Tutuklu tuğgeneralin rütbesi geri alındı
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, Suriye sınırında insan kaçakçılığı olayına karışması nedeniyle emekliye sevk edildi tutuklandıan Tuğgeneral Bilal Çokay'a, Yüksek Disiplin Kurulu tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ayırma cezası, taburun geri alındığını açıkladı.

Oluşturma Tarihi: 2024-10-10 12:48:56

Güncelleme Tarihi: 2024-10-10 12:51:08

MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, Ankara'nın Polatlı ilçesinde Sakarya Kışlası'nda basın toplantısı düzenlendi. Tuğamiral Aktürk, İsrail'in devam eden saldırıları nedeniyle Lübnan'da bulunan tahliye ve insani yardım malzemelerini Lübnan halkına ulaştırmak amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla görevlendirilen TCG Sancaktar ile TCG Bayraktar gemilerinin 9 Ekim'de Beyrut/Lübnan'a ulaştığını söyledi. . Aktürk, "300 ton insani yardım malzemesini dost ve kardeş Lübnan'a teslim etmeden ve saklamamızı alan gemilerimizi bugün (10 Ekim) Mersin'e ayrıldılar. Tahliye kapsamında, gemilerimizin güvenliği için TCG Gaziantep, TCG Salihreis firkateynleri ile TCG Bartın ve TCG Bandırma karakol gemilerimiz de görevdedir" dedi.

'SON BİR HAFTADA 42 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ'

Aktürk, terörle mücadeleye ilişkin, "Son bir haftada 42, 1 Ocak'tan günümüze kadar ise 1113'ü Irak'ın, 1036'sı Suriye'nin hücrelerinde olmak üzere 2 bin 149 terörist etkisiz hale getirildi. Irak'ın bölgedekileri Pençe-Kilit ve Pençe-Yıldırım operasyon bölgelerinde genişleme arama-tarama faaliyetleri kapsamında; çok sayıda silah ve mühimmat ile muhtelif yaşam, sıhhiye malzemesi ve donanım bilgileri mevcuttur" diye konuştu.

'SON BİR HAFTADA 340 ŞAHIS YAKALANDI'

Hudut güvenliğine ilişkin bilgiler aktaran Aktürk, "Son bir hafta içerisinde, 5'i terör örgütü mensubu olmak üzere 340 kişi yakalanmış, 1 Ocak'tan itibaren yasa dışı kalmaya başlayana kadar olanların sayısı 11 bin 679 olmuştur. Son bir haftada engellenen 1167 ile Birlikte bu yıl içerisinde engellenen kişi sayısı da 80 bin 802'ye ulaşmıştır. Ayrıca, son bir hafta içerisinde Hatay ve Van hudut hattında yapılan arama-tarama kayıtlarında toplam 103 kilogramlık madde ele geçirildi" dedi.

Aktürk, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nca muhtelif miktarda, modernizasyon faaliyetleri tamamlanan M60T tankının muayenesi ve kabul faaliyetinin tamamlandığı bildirildi.

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Alman basınında ortaya çıkan ve bazı mühimmatların satışına onay verildiğine dair haberlerle ilgili örnekler, "Biz müttefiklerin karşılıklı kısıtlamaları veya kısıtlamaların doğru olmaması, müttefiklik ruhuna aykırı olduğunu her zaman ifade ediyoruz. Beklentimiz müttefiklerimizin ittifakının ruhuna ve ortak güvenlik perspektifine uygun karar alarak , örtülü-örtüsüz tüm kısıtlamaların kişilerindir. Söz konusu haber hakkında bakanlığımıza ulaşan herhangi bir resmi bildirim yoktur" ifadeleri kullanıldı.

'EUROFIGHTER İÇİN OLUMLU GELİŞMELER BEKLİYORUZ'

Bakanlık kaynakları, Eurofighter uçaklarının tedarikinde son durumu ile ilgili soru üzerine, "Eurofighter Typhoon uçağının tedarikine yönelik teknik olarak çalışmalar devam etmektedir. Saklanmak üzere bu uçaklardan ilk etapta 20 olmak üzere toplam 40 adet alma talebimiz var. Bu konuda da olumlu gelişmeler bekliyoruz" dedi.

Bakanlık kaynakları, İsrail'in Lübnan'a saldırıları sonrasında Türkiye'ye yönelik yeni bir göç dalgasının olup olmadığı sorusu üzerine, "İsrail'in saldırılarından sonra Lübnan'daki insani durumun kötüleşmesi ile birlikte, bir kısmı Lübnan vatandaşının göç ettiği biliniyor. Sınırımıza kadar gelen büyük bir grup yok. Bizim Suriye'de icra ettiğimiz operasyonların iki amacı var; birincisi terörü kaynağında yok etme, ikinci olarak yönlendirilebilecek göç dalgasını engellemeyi başardık. verdi.

'TAHLİYE TALEBE GÖRE PLANMAKTADIR'

Bakanlık kaynakları, bugün tahliyenin dışında Lübnan'a ilişkin yeni bir tahliye planı olup olmadığı sorusuna, "Planlanmaya esas olan konu talep. Bugün ilk tahliye operasyonumuzu gerçekleştirmekerek serbestliğimizi tahliye ediyoruz. Tahliye planları gelen masallara göre planlanıyor. İhtiyaç duyulursa yeni tahliye için planlamalarımız diğer bakanlık ve kamu düzeni ile uyumlu bir şekilde devam etmektedir. Gemilerimiz ve uçaklarımız yeni tahliyeler için hazırdır" dedi.

Bakanlık kaynakları, hudutta adı insan kaçakçılığı olaya karışan emekli Tuğgeneral Bilal Çokay ile ilgili soru üzerine, "Bilindiği üzere adı daha önce Suriye sınırında insan kaçakçılığı sırasında ölena ve bakanlığımız tarafından emeklilere sevk edilen, daha sonra tutuklanan emekli Tuğgeneral Bilal Çokay'ın Yüksek Disiplin Kuruluna sevk Yüksek Disiplin Kurulu tarafından açıklanmıştı, Bilal Çokay'a Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ayrılan ücretin rütbesi geri alındı" dedi.

DHA