Dolar
38,4459
Euro
44,0122
Altın
4.132,81
Bist
9.306,96
Selçuklu sultanlarının ölüm sebebi dahil profil detayları ortaya çıktı
Anadolu Selçuklu Devleti'nin hanedan türbesinden çıkarılan naaş kalıntılarında yapılan DNA ve anatomi analiziyle bazı sultanların profili hakkında detaylı bilgiler elde edildi.
Gözyaşı yok! 'Mekânın gerçek sahibi Gazzeliler'
Filistin direnişini anlatan 'Mekânın Gerçek Sahibi' sergisi Üsküdar Hüdayi Kültür Sanat merkezinde açıldı.
Ceza ve En Derin arasındaki müzikal rekabet sürüyor
Türk rap müziğinde uzun süredir devam eden Ceza ve En Derin arasındaki rekabet, sanat dünyasının ötesine taşarak dikkat çekmeye devam ediyor. Başlangıçta sanatsal bir yarış olarak değerlendirilen bu süreç, zamanla sözlü atışmalar ve müzikal göndermelerle derinleşti.
Erzurum 2025 turizm başkenti: Açılış töreni coşkuyla gerçekleşti
Erzurum 2025 Turizm Başkenti unvanıyla açılışını gerçekleştirdi. EİT 2025 Erzurum Turizm Başkenti etkinliğinde sahnelenen 'Destanların Dansı' gösterisi, Erzurum'un kültürel mirasını gözler önüne serdi. Bu önemli adım, şehri dünya turizminde daha fazla tanınan bir merkez haline getirecek.
Titanik'te yazılan 'kehanet' mektup satıldı
Titanik kazazedelerinden Archibald Gracie tarafından geminin batmasından günler önce yazılan mektup, açık arttırmada yaklaşık 400 bin dolara satıldı.
4 binden fazla yazma eser, dijital erişime açılacak
Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı, Türk ve İslam Eserleri Müzesi'ndeki 4 binden fazla yazma eserin katalog bilgileri ve dijitallerinin yakında erişime açılacağını duyurdu.
Hıdırellez nedir, neden kutlanır? Dileklerin kabul olduğuna inanılan bu geceye dikkat!
Hıdırellez, her yıl 5-6 Mayıs'ta kutlanan, Hızır ve İlyas'ın buluştuğuna inanılan, dileklerin ve umutların yeşerdiği geleneksel bahar bayramıdır. İşte Hıdırellez'in tüm ritüelleri ve anlamı…
Tek başına bir ordu: Oktay Sinanoğlu
Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Doğan, Yirmi altı yaşında dünyanın en genç profesörü unvanını alan, 2015 yılında hayatını kaybeden Oktay Sinanoğlu'nu anlattı.
Fırat'ın incisi Rumkale'de atlı birlikler göreve başladı
Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan 'Fırat'ın incisi' Rumkale'de göreve başlayan jandarma atlı birlikleri, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Türkiye'de sosyal bilimler neden gelişemedi?
TRT2, 'Türkiye'yi Düşünmek' adlı uzun soluklu yeni bir programa başlıyor. Prof. İsmail Kara'nın değerlendirmelerde bulunacağı programda, Türkiye'nin gündemine dair pek çok mesele tartışılacak…
Üsküp'te zaman dondu: Osmanlı mirası Taşköprü hâlâ ayakta!
Osmanlı'nın Üsküp'teki simgesi Taşköprü, geçmiş ile bugünü buluşturan tarihi yapısıyla dikkat çekiyor. Vardar Nehri üzerinde yükselen bu anıtsal köprü, hem tarihi Türk Çarşısı'nı hem de modern şehir merkezini birbirine bağlıyor.
'Turistik Diyarbakır Ekspresi' sezonun ilk seferini tamamladı
'Turistik Diyarbakır Ekspresi', Ankara-Diyarbakır-Ankara hattında bu sezonun ilk seferini tamamladı.
Hıdırellez 2025'te ne zaman?
Hıdırellez, 5-6 Mayıs'ta baharın ve bereketin gelişini kutlamak için coşkuyla karşılanacak. Dilekler tutulacak, ateşler yakılacak, sofralar kurulacak. İşte Hıdırellez'in tarihi, anlamı ve tüm ritüelleri…
Ünlü grup 'Hz. İsa şarkısı'nı Filistinli çocuklar için uyarladı
ABD'de, dünyaca ünlü müzik grubu Green Day'in, konserinde Hz. İsa için yazdığı şarkının sözlerini Filistinli çocuklar için uyarlayarak okuması büyük alkış aldı.
Ayasofya'da tarihi restorasyon; cami kapatılacak mı?
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ibadete ara vermeden güçlendirme çalışmaları süren Ayasofya Camii'nin ana kubbesinin de restorasyon sürecine alındığını duyurdu.
Van Gölü çekildikçe Çarpanak Adası'na giden antik yol ortaya çıkıyor
Van Gölü'nün seviyesinde yaşanan düşüş nedeniyle asırlar önce Çarpanak Adası'na ulaşımın sağlanması için yapılan 1 kilometrelik antik yolun yaklaşık yüzde 60'ı ortaya çıktı, su altında kalan kısımları ise daha da belirginleşti.
Nobel ödüllü yazar Mario Vargas Llosa hayatını kaybetti
2010 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Perulu yazar Mario Vargas Llosa'ın, hayatını kaybettiği açıklandı.
Mardin, betonarme binalardan temizleniyor
Mardin'de, şehrin mimari yapısının ortaya çıkarılması için yürütülen çalışmalar kapsamında tarihi yapının üzerine inşa edilen betonarme iki katın yıkım çalışmalarına başlandı.
Otomobil hurdasından 1.7 tonluk dinozor! Sanat ve geri dönüşüm buluştu
İstanbul Avcılar'daki atölyesinde, hurda otomobil parçalarını sanata dönüştüren demir işleme ustası Hüseyin Ergen, geri dönüşüme dikkat çekmek amacıyla ortaya koyduğu birbirinden farklı figürlerle ilgi odağı oldu.
400 yıl sonra ortaya çıktı: Shakespeare'in gizli sonesi bulundu
Oxford Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Fakültesi'nden Dr. Leah Veronese, Shakespeare'in 116. sonesinin nadir bir el yazması kopyasını keşfetti. El yazması, 17. yüzyıla ait bir şiir derlemesi içinde, Ashmolean Müzesi'nin kurucusu ve kral yanlısı bir isim olan Elias Ashmole'un kişisel arşivinde bulundu.
Almanya'da 90 kişinin İslamiyet'i seçmesine vesile olan Türk imam konuştu
İslamiyet'e ilginin arttığı Almanya'da doğup büyüyen Türk imam Emre Şahin, yaşadığı başkent Berlin'de 3,5 yılda 90 kişinin İslamiyet'i seçmesine vesile oldu.
Adana'da renkli anlar! Portakal Çiçeği Karnavalı 13. kez başladı
Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı, bu yıl 13. kez Adana'da 'Dünya Çocukları' temasıyla başladı. Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında düzenlenen karnavala katılım büyük oldu, ziyaretçiler portakal çiçeği taçları takarak etkinlik alanında hatıra fotoğrafları çektirdi.
Gastronomi ve tarihin buluştuğu yer: Gaziantep
Gaziantep, bayram tatili boyunca, UNESCO'nun 'Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil olmasının ardından büyük bir turizm yoğunluğu yaşadı. Hem gastronomi hem de tarihi mekanlar ile turistlerin ilgisini çeken şehir, ziyaretçilere benzersiz bir tatil deneyimi sundu.
UNESCO mirası Nemrut Dağı'na tatilcilerden yoğun ilgi
UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Adıyaman'daki Nemrut Dağı, Ramazan Bayramı tatilinde 6 bin ziyaretçiyi ağırlayarak yoğun ilgi gördü. Ziyaretçiler, güneşin doğuşunu ve batışını izleyerek, tarihi heykellerle unutulmaz anlar yaşadı.
Tadım'da tarih fışkırdı: 6 bin yıllık kutsal ocaklar gün yüzüne çıktı
Elazığ'ın Tadım köyünde sürdürülen arkeolojik kazılarda adeta tarih fışkırdı. Geç Kalkolitik ve Erken Tunç Çağı'na tarihlenen çok sayıda eser gün yüzüne çıkarılırken, özellikle 6 bin yıllık kutsal ocaklar dikkat çekti.
Antalya'da 150 yıllık gelenek!
Antalya'nın Kumluca ilçesine bağlı Ortaköy Mahallesi'nde yaklaşık 150 yıllık şeker dağıtma geleneği bu yıl da devam etti. Bayram namazından sonra cami bahçesinde toplanan şekerler, imam Bekir Ceylan'ın duasıyla çocuklara eşit şekilde dağıtıldı. Mahalle sakinleri bu asırlık adeti sürdürmeye kararlı!
Kütahya'da çocuklar 200 yıllık 'Küpecik' geleneğini yaşattı
Kütahya'nın Hisarcık ilçesinde yaklaşık 200 yıldır sürdürülen gelenek kapsamında iftardan sonra gruplar halinde evleri gezen çocuklar, 'Küpecik' manisi okuyarak şeker, çikolata ve harçlık topladı.
'Külliye'de Ramazan' etkinliklerinde 'Şair, Şiir, Şuur' tiyatro oyunu seyirciyle buluştu
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 'Külliye'de Ramazan' etkinlikleri kapsamında, 'Şair, Şiir, Şuur' tiyatro oyunu sahnelendi.
'Salıncak Oyunu' piyano ve ut eşliğinde Üsküdar'da izleyiciyle buluştu
Karagöz sanatının kadim oyunlarından 'Salıncak Oyunu', Üsküdar Baraka Sanat ve Kahve'de sanatseverlerle buluştu.
Çanakkale Türküsü'nün ilk kaydı Kerkük'te ortaya çıktı
Çanakkale Deniz Zaferi ile özdeşleşen Muzaffer Sarısözen'in 1952'de Kastamonu'da derlediği Çanakkale Türküsü'nün, 1938'de Kerkük'te alınmış taş plak kaydı ortaya çıkarılarak, Türkiye'de repertuvara dahil edildi.
Haber Ara