TIMETURK | HABER MERKEZİ
TSK'daki FETÖ temizliğinde yeni bir dalga olasılığının yüksek olduğunu çünkü MİT'in ele geçirdiği ve şifrelerini çözdüğü çiplerde emniyettekiler gibi askerlere yönelik de fişleme ya da kodlamalar bulunduğunu yazan Begin, "üst düzey bir askeri kaynağın" şu sözlerini aktardı:
“MİT, geriye dönük olarak bugüne kadar bu cemaatle ilişkisi olduğu belirlenen herkesle ilgili çalışma yapıyor. Bunun yanında bir de ele geçirilen Fethullah Gülen cemaatinin hazırladığı listeler var. Bu listelerde Silahlı Kuvvetler'deki herkesi ‘Cemaate tam ters olanlar, sempati duyanlar, nötr olanlar, bazı hassasiyetlerde bizim yanımızda durabilecek ya da önderlik-abilik yapabilecekler' diye beş kategoriye ayırıp fişlemişler. İllerdeki tüm birlikler için hazırlanan bu listelerde, bilgilerine net ulaşamadıkları ya da değerlendiremedikleri kişileri de o şekilde kayda almışlar. Bu data da MİT'in elinde. Dolayısıyla, MİT ve FETÖ dataları birbiriyle karşılaştırılarak doğrulama yapılıyor.”
"SEFERBERLİK DURUMU VAR"
Begin, bu ifadelere dayanarak şunları söyledi:
"Yani TSK'da kimine göre ağırdan alınsa bile FETÖ temizliği açısından bir “seferberlik durumu” var. Bu bağlamda da ciddi bir sıkıntı söz konusu."
Tunca Begin şöyle deva etti:
"BİR BAŞKA BOYUTU VAR..."
Bunun bir de FETÖ'cü karşıtı ve de ordunun belkemiğini oluşturan gerçek askerlerin ayrılma taleplerinin yoğunlaşmasına dönük boyutu var. Askeri kaynağa göre onun nasılı ve niyesi de şöyle: “Bu konuda sıkıntı şu: TSK'daki FETÖ'cüler henüz gidelim demiyor. Dışarı çıksa da, içerde kalsa da FETÖ'cüler. Yani dışarı çıkınca sen eskiden bunları yapmıştın ama artık sivil oldunuz peşini bırakıyoruz denilmeyecek. Dahası ayrılmak, emekli olmak isteyenlere FETÖ hâlâ ‘davadan kaçıyorsunuz Allah sizden bunun hesabını soracak' diye baskı yapıyor. Amaç da örgüte ‘biz bitmedik' mesajı ve moral vermek... Tüm bunlara karşı ise FETÖ karşıtı olanlar emekliliğini ya da ayrılmayı daha çok istiyor. Örneğin 15 Temmuz'dan sonra ağustos ayında lanet olsun deyip çok sayıda ayrılan oldu. Nisanda da geçtiğimiz yıllara oranla çok sayıda asker emeklilik başvurusu yaptı. Yani bir tarafta atılanlar diğer yanda ayrılanlar. Dahası TSK'nın askeri okul kaynakları kısıtlandı. Bu yıl subay, astsubay gelmeyecek ama çok sayıda gidecek. Dolayısıyla makas iki kat artıyor.”
NE YAPILMALI?
Begin, askeri kaynağa "Bu durumda na yapılması gerekiyor?" diye de sordu ve aldığı cevabı şu şekilde aktardı:
“Şu anda orduda 30 bin civarında subay, 94 bin civarında astsubay var. Ancak bu yıl emeklilik dilekçesini vermiş olanlar ordudan ayrılırsa ciddi bir erime olacak. O nedenle mutlak surette Silahlı Kuvvetler personel rejiminde, özlük haklarında düzenleme yapmak ve orduda kalmayı özendirmek gerekiyor. Şimdi yapılanlar sadece orduya girmeyi özendirmek. O da her dönemde yapılıyor zaten. Acilen TSK'da kalmayı özendirmek zorundayız çünkü asıl yetişmiş kaynak elimizden gidiyor...”