AA'nın haberine göre ABD Başkanı Donald Trump'ın, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Theresa May ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau'yu arayarak ülkesini neden Paris İklim Anlaşması'ndan çektiğini anlattığı bildirildi.
Beyaz Saray, Trump'ın Avrupalı dört liderle ayrı ayrı yaptığı telefon görüşmelerine ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, Trump'ın her bir lidere Paris anlaşmasından ABD'yi neden çektiğini şahsen açıkladığı belirtilerek, "Başkan, görevinin ilk aylarında bu konuyla ilgili dürüst ve yapıcı tartışmaları sebebiyle dört lidere de teşekkür etti" ifadesine yer verildi. ABD'nin Transatlantik ittifakına bağlı kalmayı sürdüreceği ve çevreyi koruma çabalarını güçlendireceğine işaret edilen açıklamada, ABD'nin emisyon seviyesini düşürme ve temiz enerjiye dayalı teknolojiler geliştirme çabalarına da vurgu yapıldı.
"Başkan, kendi yönetimi altında ABD'nin, dünyadaki en temiz ve çevre dostu ülkesi olacağının altını çizdi" ifadesinin kullanıldığı açıklamada, Avrupalı liderlerin çevre de dahil tüm alanlardaki diyalog ve iş birliğini sürdürme konusunda mutabık kaldıkları duyuruldu.
MACRON'DAN AÇIKLAMA: BİZ ABD'YE SIRTIMIZI DÖNMEYECEĞİZ
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Elysee Sarayı'nda Fransızca ve İngilizce yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkesini anlaşmadan çekme kararını değerlendirdi. "ABD tüm dünyaya sırtını döndü fakat Fransa ABD'ye sırtını dönmeyecek" dedi.
Trump'ın kararına karşı mücadele edeceği mesajını veren Macron, "Bu akşam ABD tüm dünyaya sırtını döndü fakat Fransa ABD'ye sırtını dönmeyecek. Fransa, Paris İklim Anlaşması'nı imzalayan tüm ülkelere sorumluluklarının gereğini yerine getirmeleri ve baskılara boyun eğmemeleri çağrısı yapıyor" ifadelerini kullandı. Fransa Cumhurbaşkanı, ABD Başkanı Trump ile anlaşmadan çekilme kararını açıklamasından sonra bir telefon görüşmesi yaptığını aktardı. "Bu bizim çocuklarımızın geleceği değildir, bizim dünyamızın geleceği değildir" diyen Macron, Paris anlaşmasının yeniden müzakere edilemeyeceğini dile getirdi.
Macron, Paris'teki zirvenin başkanlığını yapan dönemin Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'un, "İklim konusunda bir B planımız yok zira başka bir planet de yok" sözünü tekrarladı. İklim değişikliğinin çağın en büyük mücadelesi olduğuna vurgu yapan Macron, ABD'li bilim adamlarına kapılarının açık olduğunu ve onların çalışmalarını Fransa'da sürdürebileceğini sözlerine ekledi.
PARİS'TE 'YEŞİL' PROTESTO
Paris belediye binası, Trump'ın kararına tepki olarak dün akşam yeşil renkte ışıklandırıldı. Küresel ısınmaya karşı mücadele için metropollerin bir araya geldiği C40 (Cities Climate Leadership Group) ve Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo da bir bildiri yayınlayarak, Trump'ın duyurduğu kararın uygulanamaz ve dünyanın geleceği için felaketlere yol açıcı olduğunu kaydetti. Hidalgo, 2016'nın şimdiye kadar dünya üzerinde ölçüm yapılan en sıcak yıl olduğunu ifade ederek, "Dünyanın en önemli 91 büyük şehrini bir araya getiren C40'ın başkanı olarak, ABD yönetimini bu dramatik kararından dönmeye davet ediyorum" çağrısında bulundu. Belediye Başkanı Hidalgo, Trump neye karar verirse versin, şehirlerin Paris İklim Anlaşması'nı uygulayacağı mesajını da paylaştı.
HOLLANDE'DAN TEPKİ
Eski Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise 2015'te Paris'te varılan anlaşmanın ülkeler açısından bağlayıcı olduğunu ve geri dönüşünün mümkün olmadığını belirtti. Bir bildiri yayınlayan Hollande, "Paris'te ortaya çıkan kararın geri dönüşü yoktur. Bu sözleşmenin kıymeti bir ABD başkanının değerlendirmesine bağlı değildir" açıklamasını yaptı.
Dönemin Fransa Çevre Bakanı Segolene Royal de Trump'ın insanlığa karşı bir kusur işlediğini iddia ederek, "Tek başına tüm gezegeni esir alma arayışında olan birinin sebep olduğu trajik bir sahneye şahit olduk" ifadeleriyle ABD Başkanı'nı eleştirdi.
NE OLMUŞTU?
Trump, kampanya döneminde sözünü verdiği şekilde ABD'yi, iklim değişikliğiyle mücadeleyi amaçlayan geçen yıl imzalanan Paris anlaşmasından dün geri çektiğini açıklamıştı.
Fransa'nın başkenti Paris'te 12 Aralık 2015'te yapılan 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda (COP21), üzerinde anlaşma sağlanan anlaşma metni konferansa katılan ülkelerin delegeleri tarafından onaylanmıştı. Anlaşma, 22 Nisan 2016'da BM Genel Merkezi'nde aralarında ABD'nin de olduğu çok sayıda ülke tarafından imzalanmıştı.
ABD, Çin ve Türkiye'nin de aralarında olduğu 190'dan fazla ülkenin imza attığı iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen anlaşma, 4 Kasım 2016'da yürürlüğe girmişti.