TIMETURK | HABER MERKEZİ
Japonya'da ev hapsindeyken Lübnan'a kaçan Nissan'ın eski CEO'su Carlos Ghosn'un filmlere konu olacak bir operasyonla firar etmesi dünyada birinci gündem maddesi haline geldi.
FİLM GİBİ KAÇIŞ HİKAYESİ
Geçen hafta (28 Aralık) Japon istihbaratının gözetiminde tutulduğu Tokyo'daki evinde bir parti veren Carlos Ghosn, bu gerekçeyle müzisyenler çağırdı. Müzisyenlerin getirdiği kontrabas kutusuna gizlenen eski CEO, evden bu şekilde kaçtı. Beş saatlik yolculuğun ardından Osaka'ya geçen Ghosn, buradan özel bir jetle İstanbul'a uçtu ve 29 Aralık'ı 30 Aralık'a bağlayan gece sabah saat 05.00 sularında Atatürk Havalimanı'na iniş yaptı.
İddialara göre bu özel jette 3 kişi vardı. İki kişinin yer hizmetlerine kimlik bildirimi yaptığı, diğer kişinin kimliğini açıklamadan uçak içerisine saklandığı iddialar arasında. Ghosn'un, bu şekilde Atatürk Havalimanı'ndan kısa süre sonra havalanan bir kargo uçağıyla Beyrut'a kaçtığı değerlendiriliyor.
30 ARALIK SABAHI BEYRUT'TA
Basında çıkan haberlere göre, Carlos Ghosn'un Tokyo'dan Beyrut'a kaçışı aylar ya da haftalar boyunca titizlikle planlandı.
Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, ismini vermediği bir dizi kaynağa dayandırdığı haberinde, kaçış planını hayata geçirmek için dikkatlice seçilmiş kişilerden bir ekip oluşturulduğunu öne sürdü. WSJ'nin haberine göre ekipte yer alan isimlerden bazıları, Ghosn'un evinden çıkarılıp, özel jetine bindirilmesine yardımcı oldu. Ghosn İstanbul'a vardıktan sonra Beyrut'a doğru devam etti, 30 Aralık Pazartesi gününün ilk saatlerinde Lübnan'ın başkentine vardı.
Uçuş izleme servisi FlightRadar24, Bombardier Challenger tipi özel jetin Beyrut-Refik Hariri Uluslararası Havaalanı'na sabah 04.00'ü biraz geçe vardığını bildiriyor.
Wall Street Journal, Ghosn'un daha sonra eşi Carole ile buluştuğunu ve onun operasyonda büyük rol oynadığını yazdı.
TÜRKİYE'YE RESMİ KANALLARDAN GİRMEDİ, SORUŞTURMA BAŞLATILDI
İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada Carlos Ghosn'un Türkiye'ye resmi yollarla giriş çıkış yapmadığını söyledi. Bunun üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı ve Atatürk Havalimanı'nda o geceye yönelik teknik bir çalışma başlatarak güvenlik kameralarını incelemeye aldı.
GHOSN'DAN AÇIKLAMA
Ghosn, 31 Aralık'ta görevini kötüye kullanma suçlamasıyla ev hapsinde tutulduğu Japonya'dan, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a geldiğini kendisi duyurdu Basın organlarıyla daha sonra iletişime geçebileceğini belirten Ghosn, "Şu anda Lübnan'dayım. Artık taraf tutup, suçlamalar dayatan Japon yargısının rehinesi değilim. Ben adaletten kaçmadım. Kendimi zulüm ve siyasi baskılardan özgürleştirdim" ifadelerini kullandığı bir açıklama yayınladı.
İSTANBUL'DA GÖZALTINA ALINAN 7 KİŞİ KİM?
İstanbul'da başlatılan soruşturma kapsamında ise olayda dahli olduğu değerlendirilen 7 kişi gözaltına alındı. Peki bu kişiler kim? Alınan bilgilere göre gözaltındaki kişiler şu şekilde:
- Atatürk Havalimanı'nın yer hizmetlerinde çalışan iki görevli
- MNG Jet Havacılık A.Ş.'nin operasyon müdürü O.K.
- 4 pilot
Yedi ismin gözaltına alınmalarının ardından Bakırköy'deki Yeşilköy Polis Merkez Karakolu'na götürüldüğü, soruşturma kapsamında kargo müdürünün üzerinde durulduğu, çünkü uluslararası bir kaçış planı olması nedeniyle bunun kargo müdürü tarafından yapılabileceği belirtiliyor.
WP'YE GÖRE İSTANBUL'DA 1,5 SAAT BEKLEDİ
Haberi uluslararası basına duyuran Washington Post gazetesinin iddiasına göre ise Ghosn, geçiş sırasında İstanbul Havalimanı'nda 1,5 saat bekledi. Gazete konuyla ilgili şu ayrıntıları verdi:
"Uzun mesafe gidebilen Bombardier tipi jet Tokyo'dan 6 saatlik mesafedeki Osaka kentinde bulunan Kansai Uluslararası Havalimanı'ndan pazar günü saat 11:10 sularında hareket etti. Zigzag çizerek Rus hava sahasına giren özel jet Pazartesi sabahı İstanbul Atatürk Havalimanı'na iniş yaptı. 1,5 saat sonra MNG Jet Havacılık AŞ'ye ait daha küçük bir jet kullanarak Beyrut'a gitti."
GHOSN'U "TAŞIYAN JET RIZA ZARRAB'A ve TMSF'YE AİT" İDDİASI YALANLANDI
Tüm bunların yanı sıra "Nissan'ın eski yöneticisi Carlos Ghosn'u İstanbul'dan Beyrut'a götüren özel jetin Rıza Zarrab'a ait ve TMSF'nin kayyumluğunda olduğu" iddia edildi. Bu iddia TMSF tarafından yalanlandı. Açıklamada, "Çıkan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Rıza Zarrab'a ait şirket ve varlıklar, TMSF kayyumluğunda yönetilmediği gibi haberde bahsedilen özel jetin TMSF ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır" denildi.
ATATÜRK HAVALİMANI'NDAKİ HAVALANMA SIRASINDA PİLOT'UN KONUŞMALARI ORTAYA ÇIKTI
DHA'nın gün içinde bildirdiğine göre olayla ilgili Osaka-İstanbul ve İstanbul-Beyrut hattında Atatürk Havalimanı'ndan gerçekleşen iki ayrı uçuş şüpheli olarak değerlendirilirken, Beyrut'a 30 Aralık Pazartesi sabahı havalanan TC-RZA kuyruk tescilli Bombardier Challenger 300 tipi iş jetinin pilotunun kule ile yaptığı kalkış konuşmaları ortaya çıktı.
Saat 05:08'den itibaren kule ile kalkış için konuşmaya başlayan iş jetinin pilotunun, Beyrut'a gitmek için hazırlık yapmasıyla ilgili kule görevlisi ile yaptığı diyalog ses kaydına yansıdı.
"DESTİNASYON BEYRUT"
Kule görevlisinin “Yeşilköy günaydın TC-RZA devam edin” anonsu ile başlayan ses kaydı, pilotun "destinasyon Beyrut" anonsu ile devam ediyor. Kalkış için son hazırlıklarını yapan uçağın pilotu ile kule arasındaki kalkış diyaloğu sürüyor, gerekli izinleri almasıyla beraber uçak saat 06:00 sıralarında havalanıyor.
INTERPOL KIRMIZI BÜLTEN ÇIKARDI
Gelinen son noktada Lübnan, Ghosn'un ülkeye yasal yollardan girdiğini doğruladı. Fakat Lübnan Adalet Bakanı Albert Serhan, bugün yaptığı yazılı açıklamada, "Lübnan Temyiz Mahkemesi Başsavcılığı, eski Nissan Üst Yöneticisi Carlos Ghosn ile ilgili Interpol'den kırmızı bülten notunu teslim aldı" ifadelerini kullandı.
JAPONYA-LÜBNAN ARASINDA "SUÇLULARIN İADESİ ANLAŞMASI" YOK
Bunun yanı sıra Interpol kararı gereğince Ghosn'un, Lübnan'da yakalansa bile Japonya'ya nasıl teslim edileceği bilinmiyor. Çünkü iki ülke arasında "suçluların iadesi anlaşması" yok.
İki ülkenin imzaladığı Birleşmiş Milletler'in (BM) yolsuzlukla mücadele anlaşması ise bu tür durumları kapsamıyor.
LÜBNAN HÜKÜMETİ JAPONYA'YA BİRÇOK DEFA YAZI GÖNDERMİŞTİ
Lübnan Dışişleri Bakanlığı, daha önce yayımladığı yazılı açıklamada Lübnan hükümetinin Ghosn'un durumuyla ilgili bir yıldan beri Japonya'ya birçok yazı gönderdiği ancak hiçbirinin yanıtlanmadığı belirtti..
JAPON POLİSİ EVİNİ BASTI
Öte yandan Japon savcılar, bugün (2 Ocak 2020) polis eşliğinde Ghosn'un Tokyo'daki evine baskın düzenledi. Tokyo savcıları ve polis incelemelerle ilgili henüz açıklama yapmazken, Japon medyası baskına dair fotoğraflar paylaştı.
"LÜBNAN CUMHURBAŞKANI'YLA GÖRÜŞTÜ" İDDİASI BEYRUT MAKAMLARINCA YALANLANDI
Reuters'ın iki kaynağa dayandırdığı haberinde Ghosn'un Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile görüştüğü iddia edildi.
Bu kaynaklar Reuters'a Beyrut'ta Cumhurbaşkanı Avn tarafından “sıcak bir şekilde karşılandı” ve “şimdi savaşçı bir ruh halinde olduğunu” ve güvende olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanlığında yapılan toplantıda Ghosn'un, Avn'a gözaltındayken kendisine ve karısı Carole'e verdiği destek için teşekkür ettiği ve şimdi Japonya'dan kaçtıktan sonra Lübnan hükümetinin korumasına ve güvenliğine ihtiyacı olduğunu da söyledi.
Avn ile Ghosn arasındaki toplantı halka açıklanmadı ve cumhurbaşkanlığı basın danışmanı, ikilinin buluştuğu iddiasını reddetti.
LÜBNANLI AVUKATLARDAN "İSRAİL GEREKÇESİYLE" GHOSN'A SUÇ DUYURUSU
Lübnan resmi ajansı NNA'da yer alan habere göre de Lübnanlı avukatlar, daha önce "düşman ülke İsrail'e giriş yapma suçu işlediği" gerekçesiyle Ghosn hakkında, Temyiz Mahkemesi Başsavcılığına şikayet dilekçesi sundu.
Avukatlar, suç duyurusuna gerekçe olarak, Ghosn'un İsrail ile yapılan bazı anlaşmalara imza atmasını, "İsrail'i boykot etme" yönündeki Lübnan yasasını ihlal ederek çeşitli tarihlerde İsrail'de düzenlenen ekonomik kongrelere katılmasını gösterdi.
CARLOS GHOSN NEYLE SUÇLANIYOR?
Nissan ve Renault'nun 1999'da birleşme anlaşması imzalamasından iki yıl sonra Nissan'ın, 2005'te de Renault'nun CEO'luğuna getirilen Carlos Ghosn'un yargılama süreci 2018'de başladı. Japon savcılar, 2010-2018 yılları arasında gelirini 9,23 milyar yen (85 milyon dolar) düşük gösterdiği gerekçesiyle Kasım 2018'de Ghosn'u özel jetinde alıkoyarak 100 günden fazla Tokyo'da bir cezaevinde tutmuştu.
Savcılık ayrıca Ghosn'u 2008 finansal krizi süresince kendisinin 1,85 milyar yen'lik kişisel döviz kaybını Nissan üzerinden kapatmakla suçluyor.
65 yaşındaki iş insanı hakkında diğer bir suçlama ise Umman'daki bir aracı vasıtasıyla Nissan hesabından kendi hesabına 5 milyon dolar aktarmış olması.
BİR YIL ÖNCE GÖREVDEN ALINDI
Mart 2019'da kefaletle serbest bırakılan Carlos Ghosn, 4 Nisan'da yeniden gözaltına alınmıştı. Hakkındaki suçlamaları reddeden Ghosn, suçlamaların Nissan yöneticilerinin kendisinden kurtulması için planlanan bir komplo olduğunu söylemişti. Nissan Motor Yönetim Kurulu, Carlos Ghosn'un görevine 22 Kasım 2018'de son vermişti.
GHOSN'UN EŞİ: KAÇIŞ SENARYOSU KURGU
167 cm boyunda olduğu söylenen Ghosn'un eşi Carole ise Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, bir müzik enstrümanının kutusunun içinde kaçtığı iddiasının "kurgu" olduğunu söyledi. Eşinin ülkeden nasıl kaçtığına dair detayları ise anlatmadı.
Fakat Ghosn'un, Mart ayında inşaat işçisi kılığında cezaevinden kaçmaya çalıştığı biliniyor.
KAÇIŞINA EŞİ YARDIM ETTİ Mİ?
Bazı haberlerde, Carole Ghosn'un eşinin Japonya'dan kaçma planının arkasındaki ana karakterlerden biri olduğu iddiası yer aldı. Ghosn'un Japon avukatı, 24 Aralık'ta müvekkilinin eşiyle 1 saatten fazla konuştuğunu söyledi. Kefaletle serbest kalma koşulları kapsamında çiftin görüşmeleri ya da iletişim kurmaları yasaklanmıştı.
Carole Ghosn, eşinin Lübnan'a varışının ardından Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada, eşine kavuşmayı "hayatında aldığı en güzel hediye" olarak nitelendirdi.
Operasyonda rol aldığı iddiaları konusunda bir açıklama yapmadı.
BBC'ye daha önce yaptığı açıklamada, "Eşimi geri istiyorum. Onu yanımda istiyorum. Masum olduğunu biliyorum" demişti.
Carlos Ghosn da suçlamaları reddediyordu.
Carole ve Carlos Ghosn