Dolar

34,0973

Euro

38,0933

Altın

2.874,79

Bist

9.900,25

Yeni Hamas lideri kim olacak? İsmail Haniye yerine kim geçecek?

İran'da gerçekleştirilen suikast sonucu şehit düşen İsmail Haniye'nin haberi dünya gündemine düştü. Birçok ülkeden taziye açıklamalarıyla birlikte ateşkes çağrısı yapıldı. Peki ama akıllara gelen 'Yeni Hamas lideri kim olacak?, İsmail Haniye yerine kim geçecek?' sorusunun yanıtı verildi mi? İşte yeni Hamas Siyasi Büro Başkanı detayları...

2 Ay Önce Güncellendi

2024-07-31 12:37:08

Yeni Hamas lideri kim olacak? İsmail Haniye yerine kim geçecek?

İran'da gerçekleştirilen suikast sonucu şehit düşen İsmail Haniye'nin haberi dünya gündemine düştü. Birçok ülkeden taziye açıklamalarıyla birlikte ateşkes çağrısı yapıldı. Peki ama akıllara gelen "Yeni Hamas lideri kim olacak?, İsmail Haniye yerine kim geçecek?" sorusunun yanıtı verildi mi? İşte yeni Hamas Siyasi Büro Başkanı detayları...

Yeni Hamas lideri kim olacak?

Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ilk kez Mayıs 2017'de yapılan seçim ile Halid Meşal'in yerine seçildi. 1 Ağustos'ta, 2021-2025 dönemi siyasi büro başkanlığı için Hamas Genel Şura Konseyi'nde yapılan toplantıda Haniye çoğunluk oyu alarak görevine başladı. Ayrıca Hamas'ın her 4 yılda bir gizlilikle yürüttüğü bu seçimlerde ikinci kez Siyasi Büro Başkanı oldu.

1980'lerden bu yana hareketin bir parçası olan Heniyye yaşananlardan dolayı Katar'da sürgünde yaşıyordu. İsmail Haniye yerine yeni Hamas liderinin kim olacağı, Hamas'ın Siyasi Büro Başkanlığı görevini kimin üstleneceği konusunda henüz net bir bilgi bulunmamaktadır.

Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı görevini Ahmed Kurey'den devralan Haniye, 2014 yılında görevini Rami Hamdallah'a devretmiştir.

İsmail Haniye yerine kim geçecek?

Hamas lideri Halid Meşal'in Şam'da sürgünde bulunmasından dolayı Filistin Yasama Konseyi seçimlerinde seçilerek göreve gelen İsmail Haniye, Hamas'ın yürüttüğü kampanyaya da liderlik ediyordu. Hamas, Filistin meclisindeki 132 sandalyeden 76'sını kazanarak seçimden zaferle çıktı. Heniyye, 16 Şubat 2006'da Hamas'ın başbakan adayı olarak açıklandı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas hükümeti kurma görevini Hamas'a verdi. Dönemin olumsuzluklarıyla birlikte Heniyye, Hamas üyeleri ve teknokratlardan oluşturduğu kabineyi ilan ederek hükümeti kurmayı başardı.

ABD ve İsrail'in karşı çıkmasına rağmen Heniyye'nin başkanlığı Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından onaylanarak tarihe geçti. Gazze Şeridi'ndeki Hamas ile Fetih arasındaki çatışmalar sonucu 2007 yılında Heniyye, Filistin Devlet Başkanı Abbas tarafından başbakanlık görevinden alındı.

İsmail Haniye'nin kaç çocuğu var?

Tarihi Filistin topraklarının Askalan (Aşkelon) kentinden göçe zorlanan Filistinli bir ailenin çocuğu olarak 29 Ocak 1963'te Gazze'deki Şati Mülteci Kampı'nda dünyaya gelen Heniyye, evli ve 13 çocuğa sahip bir babadır.

Haber Ara