Dolar

34,0233

Euro

37,8736

Altın

2.819,95

Bist

9.577,46

Türk Devletleri Teşkilatı Adalet Bakanları Konseyi İlk Toplantısını Kazakistan'da Yaptı

Türk Devletleri Teşkilatı Adalet Bakanları Konseyi'nin ilk toplantısı Kazakistan'ın Astana şehrinde yapıldı. Toplantıda, adli işbirliğinin derinleştirilmesi ve bölgesel güvenliğin artırılması hedeflendi.

1 Hafta Önce Güncellendi

2024-09-09 14:02:30

Türk Devletleri Teşkilatı Adalet Bakanları Konseyi İlk Toplantısını Kazakistan'da Yaptı

Kazakistan'ın başkenti Astana'da, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Adalet Bakanları Konseyi'nin ilk toplantısı gerçekleştirildi. Kazakistan Adalet Bakanı Azamat Yeskarayev'in ev sahipliğinde yapılan toplantıya Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Azerbaycan Adalet Bakanı Farid Ahmedov, Kırgızistan Adalet Bakanı Ayaz Baetov, Özbekistan Adalet Bakanı Akbar Taşkulov ve TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev katıldı.

KAZAKİSTAN CUMHURBAŞKANINDAN MESAJ

Toplantının açılışında Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in TDT çerçevesinde kurulan Adalet Bakanları Konseyi üyelerine gönderdiği mesaj okundu. Tokayev, "Amacımız, aramızdaki güven ve kardeşliğin temelinde birliğimizi korumak, gelecek nesillere aktarmaktır." ifadesini kullandı.

ADLİ SİSTEMİ YAKINLAŞTIRMA HEDEFİ

Tokayev, Konseyin kurulmasının adli sistemleri yakınlaştıracak ve bilgi paylaşımını teşvik edeceğini belirtti. Kazak Bakan Yeskarayev, Astana'da gerçekleştirilen TDT 10. Yıl Dönümü Zirvesi'nde bu öneriyi sunduklarını ve Konseyin kardeş ülkeler arasındaki işbirliğini geliştireceğini vurguladı.

BİRLEŞİK MÜCADELE VE İŞBİRLİĞİ VURGUSU

Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Bu güzel birlikteliğin devamını sağlayacak istişarelerin, ülkelerimizin yargı kurulları arasındaki iletişim bağlarını daha da güçlendireceğine yürekten inanıyorum." dedi. Tunç, TDT üyesi ülkeler arasındaki adli işbirliğinin derinleştirilmesinin önemine dikkat çekti ve "Bizler, aynı kökten gelen ulu bir çınarın geniş bir coğrafyaya yayılan kollarıyız." şeklinde konuştu.

İNSANLIK İÇİN BARIŞ VE HUZUR ÇAĞRISI

Tunç, Gazze'deki insani felakete de değinerek, "İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği saldırılarda 40 binden fazla kardeşimizin şehit olduğunu" belirtti. Ayrıca, "Türkiye olarak, İsrailli yetkililer hak ettikleri cezayı alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz." dedi.

GELECEK TOPLANTI YERİ AÇIKLANDI

Toplantıda, Türk Devletleri Teşkilatı Adalet Bakanları 1. Konseyi Toplantısı'na ait Astana Bildirisi imzalandı. Bir sonraki toplantının Azerbaycan'da yapılmasına karar verildi ve bakanlar aile fotoğrafı çektirerek toplantıyı sonlandırdılar.

Haber Ara