Dünya Bülteni'nin aktardığı habere göre Yemen Dışişleri Bakanı ve Kuveyt müzakerelerinde hükümeti temsil eden heyetin başkanı Mihlafi, heyetin, BM Yemen Özel Temsilcisi Ahmed'e, BM'nin ülkedeki çatışmaları sona erdirmek için sunduğu "Kuveyt anlaşmasını" kabul ettikleri yönünde mesaj ilettiğini bildirdi
Mihlafi sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin, hükümet heyetini, anlaşmayı imzalamak üzere görevlendirdiğini ve bu konuda diğer tarafların 7 Ağustos'tan önce anlaşmayı imzalamasını da şart koştuklarını belirtti.
Söz konusu anlaşmanın barışı sağlamayı, savaşı durdurmayı ve darbeyi sona erdirmeyi hedeflediğini ifade eden Mihlafi, anlaşmanın hazırlık aşamasında silahların teslimini, milislerin başkent Sana, Taiz ve El-Hudeyde'den çekilmesinin öngördüğünü aktardı.
"ANLAŞMAYAI İMZALAYIN" TALİMATI
Yemen Cumhurbaşkanlığının, BM'nin ülkedeki çatışmaların çözüme ulaştırılması için ortaya koyduğu girişimi onayladığı ve hükümet heyetine Kuveyt'te anlaşmayı imzalama talimatı verdiği açıklanmıştı.
Yemen resmi haber ajansı SABA'nın haberine göre, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, yardımcısı Ali Muhsin el-Ahmar, Başbakan Ahmed bin Dağr, Meclis Başkan Yardımcısı Muhammed Ali eş-Şedadi ile görüştü. Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, Kuveyt'teki barış müzakerelerinde BM Yemen Özel Temsilcisi Ahmed'in sunduğu, ülkedeki silahlı çatışmaların sona erdirilmesini öngören anlaşma taslağı onaylandı.
Anlaşma taslağında, söz konusu anlaşmanın imzalanmasından 45 gün sonra başlanacak siyasi diyaloğa hazırlık olarak Husilerin başkent Sana, Taiz ve El-Hudeyde'den çekilmesinin öngörüldüğü ifade edilmişti.
Yönetimin, sağlıklı bir şekilde çalışmasına engel olan tutumlardan uzak durarak devleti ve ulusal kurumları geri almak için halk iradesini göz önünde bulundurduğu kaydedilen açıklamada, anlaşmada Husiler ile devrik lider Ali Abdullah Salih'in partisi Genel Halk Kongresi'nin (GPC), perşembe günü kurdukları yüksek siyasi konseyin feshedilmesini öngördüğü aktarılmıştı.
HUSİLER SİLAH BIRAKACAK
Ayrıca anlaşmanın Husilere bağlı devrim komitelerinin iptalini ve bu süreçte devletin bütün askeri ve sivil kurumlarını bırakmalarını öngördüğü belirtilen açıklamada, "Siyasi yönetim, farklı yönlerden bu anlaşmanın zarar ve yararlarını ele aldı ve anlaşmada söz konusu krizden çıkılması, ülkenin Husilerin ve Salih yanlılarının saldırılarından kurtarılması yönünde büyük bir adım olduğu görüldü" ifadelerine yer verilmişti.
Açıklamada, üzerinde anlaşmaya varılan metnin, kentler üzerindeki ablukanın kaldırılmasına, bu abluka mağdurlarına insani yardım ulaştırılmasına, ticari malzemelerin hareketine ve bütün tutukluların serbest bırakılmasına uygun şartlar sağladığı kaydedilmişti.
HUSİLER KAPSAMLI ÇÖZÜM İSTİYOR
Husilerin Sözcüsü Muhammed Abdusselam da dün akşam, "kapsamlı ve tam bir çözümde" ısrarcı olduklarını dile getirmişti.
NELER OLDU?
Yemen'de Husiler ve Salih yanlıları ile hükümet güçleri arasında uzun süredir devam eden anlaşmazlıklara çözüm için düzenlenen müzakerelerin ilk turu 21 Nisan'da Kuveyt'te başlamıştı.
Taraflar arasında 70 gün devam eden ilk tur, 15 Temmuz'da yeniden başlatılmak üzere 29 Haziran'da askıya alınmıştı. Kuveyt'te 17 Temmuz'da başlayan ikinci turda belirlenen gündem meseleleri üzerinde anlaşmazlık yaşanmıştı. Müzakereler, Birleşmiş Milletler'in (BM) talebi doğrultusunda bir hafta uzatılmıştı.