İngiliz yayın kuruluşu BBC, "Göçmen krizi: AB ve Türkiye'nin taslağı, anlaşma için umut vaat ediyor" başlığıyla verdiği haberinde, "Brüksel'deki zirvede göçmen krizinin hafifletilmesi planında büyük ölçüde anlaşıldığını, ancak son kararın ertelendiğini" yazdı.
ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times, Avrupa baskısında geniş yer verdiği zirve haberine "Türkler göçmen krizi konusunda AB'ye yardım için taleplerini sertleştiriyor" başlığını verdi.
James Kanter imzalı haberde, Türkiye'nin Suriye ve Irak ile Avrupa'ya girmeye çalışan diğer göçmenlerin akışını durdurmak için ön koşul olarak bir dizi aşırı taleple Avrupa Birliği liderlerini şaşırttı" ifadesi kullanıldı.
Ankara'nın taleplerinin sıralandığı haberde, Türkiye'nin pozisyonunun, Zaman gazetesine kayyum atanmasından sadece birkaç gün sonra sertleştiği ifade edildi.
İngiliz Financial Times gazetesi, "AB ile Türkiye ezber bozan bir göçmen anlaşmasına yaklaşıyor" başlığıya verdiği haberinde, "Diğer AB liderleri, pazartesi günkü zirveden kısa bir süre önce sunulan cüretkâr Türk-Alman metni karşısında hazırlıksız yakalandı. Ancak 12 saatlik zorlu müzakerelerin ardından gelecek hafta tamamlanması beklenen bir anlaşmanın taslağı ortaya çıktı" ifadesine yer verdi.
Amerikan yayın kuruluşu CNN ise AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in Sözcüsü Martin Selmayr'ın attığı tweet'ten gördüğü haberinde, "Türkiye ve Avrupa Birliği, mülteci akının üstesinden gelmek için hazırlanan teklifin anahtar noktalarda anlaşmaya vardı" yazdı.
ABD'nin saygın ekonomi gazetesi Wall Street Journal da "AB ve Türkiye yeni, daha geniş bir göçmen anlaşmasının genel hatları üzerinde anlaştı" derken, Avrupa'nın Türkiye'nin taleplerini ne kadar karşılayacağına ilişkin detayların gelecek hafta belli olacağının altını çizdi.
HABER AJANSLARI YOĞUN MESAİ YAPTI
Uluslararası haber ajansları ise, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'nın karşı karşıya kaldığı en ciddi insani krizin çözümü için gerçekleştirilen zirvede yaşanan hemen her şeyi 'son dakika' gelişmei olarak dünyaya duyurdu.
İngiliz Reuters, "Avrupa Birliği liderleri, Türkiye'nin kendi topraklarından Avrupa'ya giren tüm mültecileri geri alma yönündeki teklifini sıcak karşıladı ve karşılığında Ankara'nın 'daha fazla para, AB müzakerelerinin hızlandırılması ve daha çabuk vizesiz seyahat' taleplerini kabul etti" yazdı.
Fransız AFP ise haberinde “Türk Başbakanı Ahmet Davutoğlu, ekstra 3.3 milyar dolar yardım ve vizesiz seyahat talebiyle 28 AB'li mevkidaşını şaşırttı. Karşılığında ise aşırı gergin Yunan adalarına giden yasadışı göçmenlerin hepsini geri almayı teklif etti ve AB'nin, Türkiye'nin Yunanistan'dan aldığı her göçmen için Türkiye'deki kamplardan bir Suriyeliyi almasını ön gören “bire bir” anlaşmasını teklif etti” ifadelerini kullandı.
Amerikan Associated Press, 'tarihi zirve'yi aktardığı haberinde şu ifadelere yer verdi: "Avrupa Birliği liderleri, salı günü erken saatlerde binlerce göçmenin Türkiye'ye iadesini öngören muhtemel bir anlaşmanın ana hatlarında anlaşmaya vardı ve nihai anlaşmaya gelecek hafta yapılacak zirvede varılacağına inandıklarını söylediler."