TIMETURK | HABER MERKEZİ
Myanmar Ordusu'nun 25 Eylül'de başlattığı ve Budist çetelerin katılımıyla soykırıma dönüşen saldırılar sonrasında binlerce Müslüman öldürülmüş, yüzbinlercesi yurtlarını terk etmek zorunda kalmıştı. Batı ve ABD ise etkin bir faaliyette bulunmasa dahi artık "soykırım" gerçeğini inkâr edemiyor...
"ETNİK TEMİZLİK"
Ağustos ayının sonundan beri süren ve soykırıma dönüşen Myanmar saldırıları Arakanlı Müslümanların dramını dünya kamuoyunun gündemine getirdi. ABD'nin gazetelerinden The Washington Post, yayın kurulu imzasıyla yayımladığı yazıda, Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara karşı "etnik temizlik yapıldığı"nı belirtti.
Gazete, "Asya'daki bu etnik temizlik, yıllar sonra dünyanın gördüğü en vahşi olanı" başlıklı yazıda, Myanmar'da yaşanan insanlık dramını paylaştı.
"KÖYLER YAKILIYOR"
Myanmar askerlerinin 25 Ağustos sonrası yüz binlerce Arakanlı Müslümanı Bangladeş sınırına kovduğunu belirten gazete, aynı zamanda askerlerin Arakan halkına ait köyleri düzenli olarak yaktığını kaydetti.
Myanmar hükümeti ve Budistlerin desteğiyle Arakanlı Müslümanlara yapılan saldırıların uygu görüntüleri ve bölgede çalışan gazetecilerle belgelendiğine dikkati çeken gazete, uluslararası toplumun konuya ilişkin yeterince hassasiyet göstermediğine işaret etti.
Yazıda şu ifadelere yer verildi:
"Bu suça verilen tepki, 2000'li yıllarda Darfur, Sudan'la ya da 1990'lardaki Kosova'daki etnik temizliklerlerle karşılaştırıldığında şok edecek derecede az. Geçen hafta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde kapalı kapılar arkasında gerçekleşen toplantıdan sonra konuya ilişkin çok cılız bir sesle kaygılarını dile getirdiler. Aynı şekilde ABD Dışişleri Bakanlığı da dikkatli bir dil kullandı."
Myanmar'da Nobel Barış Ödüllü "sivil lider" Aung San Suu Çi'nin de saldırılar karşısında sessizliğini koruduğuna vurgu yapan gazete, "Burma ordusuna (Myanmar) doğrudan baskı yapılması gerekiyor" ifadesini kullandı.
ABD'nin BM Güvenlik Konseyi'ne baskı yapması gerektiğinin kaydedildiği yazıda, Arakan halkına yapılan saldırıları dünya kamuoyuna gösterdikçe, bu suçu işleyenlerin daha ağır bedeller ödeyeceğinin altı çizildi.
BM DE KABUL EDİYOR
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin, bu haftanın başşında yaptığı açıklamada Myanmar hükümetinin Arakanlı Müslümanlara karşı "açıkça orantısız" güç kullandığını ve BM'ye bölgede erişim izni verilmediğini vurgulayarak, "(Arakan'da) durum, etnik temizliğe ilişkin bir ders kitabı örneği gibi görünüyor" demişti.
ABD-MYANMAR İLİŞKİSİ
Öte yandan soykırımın devam ettiği yıllarda Washington yönetimi ile Myanmar'ın arasındaki "iyi" ilişki biliniyordu. Özellikle Obama'nın 2012 yılında gerçekleştirdiği Myanmar ziyaretinde Arakanlıların durumuna değinmemesi ve Aung San Suu Kyi ile verdiği sıcak pozlar uzun süre konuşulmuştu.