'Ukrayna'dan İHA/SİHA karşılığında buğday' iddiası

Ticaret Bakanlığı, 'Ukrayna'nın Türkiye'den satın aldığı İHA ve SİHA'ların ödemelerini buğday olarak yaptığı ve Türk buğdayının toprağa gömüldüğü' iddiasının tamamen yalan olduğunu açıkladı.

2024-09-23 20:02:43

Youtube kanalından yaptığı açıklamasında, "Ukrayna, Tayyip Erdoğan'ın damadından satın aldığı İHA ve SİHA'ların parasını, Türkiye'nin ihtiyacının iki katı olan buğday vererek ödemiş. Türk çiftçisi buğdayına iyi fiyat alamadığı gibi, Türk buğdayı da toprağa gömülüyor." iddiasında ublunan Sabahattin Önkibar'ın iddiasına ilişkin bakanlıktan açıklama geldi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Geçtiğimiz günlerde bazı basın organlarında ve sosyal medyada paylaşılan 'Ukrayna'nın, ülkemizden aldığı İHA ve SİHA'ların ödemelerini buğdayla yaptığı ve Türk buğdayının toprağa gömüldüğü' iddiası tamamen yalandır." denildi.

Türkiye'nin buğday ithalatında çiftçiyi korumak amacıyla yüzde 130 gümrük vergisi uyguladığına dikkat çekilen açıklamada, yerli üretimi göz önünde bulundurarak 21 Haziran - 15 Ekim 2024 tarihleri arasında dahilde işleme rejimi kapsamında buğday ithalatının durdurulduğu vurgulandı.

SAVUNMA SANAYİNE YÖNELİK KASITLI BİR GİRİŞİM

Açıklamada, Türkiye ve Ukrayna arasında bu tür bir ticaretin gerçekleşmediği ve ikili dış ticaret verilerinin bunu net olarak ortaya koyduğu ifade edildi. Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezinin 20 Eylül'de yaptığı açıklamayla, bu yalan iddiaların bir kez daha net bir şekilde yalanlandığı belirtildi.

Bu iddiaların, Türkiye'nin savunma sanayinde yakaladığı ihracat başarısını gölgelemeye yönelik kasıtlı bir girişim olduğu ve uyum içinde ilerleyen dış ticaret ve tarım politikalarına zarar vermeyi amaçladığı vurgulandı.

Diyanet'ten hac bedellerine ilişkin fiyat açıklaması

Eşini öldürdükten sonra teslim oldu

Hakan Fidan, BM Genel Kurulu'nda BM'yi eleştirdi

26 suç kaydı bulunan saldırgan tutuklandı

'Ukrayna'dan İHA/SİHA karşılığında buğday' iddiası

Yerlikaya'dan 'çöp poşeti ile sevk' açıklaması