'Ya Türkiye'nin altınlarını çalarlarsa?'
İngiltere Merkez Bankasının, ABD'nin baskısıyla, kasasındaki Venezuela Merkez Bankasına ait 1,2 milyar dolarlık altının transferine izin vermemesi akıllara İngiltere’de bulunan Türkiye’nin 450 ton altınını getirdi.

Oluşturma Tarihi: 2019-01-31 17:17:05

Güncelleme Tarihi: 2019-01-31 17:17:05

TIMETURK | HABER MERKEZİ

İngiltere Merkez Bankasının, Venezuela Merkez Bankasının 1,2 milyar dolar değerindeki altın transferi talebini reddettiği ileri sürüldü.

Bloomberg'de yer alan habere göre, Venezuela Merkez Bankasının, İngiltere Merkez Bankasındaki 8 milyar dolarlık altın rezervinden, 1,2 milyar dolarlık kısmını transfer talebi reddedildi.

Haberde, transfere, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın, İngiliz meslektaşlarına uyguladıkları baskı nedeniyle izin verilmediği iddia edildi.

Venezuela'da gerçekleşen darbe girişimini tanıma sırasına giren kıta Avrupa'sının Türkiye'ye olan tutumu göz önüne alındığında akıllara "Ya Türkiye'nin altınlarını çalarlarsa?'' sorusunu getirdi.

TÜRKİYE NEDEN ALTINLARINI İNGİLTERE'DE TUTUYOR?

İkinci Dünya Savaşı sonrası bazı ülkeler, güvenlik kaygısıyla ellerindeki fiziki altın varlıklarını, ABD ve İngiltere'nin altın mahzenlerine emanet etmişti. Bazı yayın organlarında Türkiye'nin fiziki altın rezervlerinin büyük bölümünü, İngiltere Merkez Bankası "Bank Of England"da, küçük bir bölümünü de ABD'deki FED kasalarında tuttuğu haber oldu.

Almanya, Hollanda ve Avusturya gibi ülkeler, ikinci Dünya Savaşı sonrasındaki iki kutuplu dünyada, güvenlik kaygıları nedeniyle fiziki altın varlıklarını, ABD ve İngiltere'nin altın mahzenlerine emanet etmişti.

Konuyla ilgili olarak Derin Ekonomi'de yapılan değerlendirmede "Yaklaşık yüz yıldır, kimi ülkeler altınlarının üçte ikisini, kimi ülkeler yarısını, kimi ülkeler de 3'te birini, en fazla güvendikleri üçüncü ülkelerde tutmayı yeğliyor." denilerek şu tespitlere yer verilmişti:

‘'İkinci dünya savaşında galip gelen devletlerin kurguladığı uluslararası siyaset alanı ABD ve Rusya hattında kutuplaşmıştı. Gerek savaş sırasında gerekse savaş sonrası dönemde, dünyadaki devletlerin önemli bir bölümü, muhtemel bir düşman işgaline karşı altın türünden fiziki varlıklarını, kendi ülkeleri dışında güvenilir yerlerde saklama politikası izliyordu.''

Bu nedenle ellerinde avuçlarındaki altınların yarıdan fazlasını ABD ve İngiltere gibi ülkelerin Merkez Bankalarına emanet olarak vermişlerdi. 1999'da, Sovyetler Birliği Rusya'sının dağılmasının ardından soğuk savaşın bitmesine rağmen, uzun yıllar boyunca, neredeyse hiç bir devlet, emanet altınlarının yerini sorgulama ihtiyacı hissetmedi.

ALMANYA ALTINLARINI ÜLKEYE GETİRİYOR

Birçok devlet şimdi çok kutuplu dünyanın değişen güvenlik şartlarına ve stratejik menfaatlerine bağlı olarak külçe altınlarını geri çağırmaya başladı.

Altınlarının 3'te ikisini ABD ve İngiltere'de saklayan Almanya ve Avusturya, 2020'ye kadar, külçe altınlarını peyderpey geri çağırma politikası uygulayacaklarını açıkladı.