Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu (TDK), Türk Tarih Kurumunun (TTK) bütçelerine ilişkin sunum yaptı.
Sunuma geçmeden önce, CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu'nun, HDP milletvekillerinin gözaltına alınması ve tutuklanmasına yönelik konuşmasıyla ilgili değerlendirme yapan Türkeş, OHAL'in çıkış sebebinin herkes tarafından bilindiğini belirtti.
Türkeş, şöyle konuştu:
"Milletvekillerinin tutuklanmasıyla ilgili Sayın Bekaroğlu'nun sözlerinde bir tenakuz var. Milletvekillerini yargı davet ediyor ifadeye, dokunulmazlıkları da kaldırılmış. Herhangi bir vatandaş gibi ifadeye gitmeleri gerekiyor. MHP lideri Sayın Bahçeli gitti, ifadesini verdi, çıktı. Demek ki onlar da gitseydi bugün bunlar yaşanmayacaktı. Yani sistemi buradaki arkadaşların karıştırmaya kalktığını niye göz ardı ediyoruz da hukuk herkese uygulanmaya kalkılırsa buna neden CHP Milletvekili Sayın Bekaroğlu itiraz ediyor ve rahatsız oluyor, bunu anlamıyorum."
Türkeş, bu uygulamanın hukukun üstünlüğünün herkese eşit uygulandığının gösterilmesi açısından kutlanması gerektiğine işaret ederek, "Vatandaş gitmediğinde kulağından tutup götürüyorsun. Milletvekili olup, orada burada 'Ben ifade vermem' diyecek buna da dokunmamasını bekliyordunuz." diye konuştu
SURİYELİLERE YÖNELİK ÇALIŞMALAR
Yurt dışındaki Türk vatandaşlarının dil, kültür, aile ve sosyal alanlar ile ırkçılık ve yabancı düşmanlığı gibi sorunlarının ele alındığı Yurtdışı Vatandaşlar Danışma Kurulu (YVDK) Kamu Kurumları toplantısının da yapıldığını anımsatan Türkeş, "Türkiye artık yurt dışında yaşayan vatandaşlarına karşı daha sorumlu ve vizyoner bir politika izlemektedir. Soydaş ve akraba topluluklarımıza yönelik çalışmalar sayesinde Türkiye tarihi ve kültürel bağları olan ülke ve topluluklarla daha da yakınlaşmaktadır." dedi.
Türkeş, Türkiye'de misafir olarak bulunan Suriyelilere yönelik ise YTB tarafından AFAD, Gaziantep Üniversitesi, UNHCR Türkiye Temsilciliği'nin işbirliğinde gerçekleştirilen Türkçe eğitimin programının 2013'ten bu yana devam ettiğini, ayrıca bu yıl başlayan İleri Düzey Türkçe Eğitim Programı kapsamında da bin Suriyeli gencin Türkçe eğitimi imkanına kavuştuğunu vurguladı.