Türkiye'den Doğu Akdeniz'de yeni hamle
Doğu Akdeniz'de sondaj faaliyetlerini sürdüren Fatih ve Yavuz’un ardından 3. sondaj gemisi arayışı hız kazandı

Oluşturma Tarihi: 2019-12-09 08:06:22

Güncelleme Tarihi: 2019-12-09 08:06:22

Libya ile Doğu Akdeniz'e ilişkin imzalanan tarihi mutabakatın ardından Türkiye, Mavi Vatan'da derin sondajlar için üçüncü gemiyi almaya hazırlanıyor.

Edinilen bilgiye göre bu doğrultuda Fatih ve Yavuz'un ardından üçüncü bir platform daha satın almak için çalışmalara hız verildi. Geminin teminine ilişkin değerlendirmelerin devam ettiği öğrenilirken, alternatifler arasında Fatih ve Yavuz platformlarının satın alındığı Norveçli firmalar başı çekiyor. Üçüncü sondaj platformunun da faaliyete geçirilmesiyle birlikte Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın Doğu Akdeniz'de KKTC'den yetki aldığı ruhsat sahaları ve Türk deniz yetki alanlarında faaliyet yürüten sondaj gemisi mevcudu 3'e, Barbaros ve Oruç Reis araştırma gemileriyle birlikte sayı 5'e ulaşacak.

ERDOĞAN DUYURMUŞTU

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sinyalini verdiği tedarik gerçekleşirse Fatih ve Yavuz gemilerine yenisi eklenecek. Erdoğan, "Doğu Akdeniz'de şu, bu ne diyor değil, biz ne diyoruz, biz buna bakıyoruz. Şu anda gemilerimiz bölgede. Doğu Akdeniz'de üçüncü sondaj gemimizin de gelme durumu söz konusu olabilir. Kimse burada bizim hakkımız olan konulardan bizi mahrum etmeye kalkamaz. Burada KKTC'deki soydaşlarımızın hakları var, bizim garantör ülke olarak söz söyleme hakkımız var" demişti.

DİĞER GEMİLER ŞU AN NEREDE?

Türkiye Petrolleri, denizin derinliklerinde hidrokarbon kaynaklarını aramayı sürdürüyor. Halen Fatih sondaj platformu Kıbrıs doğusundaki Dipkarpaz açıklarındaki KKTC ruhsat sahalarında çalışmalarını sürdürürken, Yavuz ise Kıbrıs'ın güneybatısında 7 numaralı parselde sondaja devam ediyor. 7 numaralı parsel, İtalyan ENI şirketine ait sondaj platformunun Türk donanması tarafından engellendiği bölge. Yavuz bir süre daha bu bölgede faaliyetlerine devam edecek. Barbaros sismik araştırma gemisi ise Limasol güneyinde KKTC ruhsat sahalarındaki araştırma faaliyetlerini sürdürüyor. Türkiye'nin yerlilik oranı yüzde 90'ı aşan sismik araştırma gemisi Oruç Reis ise petrol ve doğalgaz için Karadeniz'in tabanını tarıyor.

DERİN DENİZ AİLESİNE YENİ ÜYE

Türkiye'nin ilk derin deniz sondaj gemisi Fatih, Türkiye Petrolleri tarafından Norveç'ten 154 milyon dolara satın alındı. Uluslararası platformda 'Deepsea Metro II' gemisi olarak bilinen Fatih'in ardından, bu geminin kardeşi 'Deepsea Metro I' de geçtiğimiz yıl ekim ayında 262.5 milyon dolara satın alındı ve adı Yavuz olarak değiştirilerek Türk sondaj platformu ailesine dahil edildi. Her iki platform da açık deniz sondaj teknolojisinde 12 bin feet'e ulaşan derinlikte (yaklaşık 3 bin 700 metre) faaliyet yürütme kabiliyetiyle öne çıkıyor.