında, Tunus, Paris ya da Brüksel sokaklarında görmek istemiyoruz” dedi.
Bazı NATO ülkelerinin güvenlik endişeleri nedeniyle IŞİD militanlarının geri dönmesine istekli olmadığı, bu nedenle toplantıda konuyla ilgili bir çözüme varılamadığı bildiriliyor. SDG'nin elinde şu an binlerce IŞİD mensubunun bulunduğu, aralarında yüzlercesinin yabancı uyruklu olduğu belirtiliyor.
TİLLERSON: AYNI YÇNDE ÇALIŞMANIN FORMÜLÜNÜ BULMALIYIZ
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, bugün gerçekleştireceği Türkiye ziyareti öncesi Ürdün'de önemli açıklamalarda bulundu. Ürdünlü mevkidaşı ile ortak basın toplantısında konuşan Tillerson, Türkiye ve ABD ilişkilerinin önemine vurgu yaptı. Tillerson, ‘'ABD, Türkiye ile aynı yönde çalışmaya devam etmenin yolunu bulmalı. Türkiye'ye tehditlerin azaltılması için işbirliğini konuşmalıyız'' ifadelerini kullandı.