Dolar

34,0237

Euro

37,8558

Altın

2.822,81

Bist

9.577,46

Yozgat Yenipazar maden işletmesine köylülerden ikinci haciz

Yozgat Boğazlıyan’da, Yenipazar Maden Projesi kapsamında arazilerini devreden 500 köylü, 6 yıldır alamadıkları ödemeleri için harekete geçti. Mağdurlar ikinci haciz işlemini başlattı.

1 Hafta Önce Güncellendi

2024-09-09 12:10:15

Yozgat Yenipazar'a bağlı Eğlence ve Gövdecili köylerinde, “Dünyanın en büyük polimetalik maden işletmesi” kurulması iddiasıyla yola çıkan Aldridge Madencilik Şirketi, yaklaşık 500 köylünün arazisini satın aldı. Ancak, alacaklarının ikinci taksidini yıllardır tahsil edemeyen köylüler adına avukatları Ali Rıza Zavar ve Faruk Zorba, Boğazlıyan icra memurları ile birlikte haciz işlemi başlattı.

SATTILAR AMA...

8 yıl önce firmayla yapılan anlaşma uyarınca tarlalarının tapularını maden şirketine devreden köylüler, paraların bir kısmını aldı. Kalan kısmının da iki yıl içinde ödenmesi öngörüldü. Ancak 6 yıl geçmesine rağmen köylülerin büyük bir bölümüne ödeme yapılmadı. Bu süreçte şirket el değiştirdi ve işleri CVK Madencilik devraldı. Alacaklarının mahkeme kararıyla kesinleşmesine rağmen CVK Madencilik ödeme planı sunmadı. Bunun üzerine, köylüler avukatlarıyla birlikte maden sahasındaki şantiyeye haciz işlemi gerçekleştirdi.

KÖYLÜLER ZOR DURUMDA

Mağdurların avukatı Ali Rıza Zavar, Aldridge Mineral Madencilik Şirketi'nin 2015'te tarlaları satın almak istediğini ancak köy halkının satmadığını ifade etti. Zavar, köylülerin kamulaştırma zoruyla karşı karşıya kalınca 2016'da tarlalarını mecburen sattığını belirtti. Maden şirketi, satış bedelinin bir kısmını tapu devri sırasında peşin ödemiş ve kalan kısmının 2018 yılında ödenmesi şartıyla köylülerle sözleşme imzalamıştı.

10 MİLYON DOLARLIK BORÇ

Avukat Zavar, gelişmeleri şu şekilde anlattı:

“Maden sahasındaki tarlaların alım satım işleminden 10 milyon dolar tutarında bakiye borcun vade tarihinden itibaren 6 yıl geçmiş olmasına rağmen hala ödenmedi. Bu yüzden vatandaşlar mağdur. Maden şirketi hakkında hukuki yollara başvurduk. Mahkemeler borçlu şirkete alacağın yüzde 20'si oranında icra inkâr tazminatı yükletilmesine karar verdi. Şirketin maden sahasında bulunan tüm taşınmazlara ve şirketin maden ruhsatına yüzlerce haciz şerhi işlendi.” Zavar sözlerini şöyle sürdürdü: “CVK Madencilik, şirketin yüzde 70 oranında hisselerini satın aldı. CVK da finans sorunu da yok. Borsada işlem gören bir firma olmasına rağmen borcun ödenmesi için alacaklı köylüleri muhatap dahi almıyorlar. İflas istemek dahil her türlü hukuki girişimi yapmaya devam edeceğiz.”

Haber Ara