B12 vitamini eksikliği, tedavi edilmezse ciddi sağlık komplikasyonlarına neden olabilir, bu nedenle durumun semptomlarını erken tespit etmek son derece önemlidir.
B12 vitamini eksikliği, hamilelik komplikasyonları ve sinir sistemi bozuklukları da dahil olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açabilir. Bu sorunlar, B12 vitamini eksikliği vücudun anormal derecede büyük ve düzgün çalışamayan kırmızı kan hücreleri üretmesine neden olduğunda ortaya çıkabilir.
Kırmızı kan hücrelerinin hemoglobin olarak bilinen bir madde kullanarak vücutta oksijen taşımaktan sorumlu olduğu bilinmektedir.
Daha az kırmızı kan hücresi veya anormal derecede düşük hemoglobin miktarı ile vücudun farklı bölgeleri olumsuz etkilenebilir.
Ve bu alanlardan biri kulaklardır. Patient.info'ya göre kulaklarda çınlama, B12 vitamini eksikliğinin bir işareti olabilir.
Kulaklarda çınlama uğultu, tıslama, çarpıntı, müzik veya şarkı söyleme gibi gelebilir. Ancak kulak çınlamasının her zaman bir B12 vitamini eksikliğinin belirtisi olmadığını unutmamak önemlidir.
İngiliz Ulusal Sağlık Servisi, "Genellikle herhangi bir ciddi durumun belirtisi değildir ve çoğunlukla zamanla iyileşir" diyor.
Kulak çınlaması ayrıca şunlara da bağlanabilir:
Bir tür işitme kaybı
Meniere hastalığı (baş dönmesine ve işitme kaybına neden olabilen bir iç kulak hastalığı)
Tiroid bozuklukları veya çoklu doku sertleşmesi
Kaygı veya depresyon
Bazı ilaçlar almak
B12 vitamini eksikliğine ne sebep olur ?
B12 vitamini eksikliği, mideyi etkileyen otoimmün bir durum olan pernisiyöz anemi gibi durumlardan kaynaklanabilir. Otoimmün, vücudun hastalık ve enfeksiyona karşı koruyan doğal savunma sistemi olan bağışıklık sisteminin vücuttaki sağlıklı hücrelere saldırması anlamına gelir. Bazı kişiler diyetlerinden bu vitamini yeterince alamamanın bir sonucu olarak B12 vitamini eksikliği geliştirebilir.
İngiliz Sağlık Hizmetleri Kurumu şöyle açıklıyor: “Et, balık ve süt ürünlerini içeren bir diyet genellikle yeterli miktarda B12 vitamini sağlar, ancak vejetaryen bir diyet uygulayanlar veya çok kötü bir diyet uygulayanlar gibi bu yiyecekleri düzenli olarak yemeyen kişiler, vitamin eksikliği yaşayabilir.”
B12 vitamini eksikliğinin tedavisi
Durumun tedavisi nedenine bağlıdır, ancak genellikle B12 vitamini enjeksiyonları ile tedavi edilir.
Durum diyetinizdeki vitamin eksikliğinden kaynaklanıyorsa, öğünler arasında günlük olarak alınması gereken B12 vitamini tabletleri reçete edilebilir.
Vejeteryansanız ve vitamine alternatifler arıyorsanız, maya özü, bazı güçlendirilmiş kahvaltılık tahıllar ve soya ürünleri gibi onu içeren yiyecekler alınabilir.
Kaynak: Express