Türkiye'nin 'merdiven altı' anaokulları
İzmir’de 3 yaşındaki Alperen’in anaokulu servisinde unutularak hayatını kaybetmesi sonrasında gözler 'merdiven altı' kurumlara çevrildi.

Oluşturma Tarihi: 2017-08-27 13:46:51

Güncelleme Tarihi: 2017-08-27 13:46:51

İzmir'de okul servisinde unutulduktan sonra kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren 3 yaşındaki Alperen Sakin'in ölümünün ardından yürütülen idari soruşturmada anaokulunun kapatılmasına karar verilmişti. Milliyet, Alperen'in ölümünün ardından binlerce ailenin çocuklarını emanet ettiği anaokullarını mercek altına aldı. Karşılaşılan tablo ise oldukça ürkütücü. Zira okul öncesi eğitim veren bazı kurumların ne Milli Eğitim Bakanlığı'ndan ne de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan alınmış ruhsatları bulunuyor...

ÖZELLİKLE İSTANBUL

İstanbul'da özellikle Bağcılar, Bahçelievler, Fatih ve Zeytinburnu gibi ilçelerde anaokulu ruhsatı olmadan hizmet veren pek çok anaokulu, yuva, kreş bulunuyor.

MÜFREDATTAN HABERSİZ

Çoğunluğu bir binanın Bodrum katında yalnızca basit bir tabelayla hizmet verirken, Milli Eğitim Bakanlığı'nın müfredatından bihaber eğitim programları sunuyor.

ORTAK İSİMLER

Hemen hepsinin ortak özelliği isimlerinde ‘oyun evi', ‘çocuk evi', ‘yetenek geliştirme merkezi', ‘atölye' gibi ifadeler yer alması. Anaokulu olmadıkları için ‘anaokulu' ismini kullanamıyorlar, ancak eğitim kurumu izlenimini yaratmak için bu isimleri kullanıyorlar.

"BELEDİYEYE BAĞLIYIZ" DİYORLAR

Anaokulları veya gündüz bakımevleri, mevzuatta okul öncesi eğitim kurumları olarak yer alıyor. Bu yüzden mutlaka Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) veya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan (ASPB) ruhsat almaları gerekiyor. Milliyet'ten Arif Balkan söz konusu okulları çocuğunu kaydettirmek isteyen bir veli gibi aradı ve “Belediyeye bağlıyız” cevabını aldı. Ancak bu, aslında o yerin anaokulu ruhsatı olmadığını, sadece ‘ticarethane' olarak faaliyet gösterdiğine işaret ediyor.

RUHSAT NEDEN ÖNEMLİ?

Uzmanlar, ailelerin çocuklarını gönderdikleri anaokullarına mutlaka MEB veya ASPB ruhsatını sormaları gerektiğini söylüyor. Çünkü ruhsat alınması sırasında, deprem raporu alınması, binanın iskanın olması, yangın ve emniyet açısından gerekli önlemlerin alınması gibi çocukları koruyacak kontroller yapılıyor. Ruhsatların tarihini de kontrol etmeleri önerilirken, ruhsatsız kurumda bir problem oluşması durumunda ailelerin muhatap bulamayacağı hatırlatılıyor.

(İlgili habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)