20 Mayıs... Tarihte bugün neler oldu?
20 Mayıs... Tarihte bugün neler oldu?

Oluşturma Tarihi: 2016-05-20 09:16:16

Güncelleme Tarihi: 2016-05-20 09:16:16

TİMETURK I HABER MERKEZİ
TARİHTE BUGÜN NELER OLDU?

20 Mayıs 1040 Dandanakan Savaşı

Türk Tarihinin akışı üzerinde önemli etkisi bulunan Savaş, Seçuklu Türkleri ile Gazneli Türk Devleti arasında gerçekleşti. Savaşı Tuğrul ve Çağrı kardeşlerin komutasındaki Selçuklu Türkleri kazandı. Böylece Türkler için Anadolu yolu açılmış oldu. Gazneli Devleti ise bir daha eski gücüne kavuşamadı.

20 Mayıs 1481 II. Bayezid tahta çıktı.

Sadrazam Karamanlı Mehmed Paşa, Bayezid ve Bayezid'in kardeşi Cem Sultan'a ulaklar gönderdi. Ancak, Cem Sultan'a gönderilen ulak, Anadolu Beylerbeyi Sinan Paşa tarafından yakalanarak alıkonduğu için babasının ölüm haberini geç ulaştı. Bu arada Bayezid'in tarafını tutan Yeniçeriler İstanbul'da isyan ederek Cem Sultan taraftarı Karamanlı Mehmed Paşa'yı 4 Mayıs 1481'de öldürdüler ve Bayezid'in oğlu Şehzade Korkut'u babasına vekâleten tahta çıkardılar. Babasının vefatını öğrenen ve devlet büyüklerinin acele başkente gelmesi hakkında gönderdikleri mektupları alan II. Bayezid maiyetinde 4.000 kişi olduğu halde Amasya'dan yola çıkıp 9 günde Üsküdar'a geldi. Ertesi gün oğlu Şehzade Korkut'tan saltanatı resmen teslim alıp 22 Mayıs 1481'de Osmanlı tahtına çıktı.

3 Mayıs... Fatih Sultan Mehmet vefat etti... (HABERE GİTMEK İÇİN TIKLAYINIZ)

20 Mayıs 1506 Amerika kıtasına ulaşan ilk Avrupalı kaşif Kristof Kolomb.

20 Mayıs 1622 Osmanlı İmparatorluğu'nda isyancılar, ordu ve yönetimde yenilik taraftarı Padişah II. (Genç) Osman'ı tahttan indirip öldürdüler.

18 Mayıs... Yeniçeriler Genç Osman'a karşı ayaklandı... (HABERE GİTMEK İÇİN TIKLAYINIZ)

20 Mayıs 1795 Fransa'da kadın kulüpleri kurulması yasaklandı.

20 Mayıs 1799 "İnsanlık Komedyası"nın yaratıcısı Fransız romancı Honore de Balzac doğdu.

20 Mayıs 1878 Ali Suavi'nin darbe girişimi (Çırağan Baskını)

Ali Suavi, II. Abdülhamit'i ortadan kaldırmak için İngilizlerin desteği alarak topladığı adamlarla 20 Mayıs 1878 tarihinde Çırağan Sarayını bastı. İhtilalciler çok sayıda askerin koruduğu Çırağan Sarayına kolayca girdiler. Amaç bu sarayda ikamet eden V.Murat'ı alarak Abdülhamit'in yerine tahta çıkartmaktı. V.Murat, kaldığı odadan çıkarıldı. Kalabalıkla gitmek istemeyen V.Murat bunun bir tuzak olduğunu düşünerek direnmeye çalıştı. Yıllarca kapalı kaldığı için aklını yitirdiği bilinen V.Murat etrafındakilere karşı koyamadan hızla ilerliyordu. Beşiktaş Muhafızı Çorumlu Yedi Sekiz Hasan Paşa yetişti ve Ali Suavi'yi bir sopa darbesiyle başına vurarak öldürdü. Baskına gelen 20 kadar ihtilalci öldü. Bir çoğu da yakalandı. Darbe kısa sürede sona erdirildi ve durum kontrol altına alındı.

20 Mayıs 1882 Üçlü İttifak kuruldu

İtalya sömürgecilik yarışına katılmak istiyor fakat sırtını da güçlü bir devlete yaslama ihtiyacı hissediyordu. Bu yüzden Almanya'ya yaklaşma gereği duydu. Almanlar her ne kadar İtalya'ya güvenmeseler de ittifak antlaşması yapmayı kabul ettiler. Sonunda Almanya, İtalya ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu arasında üçlü ittifak antlaşması imzalandı. Böylece I.Dünya Savaşına giden süreç başlamış oldu.

20 Mayıs 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı sona erdi

Müşir Ethem Paşa komutasında ki Osmanlı Kuvvetleri Yunan ordusunu perişan etti. Yunanistan'da hükümet düştü. Yeni hükümet büyük devletlerden barış için yardım etmelerini istedi. Rus çarının ricası üzerine Osmanlı Devleti ,Teselya'nın iadesi ve savaş tazminatı karşılığında savaşı durdurdu.

20 Mayıs 1915 İtalya taraf değiştirerek İtilaf Devletleri yanında resmen savaşa girdi

İtalya taraf değiştirdi ve Avusturya'ya savaş ilan ederek, İtilaf Devletleri safında savaşa girdi. İtalyanlar, aynı yılın Ağustos ayında Almanya ve Osmanlı Devleti'ne de savaş açtılar.

20 Mayıs 1927 İngiltere Suudi Arabistan'ı tanıdı Kral Hüseyin'in krallığı bitti

Abdülaziz İbn Suud, Kral Hüseyin'in hakimiyetine son vererek Hicaz bölgesini ele geçirdi. İngiltere ile iyi geçinme yolunu tercih etti. Sonunda İngiltere ile İbn Suud arasında Cidde Antlaşması imzalandı. Bu antlaşma ile İngiltere İbn Suud'u Necd Sultanı ve Hicaz Kralı olarak tanıdı. Başka bir deyişle İngiltere Osmanlıya ihanet ederek kendi yanında yer alan Kral Hüseyin'i defterden sildi...

20 Mayıs 1928 Türkiye'de uluslararası rakamlar kabul edildi.

20 Mayıs 1948 CHP Meclis Grubu, Milli Eğitim Bakanlığı denetiminde imam-hatip kursları açılmasına karar verdi.

20 Mayıs 1964 İstanbul Teknik Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi dışında, üniversite ve yüksek okullara girişte merkezi sınav sistemi getirildi.

20 Mayıs 1971 Kısa adı TÜSİAD olan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği kuruldu.

20 Mayıs 1971 Milli Nizam Partisi kapatıldı

Milli Nizam Partisi, Anayasa Mahkemesi tarafından, "laik devlet niteliğinin ve Atatürk devrimciliğinin korunması prensiplerine aykırı olduğu" gerekçesiyle kapatıldı. Bununla birlikte, Milli Nizam Partisi yöneticileri hakkında herhangi bir ceza davası açılmadı. Genel Başkan Necmettin Erbakan bu olay sonrası bir süre yurt dışına çıktı. Fakat kapatılan Milli Nizam Partisi, Milli Görüş'ün temellerini n atıldığı ilk adım olmuş oldu...

20 Mayıs 1974 Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi davasından yargılanan ve 2 yıldır tutuklu olan sinema sanatçısı Yılmaz Güney genel aftan yararlanarak tahliye oldu.

20 Mayıs 2007 1 aydır çeşitli aralıklarla devam etmekte olan Cumhuriyet Mitinginin sonuncusu çeşitli sivil toplum örgütlerinin girişimleriyle Samsunda düzenlendi.