Yılmaz Güney tartışmasında şaşırtan iddialar
Geçtiğimiz 9 Eylül günü ölüm yıldönümü nedeniyle anılan Yılmaz Güney (1937-1984 ) hakkındaki tartışmalar sosyal medyada yeniden gündem oldu.

Oluşturma Tarihi: 2023-09-16 16:18:22

Güncelleme Tarihi: 2023-09-17 08:23:14

Güney'le ilgili bir paylaşıma "hakimi öldürmek yok ama" yorumunda bulunan Farah Zeynep Abdullah hakkında Güney'in ailesi dava açacağını duyurdu.

Yönetmen, senarist, oyuncu Yılmaz Güney'in 80'li yılların basınında adının yer aldığı kanlı olaylar, bu yılki ölüm yıldönümünde yeniden gündeme geldi.

Güney'le ilgili iddialar arasında, 1970 yılında çektiği bir film sahnesinde "yılanla kadına tecavüz" iddiası da var.

Öte yandan İBB'nin Güney'in ölüm yıldönümü münasebetiyle yaptığı bir paylaşıma yorumda bulunan bir başka isim ise Kültür Bakanlığı Sanatçısı Orhan Feyman oldu.

"KARDEŞİMİ KALBİNDEN BIÇAKLADI"

2022 yılı anma paylaşımına yorumda bulunan Feyman X'teki paylaşımında, "Yılmaz Güney, Club 12'de (İstanbul Sıraselviler) ağabeylerim İlhan Feyman'ı boynundan diğer kardeşim Alper Feyman'ı kalbinin üstünden bıçaklayıp karanlıktan istifade ederek kaçtı. Olaya sebep olan Tuncel Kurtiz kaçamadı ve çok ağar hasar aldı. Günler sonra araya film yapımcıları girdi ve Yılmaz af diledi." ifadesini kullandı.

Feyman'ın Güney hakkındaki iddialar, eski bir röportajda anlatılanlarla da teyid edilmeye çalışıldı.

BIÇAKLAMA VE ARAÇLA ADAM YARALAMA

Yılmaz Güney'in sevgilisi olarak tanınan oyuncu Gülsüm Kamu'nun, Mayıs 2004'te Hürriyet gazetesinin Kelebek ekinde yer alan röportajında geçen ifadeleri, Feyman'ın iddiasını doğrular nitelikte aktarılırken, bir başka suçun daha itirafına röportajda yer alıyor:

"Yılmaz Güney çok ciddi, çok sert bir adamdı. Mesela hep beraber bir gece kulübüne gideriz, mini etek giymişsem hemen mendilini çıkarıp bacağımı örterdi. ‘Benim yanımda bir kadın bu şekilde oturamaz' derdi.

Güney hakkında çok sayıda ünlünün "silah kullanmayı çok sevdiğini" dile getirdiği biliniyor...

Club 12'de bir gece ben sahnedeyken bir pandomima koptu. Yılmaz Güney, İlhan Feyman'ın bizim orkestrada çalan kardeşini göğsünden bıçaklamış. Yakın arkadaşım Tülin Elgin'le beraber kaçıp bizim eve gittik.Gece yarısı kapı çalındı. Bir baktım askeri bir cip, Tülin'le beni alıp şahit diye karakola götürdüler. Ne diyeceksin, ikimiz de ‘Biz hiçbir şey görmedik' dedik.

Yine Yılmaz'la bir film çekiyoruz, benim o tarihte kırmızı Pontiac Lemans bir arabam var. Setten dönüyoruz; Yılmaz ‘Bırak ben kullanayım'dedi. Çok da içkili, versem bir türlü, vermesem bir türlü. Çaresiz verdim, tam Tarabya'da birisine çarpmasın mı? Allah'tan ölüm kalım yok, hemen beni geçirdi direksiyona. Karakola gittik, hadise benim üstüme kaldı, ertesi gün ‘Gülsüm adama çarptı' oldu."

HAKİMİN KAFASINA KURŞUN SIKTI

Yılmaz Güney, oyuncu Abdullah'ın "hakim vurmak" şeklinde ifade ettiği olay ise, Adana'da geçiyor. 13 Eylül 1974 tarihinde Güney, 'Endişe' filminin çekimleri için bulunduğu Adana Yumurtalık'ta bir gazinoda Hakim Sefa Mutlu'yu yakın mesafeden kafasına kurşun sıkarak öldürmüş, cinayetin ardından yargılanıp, hapis cezası almıştı.