Sıcakyüz, araştırma ve danışmanlık şirketi AGS Global'in İstanbul ve Kocaeli'de lojistik sektör temsilcileri ile gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, araştırma kapsamında 186 tır şoförü ve 44 lojistik firması ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirdiklerini bildirdi.
İstanbul'da modern tır parklarının faaliyete geçirilmesi konusunda sektörün ciddi beklentisi olduğunu aktaran Sıcakyüz, şehir genelinde faaliyet gösteren mevcut tır parklarından memnuniyet düzeyinin yüzde 29 olduğunu, kamyoncu esnafının ve lojistik firmalarının İstanbul'a yeni ve modern tesislerin inşa edilmesi gerekliliği konusunda ortak kanaat taşıdığını kaydetti.
Sıcakyüz, araştırma kapsamında memnun olunmayan yönlerin başında yüzde 90,3 ile düzensiz ve eski yapılanma, yüzde 83,9 ile yetersiz sosyal alan, yüzde 81,7 ile park ücretlerinin yüksek olmasının geldiğini vurguladı.
Kamyoncu esnafının mevcut tır parklarında yüklerinin ve yakıtlarının çalındığını, yük ind irme-yükleme olanaklarının olmadığını ve genel temizlik hizmetlerinin yetersiz olduğundan şikayet ettiğini anlatan Sıcakyüz, "Araştırmaya katılan sektör temsilcileri modern ve yeni tır parkları istiyor. Modern ve yeni tır parklarının yapılması en çok istenen bölgelerin başında yüzde 54,5 ile İkitelli gelirken, onu yüzde 36,4 ile Tuzla-Pendik bölgesi, yüzde 27,3 ile Gebze ve Hadımköy takip ediyor." ifadelerini kullandı.
Sıcakyüz, araştırmaya katılan sektör temsilcilerinin, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile İstanbul'daki belediyelerin inisiyatif alarak yeni tesislerin kurulmasına öncülük etmesini istediğini bildirdi.
- "İstanbul'un lojistik üssü olması için yeni tesis gerekli"
Sıcakyüz, kamyoncu esnafının tesislerde en çok yeme, içme ve konaklama hizmetleri, araç bakım onarım hizmetleri, kapalı sosyal alanlar ve güvenlik istediğini kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Nakliye firmalarının temsilcilerinin yüzde 91'i benzer iş yapan firmalarla aynı çatı altında çalışmak istiyor. Bu sayede işlerin daha iyi yürüyeceğini düşünüyorlar. Komisyoncular için de iyi planlanmış ofislerin olduğu tesisler inşa edilmelidir. Türkiye, Asya ile Avrupa kıtaları arasında yer alan, bulunduğu stratejik alandaki mevcut ve potansiyel pazarlara dağıtım ve hizmet verebilecek lojistik üs konumuna sahip bir ülkedir. Ayrıca Kuzey Afrika ve Orta Asya ülkeleri için transit geçiş ülkesidir.
Türkiye'nin dünyanın en önemli enerji yolları üzerinde bulunması sebebiyle diğer ülkelerle arasında oluşan ticaret bağı, Türkiye'nin lojistik sektöründe operasyonel gücünü arttırmaktadır. Türkiye'nin özellikle İstanbul'un bu iki özellik göz önüne alındığında stratejik bir konuma sahip olduğu bilinmektedir. İstanbul'un bir lojistik üssü olabilmesi adına yeni ve modern kamyon ve tır parklarının hayata geçirilmesi elzemdir.
Bu konuda kamunun gerekli inisiyatifi alarak çalışmaları başlatması gerekmektedir."
Sıcakyüz, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile İstanbul Yeni Havalimanı gibi projelerin ulaştırma sektörüne ciddi katkıları olacağını belirterek, bunun yanı sıra sektör profesyonellerinin taleplerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini bildirdi.