Dolar

34,4347

Euro

36,2908

Altın

2.837,80

Bist

9.389,62

Türkiye neden depremlere bu kadar yatkın?

Üç ana tektonik levhanın kesiştiği noktada yer alan Türkiye, sık sık depremlerle sarsılıyor ve 2022'de 22.000'den fazla deprem kaydedildi.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-02-07 13:40:20

Türkiye neden depremlere bu kadar yatkın?

Middle East Eye'de, İle Reyhan Uddin imzasıyla yayımlanan, "Türkiye neden depremlere bu kadar yatkın?" başlıklı haber şöyle:

Pazartesi sabahı erken saatlerde Türkiye'nin güneydoğusu ve Suriye'nin kuzeyini vuran 7,8 büyüklüğündeki güçlü bir deprem, en az 2.300 kişinin ölümüne ve binlerce kişinin yaralanmasına neden oldu.

Amerika Birleşik Devletleri Jeolojik Araştırması'nın bildirdiğine göre, deprem yerel saatle 04:17'de Gaziantep şehri meydana geldi. Sonraki aynı bölge 7.5 büyüklüğünde bir deprem de dahil olmak üzere bir dizi artçı sarsıntıları oldu.

b2

Türkiye'yi on yıllarca vuran en büyük deprem olan ilk deprem, tüm apartman bloklarını yerle bir etti ve Suriye'deki iç savaş ve diğer çatışmalardan kaçan milyonlarca insanın üzerine daha fazla yıkım getirdi.

Ülkenin afet acil durum teşkilatı AFAD, Salı (bugün) günü erken erken saatlerde yaptığı açıklamada, Türkiye'de en az 3.381 kişinin öldüğünü ve 20.426'dan fazla kişinin yaralandığını söyledi.

Suriye hükümeti sağlık görevlileri ve gönüllü Suriye Sivil Savunma kurtarma grupları (Beyaz Baretliler) göre ise Pazartesi akşamı İdlib, Halep, Lazkiye, Tartus ve Hama vilayetlerini vuran depremde en az 1.300 kişi öldü.

Sarsıntı Kıbrıs, Lübnan, Irak ve Mısır'dan da hissedildi.

Türkiye çapında binlerce binanın çöktüğü bildirildi ve kayıpların çoğu güneydeki Hatay ilinde meydana geldi.

Türkiye plakalarının kavşağında

b1

Türkiye'nin yüksek deprem oluşumu, üç farklı tektonik levhanın kavşağında bulunmasından kaynaklanmaktadır.

Dünyanın en dış kabuğunu oluşturan bu kara kütleleri sürekli hareket halinde ve birbirine çarpıyorlar. Depremler dünyasında, gezegenin varlıklarındaki büyük kırıklar olan plakanın fay hatlarında meydana gelir.

Türkiye'nin çoğu, ana Avrasya ve Afrika levhaları ile küçük bir levha olan Arap levhası arasında yer alan Anadolu tektonik levhasında yer alır.

Plakalar bütünün içine doğru itildiğinde, iki plaka arasında sıkışma meydana gelir.

Bu plakalar, artan basınç nedeniyle nihayet "sıkıştıkları" zaman, tektonik plakalar su altında birleşerek depremler veya tsunamiler şeklinde hissedilen çok büyük miktarda enerji açığa çıkarırlar. Türkiye'nin deprem tarihi

Türkiye'nin üç tektonik levhası üzerinde birleşen konumu, geçtiğimiz yüzyılda tekrarlanan büyük depremlerle sonuçlanmıştır.

Aralık 1939'da Türkiye'nin geldiğiki Erzincan kentinde 7.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi ve 30.000'den fazla kişi öldü.

Sonraki yıllarda, doğu Van ilinde 4.000'den fazla insanın ölümüyle 1976 Çaldıran-Muradiye depremi de dahil olmak üzere birkaç deprem daha oldu.

1939 felaketinden bu yana en hasarlı deprem, Ağustos 1999'da, Marmara bölgesinde meydana geldi. İzmit kentini 7,4 büyüklüğünde bir deprem vurdu. 17.000'den fazla insan öldü, 43.000'den fazla kişi de yaralandı.

Ülkenin Afet ve Acil Durum Yönetimi Kurumu'na (AFAD) göre, Türkiye 2022'de 22.000'den fazla deprem kaydetti.

Pazartesi günü meydana gelen Kahramanmaraş merkezli deprem, 1999'dan bu yana ülkeyi vuran en şiddetli deprem. Bölgede Perşembe gününe kadar sürmesi beklenen bir kar fırtınası yaşanıyor.

 

 

 

Haber Ara