Washington ile Ankara arasında Suriye'de güvenli bölge konusunda görüşmelerin sürdüğü ve Suriye'nin kuzeydoğusuna Türkiye'nin olası operasyon düzenleme ihtimalinin konuşulduğu bir dönemde Suriyeli muhaliflerden “Operasyona katılmaya hazırız” mesajı geldi.
Suriye'de Türkiye destekli muhalif grup Ulusal Ordu'nun sözcüsü, ülkenin kuzeydoğusunda varlık gösteren YPG'ye yönelik operasyona katılmaya hazır olduklarını söyledi.
“14 BİNDEN FAZLA SAVAŞÇI HAZIR”
Haber ajansı Reuters'a konuşan Suriyeli muhalif grubun sözcüsü Yusuf Hamud “Türk askerleriyle Fırat'ın doğusunda yapılacak operasyonlara girmeye hazır olan 14 binden fazla savaşçı var” dedi.
Suriyeli muhalif grubun sözcüsü Türkiye'nin bölgeye olası operasyonu konusunda tarih vermedi ancak bir başka muhalif kaynak hazırlıkların yapıldığını, hem Suriye hem de Türkiye topraklarından başlaması beklenen operasyonda Türk ordusunun sınır hattındaki hazırlığının hız kazandığını belirtti.
SDG, BATI ÜLKELERİNDEN YARDIM İSTEDİ
ABD destekli ve PYD şemsiyesi altında kurulan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ise Türkiye'den gelen tehditlere tepki gösterdi, Batı ülkelerine harekete geçme çağrısında bulundu. Yapılan yazılı açıklamada “Tüm etnik ve dini unsurlarımızla tek vücut olarak duruyoruz. Güvenlik ve istikrarın savunulması için mümkün olan her şekilde direneceğiz” ifadeleri kullanıldı.
Türkiye'nin Suriye halkı içindeki çeşitli gruplar arasındaki bütünlüğü bozmaya çalıştığı iddia edildi.
ERDOĞAN, OPERASYON KONUSUNDA UYARMIŞTI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Pazar günü yaptığı açıklamada Suriye'nin kuzeydoğusunda Fırat Nehri'nin doğusunda YPG kontrolundaki bölgeye operasyon düzenleyeceğini ve bu planı hem ABD hem de Rusya ile paylaştıklarını belirtmişti.
Türkiye daha önce de Fırat'ın doğusuna operasyon düzenleyeceği konusunda uyarıda bulunmuş ancak Suriye'de ABD ile YPG'den temizlenecek bir güvenli bölge oluşturulması konusunda görüşmelerin başlamasıyla operasyonu askıya almıştı.
Washington'un karşı çıkması sebebiyle aylardır askıya alınan olası operasyonla YPG güçlerinin Rakka ve Haseke'deki sınır kasabalarından çıkarılması amaçlanıyor.
Çatışmalar sırasında bu bölgelerden kaçan yüzbinlerce mülteci ya Türkiye'de ya da Suriye'de muhaliflerin kontrolundaki kuzeybatıda.
SURİYE'DEKİ AŞİRETLER YPG'DEN ŞİKÂYETÇİ
Suriye'deki aşiret liderleri ve insan hakları örgütleri YPG'yi Araplar'ın evlerine dönmelerini engellediğini savunuyor. Suriye Demokratik Güçleri ise Araplar'a ait evlerin yıkıldığı ya da evlere el konulduğu iddialarını yalanlıyor.
Suriyeli muhalif sözcü “Buradaki amaç ayrılıkçı terör örgütünün (YPG) varlığına son vermek, bölgenin demografik yapısını değiştirme planlarını engellemek ve her gruptan göç etmek zorunda kalanların da evlerine köylerine dönmelerini sağlamak” dedi.
Ana omurgasını YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri son 4 yıl içinde Suriye'nin kuzeydoğusundaki toprakları IŞİD'in elinden almıştı. Ancak Suriye'nin doğusunda özellikle Arap nüfusu içinde YPG yönetimine karşı tepkinin dozu artmıştı. Bölge sakinleri ve aşiret liderleri Araplar'ın önemli bir kısmının genç erkeklerin silah altına zorunlu olarak alınmasına ve lider düzeyinde ayrımcılığa maruz kalmalarına karşı olduklarını belirtiyor.
YPG yetkilileri ise ayrımcılık iddialarını reddediyor ve Suriye Arap Baas Partisi tarafından ulusal haklarına yönelik olarak uygulanan baskıyı ortadan kaldırmayı amaçladıklarını savunuyor.