Çin Haberleri
Çin ile ilgili tüm haberleri sizler için Timeturk Çin haberleri sayfasında derledik.
TEKNOLOJİ
“100 yerli silahımız tam 27 saat havada kaldı, ABD ve Çin sihaları uçamadı”
Selçuk Bayraktar, Kuveyt’te düzenlenen insansız hava araçlarıyla yapılan uçuşlarla ilgili, 'Kuveyt’te katıldığımız demode bizim yüzde 100 yerli sihamız tam 27 saat havada kaldı. Çin ve ABD silahları havalanamdı. Çinliler ikinci kez denediler. Yine havalanamadı” dedi.
DÜNYA
ANALİZ: Çin güvenilir bir ticari partner midir?
Çin'in ABD hegemonyasının yerini almaya çalışan bir süper güç olup olmadığı dışında güvenilir bir ticari partner olup olmadığının da tartışılmaya başlandığını vurgulayan gazeteci, yazar Merve Şebnem Oruç, ‘Çin güvenilir bir ticari partner midir?’ sorusu üzerinden durdu. Oruç’un aynı soru altında kaleme aldığı makalesinden bir bölüm…
POLİTİKA
ANALİZ: Türk SİHA’larının serüveni, harp tarihine ve güç dengesine etkileri
Marmara Üniversitesi Ortadoğu Siyasi Tarihi ve Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı doktora öğrencisi Mustafa Öztop, son yıllarda dünya gündemini işgal eden Türk SİHA’larının gelişim serüvenini, harp tarihine ve güç dengelerine etkilerini değerlendirdi. Öztop’un ‘Harp tarihi ve güç dengesinde değişimin aktörü: Türk SİHA’ları’ başlıklı analizi…
DÜNYA
'Afganistan fiyaskosu'
Uluslararası ilişkiler uzmanı Bercan Tutar, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın ABD ordusunun Afganistan'dan çekileceğine ilişkin açıklamasını değerlendirdi. Tutar, ABD ordusunun Afganistan'daki varlığını 'fiyasko' olarak niteledi. Tutar'ın 'Afganistan fiyaskosu' başlıklı değerlendirmesi...
EKONOMİ
ANALİZ: Otomotiv sektörünü durduran çip krizinin sebepleri
Türk-Alman Üniversitesi’nde İktisat Bölümü Başkanı olan Prof. Dr. Elif Nuroğlu, ‘Dijital dönüşüm, elektrikli otomobiller ve otonom cihazlarla şekillenen yerli yazılım, pil üretimi ve çip’ gibi stratejik öneme sahip bileşenler hakkında yazdığı analizinde, çip krizinin altında yatan sebepler üzerinde durdu. Prof. Dr. Nuroğlu’nun ‘Çip krizi sadece bir arz şoku mu?’ başlıklı analizi…
EKONOMİ
Doç. Dr. Ömer Kul: Kanal savaşlarına hazır olun
Dünya ticaretinin, üretimin pazarlara ulaştırılması yanında enerji ve hammadde ihtiyacının karşılanması konuları ağırlıklı olmak üzere, yüzde 80’inin deniz yolları ile yapıldığı bilinen bir gerçektir. Hal böyle olunca deniz yollarını en kısa yoldan ve en az maliyetle efektif olarak kullanmak gayesiyle birçok ülke veya uluslararası konsorsiyum ortaklaşa “çılgın projeler” ortaya atmaktadır. Yine bilindiği üzere bu türden projelerin bir kısmı tamamlanmış, bir kısmının yapımı devam etmekte, bir kısmı da başlanmak üzere hazırlıkları yapılmaktadır.
KÜLTÜR
Uygurların devletini ortadan kaldıran şey neydi?
Yıllardır Türkiye ve dünya gündeminden düşmeyen Uygur Türklerinin geçmişte nasıl bir topluluk olduğuna ilişkin tarihçi Erol Güngör’ün Tarihte Türkler adlı eseri dikkat çekici bilgiler paylaşıyor. Bir zamanların kültür ve medeniyette en ileri ve gelişmiş devletinin adı olan ‘Uygur’un, 'uygarlık' kelimesine kaynak teşkil edip Cumhuriyet döneminde ‘medeniyet’ kavramı yerine kullanılmaya başlandığını da hatırlatan Güngör, Uygurların sonunu getiren en önemli şeyin ise ‘Mani dini’ olduğunu vurguluyor. Güngör’ün söz konusu eserinden ilgili bölüm…
ÇEVİRİ HABER
‘Çin ve Rusya NATO'ya karşı birlikte çalışırsa bu NATO'nun en kötü kabusu olur’
Çin Forumu platformu tarafından, Çin Savunma Bakanlığı'na bağlı Uluslararası Askeri Güvenlik İşbirliği Merkezi'nin eski yöneticisi ve Tsinghua Üniversitesi'nden Çinli uzman Zhou Bo ile Çin-NATO stratejik ilişkileri üzerine bir röportaj yayınlandı.Zhou, NATO'nun Çin konusundaki tutumunu netleştirmesi gerektiğini belirtti. Çin'in NATO'nun ‘ilgilenebileceği kadar büyüdüğünü’ belirten Zhou, Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Donanmasının genişlemesiyle NATO'nun birdenbire 'Çin'in NATO topraklarına girdiğini' keşfettiğini belirtti.
DÜNYA
ANALİZ: Suud hanedanındaki bölünme ve Amerikan politikası
Mardin Artuklu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü başkanı Dr. Necmettin Acar ABD, Suud hanedanındaki bölünmeyi siyasi amaçla kullanıyor' başlıklı analizinde, Suudi hanedanı içerisinde uyumun bozulduğunu belirterek bu durumun oluşturduğu zaafın ABD’nin Suudi Arabistan’a yönelik politikalarındaki etkisini değerlendirdi.
GENEL
Barın Katliamı nedir? Barın Katliamı ne zaman oldu?
Barın Katliamı nedir? Mansur Yavaş ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Doğu Türkistan’da yaşanan durumu 'Barın Katliamı' etiketiyle paylaşması Çin'i rahatsız etti. Çin'in Ankara Büyükelçiliği, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı tehdit etti. Bunun üzerine Çin'in Ankara Büyükelçisi Liu, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Vatandaşlar da Barın Katliamı nedir? Barın Katliamı ne zaman oldu? gibi soruları sormaya başladı. İşte Barın Katliamı ve Doğu Türkistan'da yaşananlar...
DÜNYA
ANALİZ: Çin-ABD gerilimi ve Türkiye
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden Dr. İshak Turan, Biden yönetminin göreve gelişiyle birlikte Çin-ABD arasında yükselen derinleşen gerilimi değerlendirdi. 'Yeniden Asya' girişimi ekseninde Türkiye'nin her iki ülkeyle ilişkilerini de yorumlayan Turan'ın 'Çin'den ABD'ye karşı diplomasi atağı' başlıklı analizi...
POLİTİKA
ANALİZ: Atlantik’e giden tarih şimdi geri dönüyor
Siyaset bilimci Süleyman Seyfi Öğün, mevcut tarih yorumlarını servet-sermaye ekseninde değerlendirdiği yazısında, ‘Atlantik merkezli’ tarihin Doğu’ya dönmeye başladığını ileri sürdü. Yakın dönemin ticari-ekonomik birçok gelişmesinin buna işaret olduğunu belirten Prof. Dr. Öğün, Yeni Şafak’ta yayımlanan ‘Salıncaklı tarih’ başlıklı yazısında kritik tespitlerde bulundu
DÜNYA
Çin zulmüne karşı ‘1 Nisan şakası değil, soykırım!’ çağrısı
Çin’in zulmü altında kalan Doğu Türkistan’a destek için yurdun pek çok noktasında ‘1 Nisan şakası değil, soykırım!’ sloganıyla protesto gösterileri düzenleniyor. Etkinliğe Doğu Türkistan Platformu’ adı altında birleşen yurtiçi ve yurtdışından onlarca dernek destek veriyor
OTOMOTİV
Otomotivdeki çip sıkıntısı Türkiye’yi de etkiledi
Çip üreticilerinin, salgın sürecinde talebin arttığı akıllı telefon ve elektronik ürünlere öncelik vermesiyle otomotivde başlayan çip tedarikine ilişkin sorun giderek büyüyor. Otomotivde başlayarak elektronik gibi diğer sektörlere de sıçrayan küresel çip tedariki sorununun, üretimde aksamalara neden olarak milyarlarca dolarlık zarara yol açması bekleniyor.
POLİTİKA
Slutskiy: ABD ve AB çeşitli bahanelerle içişlerimize karışıyor
Rusya Federasyonu Devlet Duması Dışişleri Komisyonu Başkanı Slutskiy '(ABD ve AB) 'Yanlış silah alıyorsunuz, yanlış muhalifleri kurtarıyorsunuz yanlış birilerine petrol satıyorsunuz' gibi bahanelerle içişleri konularına müdahale etmektedirler' dedi.
DÜNYA
Almanya, Çin'in Berlin Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırdı
Almanya Dışişleri Bakanlığının Çin'in Berlin Büyükelçisi Wu Ken'i Çin'in Alman milletvekilleri ile bilim insanlarına yönelik yaptırımlarına karşı tepkisini iletmek üzere Bakanlığa çağırdığı bildirildi. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Brüksel'de konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Çin'in, Yeşiller Partisi'nden AP üyesi Reinhard Bütikofer, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nde AP üyesi Michael Gahler, Uygur araştırmacısı Adrian Zenz ile Mercator Enstitüsünün Çin Araştırmalar Merkezince yaptırım listesine almasını eleştirerek, 'Milletvekillerine ve bilim insanlarına getirilen yaptırımlar, bizim için anlaşılır bir durum değil.' dedi.
POLİTİKA
ANALİZ: ABD'nin iki cepheli 'Soğuk Savaş'ı başladı
Gazeteci Mehmet A. Kancı, Biden’ın başkanlığa gelişiyle birlikte ‘ABD’nin aynı anda Rusya ile satranç, Çin Halk Cumhuriyeti ile “go” oynayacak şekilde’ harekete geçtiğine dikkat çekti. Kancı’nın, ‘ABD satranç tahtasını büyüttü: İki cepheli Soğuk Savaş başladı’ başlıklı analizi…
POLİTİKA
ANALİZ: Dünya önce ABD'yi sevdi, bazen nefret etti bazen kıskandı; şimdi ise ilk kez ona acıyoruz
Uluslararası ilişkiler yazarı Bercan Tutar, Biden’in göreve gelişinden bu yana ABD’nin uluslararası ilişkilerdeki konumunu değerlendirdi. Batılı kaynaklardan hareketle bazı kritik gözlemler paylaşan Tutar’ın Sabah gazetesinde yayımlanan ‘Amerikan tragedyası’ başlıklı yazısı…
POLİTİKA
İngiliz strateji belgesi: 20 yıl içinde yeniden silahlanmalıyız
İngiliz Hükümeti tarafından son yıllarda yayımlanan en kapsamlı dış politika ve ulusal güvenlik revizyonunu içeren 114 sayfalık belgede, ülkenin 'kötüleşen' küresel güvenlik ortamına karşı 'daha sağlam' bir duruş sergileyeceği ve bu kapsamda silahlı kuvvetlerin 20 yıl içinde bugüne kadarki en kapsamlı modernizasyondan geçeceği belirtiliyor.
DÜNYA
'Çin’in ABD derin devletini ele geçirme operasyonu'
‘Biden yönetime geldikten sonra Amerika tüm ekonomisini Çin’in yükselmekte olan teknolojik gücüne karşı açılacak savaşta başarılı olabilmesi için örgütlemeye başladı’ diyen Serdar Turgut, Amerikan ekonomisinin başta teknoloji olmak üzere tüm sektörlerini Çin ekonomisine karşı harekete geçirdiğini kaydetti. Turgut’un Habertürk’te yayınlanan ‘21'inci Yüzyıl'ın yaklaşan 'Büyük Savaş'ı’ başlıklı yazısı…
EKONOMİ
ANALİZ: Çin'in Balkanlar'daki ilerleyişi...
Marmara Üniversitesi siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler araştırmacısı Sevba Abdula, salgın sürecinde Çin’in Batı Balkan ülkelerinde gelişen ekonomik ilişkilerini ve nüfuzunu gündeme taşıdı. Abdula’nın ‘Batı'nın salgındaki yönetim zafiyeti Balkanlar'da Çin'e nüfuz alanı açıyor’ başlıklı analizinden öne çıkan paragraflar…
POLİTİKA
ABD Savunma Bakanı Austin: ABD'ye kafa tutan Çin gibi ülkeleri durdurmak istiyoruz
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ilk yurt dışı seyahatini Pasifik bölgesine yaptı. Austin, bölgedeki ABD müttefikleri ile askeri iş birliğini arttırmak istediklerini ve Çin'e karşı 'güçlü bir caydırıcılık' tesis etmek için bölgeye gittiğini söyledi.
DÜNYA
Japonya: Çin'in yaklaşımlarını asla kabul etmiyoruz
Çin'in, sahil güvenliğine, kara sularındaki yabancı gemileri vurabilme yetkisi veren yasasının, 'egemenliğini ihlal ettiğini' belirten Japonya Savunma Bakanı Kişi, Güney Çin Denizi ile Doğu Çin Denizi'nde gerilimin yükseltilmesine yönelik Çin'in yaklaşımlarını 'asla kabul etmeyeceklerini' vurguladı.
EKONOMİ
Bakan Dönmez'den 'ikinci nükleer santral' açıklaması
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin üçüncü ünitesinin ardından açıklamada bulundu. Bakan Dönmez, “Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 10’luk bir kısmını bu santral üretecek. Yani bu oran, yüzde 90’nı nasıl etkiler? Oturup hesap yapmak lazım. İkincisi; bu tip santrallerde devletler belirli bir süre belli bir fiyattan alım garantisi veriyor. Bizde mesela ilk 15 yıl olacak. Ama nükleer güç santrallerinin ekonomik, teknik ömrü açısından baktığınızda, 60 yıllık bir süreçten bahsediyoruz. Dolayısıyla uzun dönem ekonomik faydasına bakmak lazım” dedi.
EKONOMİ
'Artık Çin'e, Rusya'ya, Avrupa'ya trenlerimiz vızır vızır işliyor'
Ankara'dan hızlı trenle Balışeyh ilçesindeki yüksek hızlı tren şantiyesine gelen Bakan Karaismailoğlu, incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı. Bakan Karaismailoğlu: 'Artık Çin'e, Rusya'ya, Avrupa'ya trenlerimiz vızır vızır işliyor' dedi.
DÜNYA
ANALİZ: 'ABD yapmaktan vazgeçtiyse, darbenin modası mı geçti?'
Gazeteci Mehmet A. Kancı, ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın geçtiğimiz gün yaptığı açıklamasında dikkat çeken darbe karşıtı ifadelerini değerlendiren bir analiz kaleme aldı. ‘ABD yapmaktan vazgeçtiyse, darbenin modası mı geçti?’ başlıklı analizde, Blinken’ın 'Demokrasiyi askeri müdahale ya da otoriter rejimleri güç kullanarak devirme girişimleri ile yüceltmeye çalışmayacağız.' açıklaması üzerine ‘ABD’nin istikrarsızlaştırma operasyonlarından vazgeçtiğine ikna etmeye yetecek mi?’ sorusu üzerinde duruldu…
POLİTİKA
ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Askeri müdahale girişimlerini yüceltmeye çalışmayacağız
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dış politika önceliklerini anlatırken ülkesinin bundan sonra demokrasi adına başka ülkelere askeri müdahalede bulunmayacağını veya otoriter rejimleri askeri güçle değiştirmeye kalkışmayacağını söyledi.
TEKNOLOJİ
Dünya sisteminde 'Tekno Demokrasi-Tekno Otokrasi' çatışması
Habertürk yazarı Serdar Turgut, ‘Dünya sisteminde yeni çatışma: Tekno Demokrasi Tekno Otokrasiye Karşı’ yazısında Çin’in atağa geçtiği teknolojik alandaki faaliyetlerine karşı ABD ve AB’nin ortak bir cephe kurarak teknolojideki Çin hakimiyetine karşı çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti. Turgut’un konuyla ilgili yazısı…
POLİTİKA
ANALİZ: Körfez'deki 'normalleşme' adımlarında Çin’in rolü
Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORSAM) Ekonomi Direktörlüğü araştırmacısı Şerife Akıncı, ABD’nin büyük çaba sarf ettiği İbrahim Anlaşmaları’ndaki asıl amacına ilişkin yazdığı analizde, 1992 yılından bu yana ilerleyen Çin-Ortadoğu ilişkilerinde Çin ve İsrail arasındaki derin ticari ve ekonomik bağlara dikkat çekti. Akıncı’nın ‘Körfez'deki 'normalleşme' adımlarında Çin faktörü’ başlıklı analizinde vurguladığı İsrail ile bazı Arap ülkeleri arasındaki “normalleştirme” anlaşmalarına ilişkin değerlendirmesi…
DÜNYA
Analiz: Biden döneminde Hindistan-Çin ilişkilerinin geleceği
Dr. Hayati Ünlü, 'Hindistan-Çin ilişkilerinde uzun süren sınır gerilimleri sonrasında, bugünlerde bir geri çekilme gündemde. Tarafların dokuzuncu üst düzey askeri müzakerelerinin ardından şimdilik kontrol altına alınmışa benziyor' dedi.
Haber Ara