Yabancıların istihdamı bu hafta TBMM'de görüşülecek
Meclis, Ramazan Bayramı nedeniyle bir hafta ara verdiği yoğun mesaisine devam edecek.

Oluşturma Tarihi: 2016-07-10 11:30:56

Güncelleme Tarihi: 2016-07-10 11:30:56

TBMM Genel Kurulunda bu hafta, yabancıların kayıt dışı çalışmalarının önlenmesi, yerli-yabancı iş gücü dengesi kurularak nitelikli yabancı iş gücünden de yararlanılmasını öngören Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı'nın görüşülmesi planlanıyor.

Tasarıya göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yabancı istihdam taleplerini almak, uluslararası işgücünün etkilerini izlemek üzere yabancı başvuru, değerlendirme ve izleme sistemi kuracak.

Sağlık ve eğitim hizmetlerinde çalışacak yabancıların çalışma izni başvurularının değerlendirilmesinde ön izin alınacak. Uluslararası İşgücü Politikası Danışma Kurulu oluşturulacak.

Türk soylu olduğu bildirilen, KKTC vatandaşı ve AB üyesi ülke vatandaşları ile bilimsel, kültürel, sanatsal veya sportif amaçla Türkiye'ye gelen başarılı yabancılar çalışma izni konusunda istisnalardan yararlanacak.

Bakanlar Kurulu, ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde yabancılara çalışma izni veya çalışma izni muafiyeti verilmesini belirleyebilecek.

Uluslararası İşgücü Politikası Danışma Kurulu önerileri ve Bakanlık tarafından başvurusu uygun görülen yabancılara "Turkuaz Kart" verilecek.

Çalışma izni olmaksızın; bir işverene bağlı olarak çalışan yabancıya 2 bin 400 TL, bağımsız çalışan yabancıya 4 bin 800 TL, yabancı çalıştıran işverene veya işveren vekiline her bir yabancı için 6 bin TL idari para cezası verilecek.

Genel Kurul bu hafta, Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı'nı yasalaştırmak için salı, çarşamba ve perşembe günlerinin yanı sıra cuma günü de çalışacak.

YATIRIM ORTAMININ İYİLEŞTİRİLMESİNE YÖNELİK TASARI

Bu tasarının yasalaşmasının ardından, Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ele alınacak.

Tasarıya göre, mahkeme, iflasın ertelenmesi talebinde bulunulması üzerine, yönetim organının yerine geçmesi için mesleki ve teknik yeterliliğe sahip kayyım atayacak. Mahkeme, gerektiğinde kayyımın görevine son verebilecek. Bir kişi aynı anda en fazla 3 dosyada kayyım olarak atanabilecek.

Tasarı, "varlık barışını" da kapsıyor. Yurt dışındaki para, döviz, altın, hisse senedi, tahvil ve diğer menkul kıymetlerin 31 Aralık 2016'ya kadar bildirilmesi halinde, bu kıymete vergi incelemesi ve soruşturma yapılmayacak.

Bu iki tasarının ardından henüz Meclis'e sevk edilmeyen, çeşitli bakanlıklarla ilgili düzenlemeleri içeren torba tasarı da yasalaştırılarak tatile girilmesi planlanıyor.