İslam Haberleri
İslam ile ilgili tüm haberleri sizler için Timeturk İslam haberleri sayfasında derledik.
YAŞAM
Bursa iftar vakti ne zaman? Bursa’da akşam ezanı ne zaman okunur?
Ramazan ayı rahmet ve bereket ayıdır. Ramazan ayında Müslümanlar günlerini oruç tutarak geçirirler. Oruç sahur ve iftar vakitleri arasında tutulduğundan dolayı oruç tutacak kişiler sahur ve iftar vakitlerini merak etmekte. Peki, Bursa sahur ve iftar vakitleri nelerdir?
YAŞAM
İzmir’de Ramazan pidesi kaç lira? 1 Ramazan pidesi İzmir’de kaç TL?
Ramazan ayı denildiğinde sofraların olmazsa olmazı Ramazan pidesi akıllara gelir. Ramazan ayına özel olarak çıkarılan Ramazan pidesinin fiyatı birçok kişinin gündeminde bulunmakta. Peki, İzmir’de Ramazan pidesi kaç lira? 1 Ramazan pidesi İzmir’de kaç TL?
YAŞAM
Tırnak yemek orucu bozar mı?
2022 yılının Ramazan ayı 2 Nisan Cumartesi günü başladı. Oruç tutan kimseler gün içinde farkında olmadan birtakım davranışlarda bulunabilmektedir. Bu davranışlardan birisi de tırnak yemek alışkanlığıdır. Oruçlu iken tırnaklarını yiyen kişiler oruçlarının bozulup bozulmadığını araştırmakta. Peki, tırnak yemek oruca zarar verir mi?
YAŞAM
Teravih namazı tek başına kılınabilir mi?
Ramazan ayına mahsus olmak üzere yatsıdan sonra kılınan namazdır. Geçtiğimiz günlerde Ramazan ayına girdiğimizden dolayı birçok teravih namazları da kılmaya başladı. Teravih namazlarını kılmaya gidemeyen veya evde kılmak isteyen kişiler bu namazları tek başlarına kılıp kılamayacağını araştırıyor. Peki, teravih namazı cemaat olmadan kılınabilir mi?
YAŞAM
İzmir ezan vakti ne zaman? İzmir’de iftar ne zaman açılıyor?
Ramazan ayının İslam alemi için anlamı oldukça büyük. Çünkü Kur'an-ı Kerim'in ayetler halinde indirilmeye başlandığı ay Ramazan ayıdır. Ayrıca Ramazan ayında Müslümanların oruç tutması Allah tarafından farz kılınmıştır. İzmir ilinde oruç tutan kişiler oruçlarını açmak için akşam ezanının okunmasını beklemekte. Peki, İzmir’de akşam ezanı ne zaman okunuyor? İzmir akşam saati kaçta okunuyor?
YAŞAM
Adana iftar vakti ne zaman? Adana akşam ne zaman okunuyor?
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı 2022 Adana Ramazan İmsakiyesi üzerinden kentlerindeki iftar ve sahur saatleri konusunda bilgi edinebiliyor. Her ilin ezan vakti kendine göre değişmektedir. Peki, Adana'da iftar saat kaçta açılacak ve Adana iftar saati önümüzdeki günlerde hangi saatlerde devam edecek?Ramazan ayında Müslümanlar farz olan oruç ibadetini yerine getiriyorlar.
YAŞAM
Oruç kefareti ne demektir? Hangi durumlarda oruç kefareti gerekir?
Ramazan ayını önemli bir ay olmasının nedeni dinimizin temel ibadetlerinden olan orucun bu ay içinde tutulmasıdır. Yüce Allah Kur'an'da '…Kim Ramazan ayına ulaşırsa oruç tutsun' (Bakara suresi, 185. ayet) buyurarak, ramazan ayında oruç tutulmasını emretmektedir. Dinimize göre bilerek bozulan orucun kefareti bulunmaktadır. Peki, oruç kefaretini gerektiren durumlar nelerdir?
YAŞAM
Oruçlu iken güsul abdesti almak veya banyo yapmak orucu bozar mı?
Ramazan ayı başladı. İslam alemi için büyük anlam ve önemi olan Ramazan ayında oruç tutuluyor. Mübarek Ramazan ayının gelmesiyle birçok konu gündeme geldi. Ramazan'da oruç tutan kişilerin merak ettiği konulardan biri de, kirlilik yüzünden veya kişinin kendi isteği ile banyo yapması halinde orucun bozulup bozulmayacağıdır. Peki, Oruç tutan kişiler boy abdesti alabilir mi?
YAŞAM
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ramazan yardımı başvurusu nasıl yapılır 2022?
Ramazan ayına günler kala vatandaşlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ramazan yardımı başvurusunun nasıl yapıldığı merakta etmeye başladı. İftar ve sahur sofralarında vatandaşların en temel gereksinimi olan beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için hazırlanan erzak kolilerinden vatandaşların nasıl yararlanabileceği ihtiyaç sahipleri tarafından araştırılmakta. Peki, 2022 İzmir Büyükşehir Belediyesi Ramazan yardımı başvurusu nasıl yapılır?
YAŞAM
Ramazan ayında Teravih namazları camide kılınacak mı?
Teravih namazları koronavirüs nedeniyle bir süredir camilerde kılınmıyordu. Ramazan ayının yaklaşmasıyla birçok kişi bu yıl teravih namazlarının nerede kılınacağını araştırmaya başladı. Peki, 2022 Ramazan ayında teravih namazları camide kılınacak mı?
YAŞAM
3 aylar ne zaman başlıyor? 3 aylar isimleri nelerdir? 2022 üç aylar takvimi
3 aylar ne zaman başlıyor? 3 aylar isimleri nelerdir? 2022 üç aylar takvimi yayınlandı. Ramazanı bekleyen Müslümanlar 3 ayların bu yıl hangi ayda olduğunu, hangi güne denk geldiğini merak ediyor. Diyanetin açıkladığı dini takvime göre 3 aylar tarihi ve 3 aylar isimleri...
YAŞAM
2022 Ramazan tarihi | Ramazan-ı Şerif hangi ayda başlıyor?
2022 yılı ramazan hangi aya denk geliyor büyük bir merak konusu haline geldi. Milyonlarca Müslümanın geçtiğimiz yıl buruk geçirdiği ramazan bu yıl daha büyük bir sevinçle karşılanacak. Peki ama 2022 yılında ramazan hangi aya denk geliyor? Ramazan bayramı ve Kadir gecesi ne zaman? İşte detaylar...
YAŞAM
87 yıl sonra Ayasofya Camii’nde ilk bayram namazı!
İstanbul'un fethinin simgesi olan Ayasofya Camii'nde 87 yıl sonra ilk Ramazan Bayramı namazı kılındı. 24 Temmuz 2020 tarihinde yeniden ibadete açılan Ayasofya Camii'nde ilk Ramazan Bayramı namazını kılmak isteyen vatandaşlar camiye akın etti. Koronavirüs salgını nedeniyle bayram namazı sosyal mesafe ve maske kuralına uyularak kılındı.
YAŞAM
Yüz binden fazla Müslüman bayram namazını Mescid-i Aksa'da kıldı
Yüz binden fazla Müslüman Ramazan Bayramı namazını, İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'da eda etti. Doğu Kudüs'teki Filistinliler, her yıl olduğu gibi bu yıl da bayram namazı için Harem-i Şerif'e akın etti. Filistinliler, ramazan ayının son günlerinde İsrail polisinin saldırılarına maruz kalan Mescid-i Aksa'yı tamamen doldurdu. Kudüs İslami Vakıflar İdaresinden yapılan yazılı açıklamada, 100 binden fazla kişinin bayram namazını kılmak için Harem-i Şerif'e geldiği belirtildi. Bayram namazının ardından Filistinli Müslümanlar tüm şehitler için gıyabi cenaze namazı kıldı.
YAŞAM
'Yeşil cami'nin botanik bahçesi atmosferi
Cami cemaatinden Mehmet Ayhan camilerinin botanik bahçesi gibi olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:'Kışın yaprağını döker, bir tane yaprağı kalmaz. Yazın baharla birlikte yeşillenir. Çiçekleri ve bahçesi çok güzel. Biz de yardımcı oluyoruz. Bahçede çok sayıda çiçeğimiz var. İsmi Köprüköy Camisi ama 'Yeşil Cami' olarak biliniyor. Camimizden memnunuz. Eskiden ramazan aylarında buraya masa kurarlardı. Herkes evinden bir şey getirir, burada iftarımızı açardık. Ezan okunurdu, camiye girerdik. Cemaatimiz fazlaydı, kalabalıktık.'
YAŞAM
Denizli'nin tescilli lezzeti 'tandır kebabı'
Kentte 1950'den bu yana hizmet veren bir restoranın sahibi Mehmet Debelekoğlu, Denizli'nin en beğenilen lezzetleri arasında tandır kebabının yer aldığını söyledi.Dördüncü kuşak olarak mesleği sürdürdüğünü dile getiren Debelekoğlu, 'Atalarımızın mesleğini sürdürmenin sevincini yaşıyoruz. Denizli kebabı mutlaka kuzu etinden yapılmalı. Yaşına girmemiş 6-12 aylık kuzuları ön kol, kol üstü, kaburga ve böbrek yatağı şeklinde parçalayarak taş fırınlarda pişiriyoruz. Sakız odunu ateşinde yaklaşık 2 saatte pişen kebabımız pideyle birlikte müşterilerimize servis edilir.' dedi.
YAŞAM
Filistinli baba gözaltına alınırken küçük kızı, 'Baba beyaz oyuncağım nerede?' diye sordu
Kudüs’ün Wadi al-Lawz bölgesinde İsrail güçleri, Cihad Qus adlı Filistinliyi Kudüs’teki eylemler nedeniyle bir eve baskın yaptığı anları kaydettiği gözaltı görüntülerini paylaştı.Görüntüde Filistinli babanın evinden çıkarılırken küçük kızı, 'Baba beyaz oyuncağım nerede?' diye soruyor. Görüntülerde çocuğun, “Baba sana sormak istiyorum, beyaz oyuncağım nerede?” dediği duyuluyor. Filistinli baba ise kızının sorusuna gülümseyerek cevap verdiği görülüyor. İsrail güçlerinin, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün çeşitli mahallelerinde 20 günü aşkın süren protesto eylemleri nedeniyle baskın ve gözaltıları devam ediyor.
YAŞAM
'Büyük bir ayaklanma için zemin oluştu'
İsrail'in işgali altındaki Kudüs'te dün akşam Mescid-i Aksa'daki cemaate saldırmasının ardından Filistinli bazı siyasi analistler, İsrail'in gelecek günlerde Filistinlilere yönelik atacağı adımlara göre, bölgede yeni bir halk ayaklanmasının (İntifada) çıkabileceği öngörüsünde bulunuyor.
YAŞAM
Cumhurbaşkanı Erdoğan, gençlerle 'En Uzun İftar Sofrası'nda buluştu
Eda Nur Balcı, salgının yarattığı tahribata karşılık destek paketleri açıklandığını hatırlatarak, gençlere bu süreçte bir sorumluluk düşüp düşmediğini sorması üzerine Erdoğan, şunları söyledi:'Sormuş olduğun sorunun içeriği itibarıyla gerçekten tüm gençliğimizi yakından ilgilendiren bana göre üç tane önemli boyutu var. Birincisi, kurallara riayet ederek salgının bir an önce tehdit olmaktan çıkmasına özellikle gençlerimizin yardımcı olması, destek vermeleridir. İkincisi, yalan ve yanlış haberlerle milletimizin moralini bozmak isteyenlere fırsat tanımamalarıdır. Biliyorsunuz ciddi manada dezenformasyon yapılıyor ve bu kadar önemli yatırımlar olmasına rağmen, bu yalan yanlış haberlerle halkımız aldatılıyor. Üçüncüsü ise şartlar ne olursa olsun kendilerini geliştirmeye, okumaya, tefekküre, geleceğe hazırlanmaya devam etmeleridir. Yani ilim, irfan ve hikmet. Bunların üçü zaten bir arada olduğu zaman o gençliği kimse yıkamaz.'
YAŞAM
İsrail polisinden Mescid-i Aksa'da cemaate saldırı
İsrail polisi, ses bombaları ve plastik mermiyle cemaate müdahale ederken, Filistinli gençler ise taşlar ve cam şişelerle karşılık verdi. Filistin Kızılay’ından yapılan yazılı açıklamada, Harem-i Şerif’te yaşanan olaylarda 178 Filistinlinin İsrail polisinin müdahalesinde yaralandığı belirtildi.
YAŞAM
Avusturya'da Müslümanlar memleket hasreti ve salgına rağmen ramazanı coşkusunu devam ettiriyor
Ramazan ayının Avusturyalılar tarafından da merak edildiğini ve bu hususta bilgi almak isteyenlerin olduğunu kaydeden Yapıcı, şunları anlattı:'Avusturyalı kardeşlerimize de İslam’ın temel ibadetlerinden biri olan oruç ibadetini elimizden geldiğince anlatmaya çalışıyoruz. Bunun sadece aç kalmaktan ibaret olmadığını, manevi anlamda Rabb'imize olan şükrümüzü sunduğumuzu, onun bize yüklediği emrini yerine getirmeye çalıştığımızı belirtiyoruz.'
YAŞAM
İftar yapan Filistinlilerin sofrasına Yahudi yerleşimci saldırısı
İsrail’in evlerinden zorla çıkarmak istediği Filistinliler, kendilerine destek verenlerle Şeyh Cerrah Mahallesi'ndeki evlerinin önünde iftar sofrası kurdu. Bu sırada Yahudi yerleşimciler iftar vaktinde Filistinlilerin masalarına evlerin çatılarından taş, cam şişe ve çeşitli nesneler atmaya başladı. Yahudi yerleşimcilerin saldırısına karşılık veren Filistinliler ile Yahudi yerleşimciler arasında arbede yaşandı, iftar masaları dağıldı.
YAŞAM
11 yıl önce ramazanda başlattıkları yardımlaşmayı her aya yaydılar
Medrese Mahallesi'ndeki İmaret Camisi'nin imamı Ömer Olgun ve müezzini Oğuzhan Kaya, cemaatin katkılarıyla hazırladıkları yardım poşetleri ve paketlerini yine onların desteğiyle ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor.Müezzin Oğuzhan Kaya kendilerine rehber edindikleri Şeyh Süleyman Türkmani'nin 800 yıl önce başlattığı imaret geleneğini sürdürmeyi amaçladıklarını söyledi. Kaya, bu geleneği 11 yıl önce ramazan ayında başlattıklarını ancak mahallelinin katkıları ve cemaatin azmiyle son 3 senedir yılın her ayına yaydıklarını anlatarak, 'Mahallemizle birlik içinde bu geleneği başlattık. Cemaatimizin dağıtacağı yardımları camimizde topluyoruz. Ortak bir organizasyonla ihtiyaç sahiplerini belirleyerek dağıtımlarımızı yine cemaatimizle yapıyoruz. Bu sene de aynı geçen yıllardaki gibi yaptık. Ramazan dışında her ayın sonuna kadar yardımlar toplanıyor, gelen ayın başından itibaren de dağıtılıyor.' ifadelerini kullandı.
YAŞAM
Osmanlı'nın Kudüs'te asırlardır kapanmayan hayır kapısı: Haseki Sultan Tekkesi
Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan'ın 1552'de Mescid-i Aksa'nın Meclis Kapısı'na 100 metre mesafede yaptırdığı bu tekke, asırlardır ayakta... Haseki Sultan Tekkesi, aşevi olarak hizmet veren bir mutfak, fırın, yemek salonu, malzemelerin bulunduğu bir kiler, eskiden atların bağlandığı bir ahır ve Hürrem Sultan'ın emriyle daha sonra binaya dahil edilen bir mescitten oluşuyor. İsrail işgalinin başladığı 1948'den önce Osmanlı devletinin vakfettiği dükkanlardan karşılanan tekke giderlerinin, İsrail'in dükkanlara el koyması nedeniyle halihazırda İslami Vakıflar Dairesinin ayırdığı bütçe ve hayırseverlerin bağışlarıyla finanse edildiği belirtiliyor.
YAŞAM
İspanyol Müslümanlar, İslam'ın 'göçmenlerin dini' olarak algılanmasına karşı
İspanya'da yaşayan yaklaşık 2,1 milyon Müslüman nüfusun küçük bir kısmını oluşturan İspanyol Müslümanlar, İslam'ın sadece 'göçmenlerin dini' olduğuna ilişkin yaratılmak istenen imajın yıkılması gerektiğini belirtiyor.
YAŞAM
Adıyaman'da gönüllü kadınlar ‘zimem defteri’ ile 500 bin liraya yakın borç kapattı
İl Müftüsü Mehmet Taşçı, Osmanlı geleneği olan 'zimem defteri' uygulamasını Adıyaman'da sürdürdüklerini söyledi. Taşçı, şöyle konuştu:'Fatma Mutlu hocamız ve ekibi 3 ramazandır bu geleneği yaşatıyor. Allah hocamız ve ekibinden razı olsun. Mahallelerde borcunu ödeyemeyen kardeşlerimizin borçlarını ödüyorlar. Gönüllü arkadaşlarımız işletmelere biraz da fazla para ödemek suretiyle ramazan ayının sonuna kadar ailelerin ihtiyaçlarını karşılaması için çalışmaları sürdürüyorlar. Atalarımızdan, Osmanlıdan bize geçen bu güzel geleneği biz de Adıyaman'ımızda bu şekilde sürdürüyoruz. Şimdiye kadar 500 bin liraya yakın ödeme yaptılar.'
YAŞAM
Serdar Tuncer: Ramazan, emanet şuurunu fark ettirmek içindir
Şair ve Yazar Serdar Tuncer, konuk olduğu Bağcılar Belediyesi’nin söyleşi programında hem Ramazan üzerine sohbet etti hem de gündemdeki konuları değerlendirdi. Hayatta hiçbir şeyin bizim olmadığını her şeyin emanet olduğunu söyleyen Tuncer, “İnsan oruçluyken malın emanet olduğunu fark eder. Ramazan biraz da bunun için gelir. Emanet şuurunu fark ettirmek içindir” dedi.
YAŞAM
Ramazanda 900 derecelik ısıda çanakları pişiren ustalar
Nevşehir'in el sanatlarıyla ünlü ilçesi Avanos'ta, toprağı sanata dönüştüren çanak ustaları, ürünleri tüketiciye ulaştırmadan önce 900 derece ısıda pişirerek dayanıklılığını artırırken, mesleklerini ramazan ayında ateşin başında sürdürüyor. İlçede 7 bin yıllık geçmişi olan çanakçılık mesleğini devam ettiren ustalar, tezgahta el emeği göz nuru ile yaptıkları çanak ürünlerini iki hafta boyunca kurumaya bırakıyor. Daha sonra geleneksel yöntemlerle yapılan taş fırında pişirilen ürünler, kullanıma hazır hale getiriliyor.
YAŞAM
Mescid-i Aksa'da binlerce Filistinli, teravih namazının ardından İsrail'i protesto etti
Yürüyüşe katılanlar Filistin bayrakları açarak, 'Kudüs'e milyonlarca şehit olarak gideceğiz' şeklinde sloganlar attı. İsrail polisinin, dün, işgal altındaki Doğu Kudüs’te teravih namazı sonrası Filistinlilere ses bombaları ve TOMA'larla müdahalesinde 105 kişi yaralanmıştı. İsrail polisi Ramazan ayının başlamasıyla Şam Kapısı önünde yer alan oturma alanlarını barikatlarla kapatmıştı.
YAŞAM
Kadir Gecesi ne zaman? 2021 Kadir Gecesi hangi güne denk geliyor?
Kadir Gecesi ne zaman? Bu yıl Kadir gecesinin hangi güne denk geldiği internet üzerinden en sık araştırılan konular arasında yer alıyor. Kovid tedbirleri kapsamında alınan kararlarla ramazan ayı buruk geçiyor. Kadir gecesi için de kısıtlamaların azaltılmasını bekleyen Müslüman alemi, Miladi takvime göre bu yıl Kadir gecesinin hangi güne denk geldiğini merak ediyor. İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Günler Takvimi 2021 Kadir Gecesi tarihi...
YAŞAM
Fitre ne zaman verilir? Fıtır sadakası hangi vakitte verilmelidir?
Fitre ne zaman verilir? Fıtır sadakası hangi vakitte verilmelidir? 28 TL olarak belirlenen fitrenin bu yıl ne zaman verileceği en sık araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki ama fitrenin vakti var mıdır? İşte Diyanet İşleri Başkanlığı'nın fitre zamanı hakkında yaptığı açıklama...
YAŞAM
Diş fırçalamak orucu bozar mı? Diş macunu ile diş fırçalamak oruca etki eder mi?
Diş fırçalamak orucu bozar mı? Diş fırçalamanın ya da ağza su almanın orucu bozup bozmayacağı merak ediliyor ve en sık araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki ama diyanet 'Diş fırçalamak orucu bozar mı?' sorusu için ne yanıt vermiştir? İşte detaylar...
YAŞAM
Ağız çalkalamak orucu bozar mı? Ağza su alıp boşaltmak orucu etkiler mi?
Ağız çalkalamak orucu bozar mı? Ramazanda tutulan orucun fazileti çoktur. Bu nedenle orucun her saati kıymetli, yapılan her davranış da önemlidir. Oruç tutarken bir şey yememek ve içmemek gerekir ama ağız çalkalamak da oruca etki eder mi? İşte detaylar...
YAŞAM
'e-oruç nedir, e-oruç nasıl tutulur?'
İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlhan İlkılıç, Ramazan ayı hakkında bir takım tavsiyeler sıraladığı yazısında, “e-oruç, modern zamanlarda İslam'ın temel ibadetlerinden olan oruç ibadetinin felsefesinden ilham alarak Müslümanın yeni bir internet ve cep telefonu kullanımı kültürü oluşturmasıdır. Nasıl oruç ibadeti sırasında istediğimiz kadar değil, belli zamanlarda ve ihtiyacımız kadar yeme ve içme alışkanlığını kazanıyorsak, aynı şekilde internet ve cep telefonu kullanma konusunda da belli zamanda ve ihtiyacımız kadar kullanma davranışına e-oruçla ulaşabiliriz” ifadesini kullandı. Prof. Dr. İlkılıç’ın ‘Ramazan'da cool olma, kul ol: e-oruç’ başlıklı makalesinden bir bölüm…
YAŞAM
Erbaş: Ramazanda mümkün olduğunca evleri mescit haline getirelim
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Kovid-19 gölgesinde ihya edilecek ramazanda vatandaşların mümkün olduğunca evlerini mescit haline getirmesini, namazlarını aileleriyle birlikte cemaatle kılmasını ve Kur'an-ı Kerim okumasını tavsiye etti.
Haber Ara