'3. Uluslararası Zeytinburnu Öykü Festivali' 20 Mart'ta başlıyor
Zeytinburnu Belediyesi tarafından bu yıl 3.'sü düzenlenen 'Uluslararası Zeytinburnu Öykü Festivali', 20-24 Mart'ta gerçekleştirilecek.

Oluşturma Tarihi: 2018-03-06 18:35:51

Güncelleme Tarihi: 2018-03-06 18:35:51

Belgradkapı Sosyal Tesisleri'nde gerçekleşen festivalin tanıtım toplantısında konuşan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, festivale bu yıl yerli ve yabancı toplam 35 öykücünün katılacağını söyledi.
Aydın, festival dışında öykü üzerine yarışmalar da gerçekleştirdiklerinin altını çizerek, belediyecilik çalışmalarında kültür sanatı çok önemsediğini ifade etti.

Toplum içerisindeki birikimlerin, ancak kültür sanat alanına yapılan yatırımlarla geleceğe aktarılabileceği yorumunda bulunan Aydın, "Onun için kültür sanat anlamında halkımızdan aldığımız yetkiyle bu alana yoğunlaşmaya devam edeceğiz. Bu aynı zamanda değerlerimize de, ülkemizin geleceğine de, birlik ve beraberliğimize de yapılan bir yatırımdır." diye konuştu.

BU YILIN SLOGANI “ANLATIYORUM ÖYLEYSE VARIM!”

Festivalin Genel Sanat Yönetmenliğini üstlenen Aykut Ertuğrul da festivalde bu yıl "Anlatıyorum Öyleyse Varım!" sloganıyla hareket edeceklerini dile getirdi.

Ertuğrul, festival kapsamında öykü okuma etkinlikleri düzenlediklerine işaret ederek, "Festivalde 4 gün boyunca 'Okulda Öykü Var' programında yerli ve yabancı yazarlar, Zeytinburnu'ndaki 18 liseye konuk olacak. Hem kendi yazarlık hikayelerinden bahsedecekler, hem de öğrencilerin sorularını cevaplayacaklar." ifadelerini kullandı.

Açılış gecesinde "Meşk-i Yay" grubunun konser vereceğini aktaran Ertuğrul, "Zamanın Ruhu ve Öykü" başlıklı panelde bugünün öyküsünün konuşulacağını kaydetti.

Festival Danışmanı Cemal Şakar da festivalin uluslararası boyutuna değinerek, şunları anlattı:

"Bizim yurt içinde giderek sıkışan sesimizi yurt dışına, yurt dışındaki sesleri de buraya taşıması, sanata ve edebiyata yeni bir yatak oluşturması, yeni ilişkiler kurmak bakımından bizim bu festivali çok önemsiyoruz."

Festivalin onur konuğu yazar Yıldız Ramazanoğlu ise çocukluk yıllarında kelimelerin gücünü fark ettiğini dile getirerek, "Ben yazı hayatıma şiir yazarak başladım. Şiirler yazarak itirazlarımı, beklentilerimi, taleplerimi, hayallerimi, her şeyimi dile getirmeye başlamıştım. Sonra hikayeler yazmaya başladım." ifadelerini kullandı.

Ramazanoğlu, hayatta her şeyin bir hikayeyle ortaya çıktığına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Siz bir enstalasyon da yapsanız, bir fotoğraf da çekseniz, resim sanatıyla da iştigal etseniz merkezinde sağlam bir hikayenizin olması lazım. O yüzden her şeye, bir sinema filmine dahi kaynaklık eden hikaye yabana atılmamalı. Hikaye yazarken aslında var olanla, olması gereken arasındaki mesafelerin nasıl aşıldığı, nasıl kelimeler yoluyla aşıldığını ben fark ettim."


11 YABANCI, 24 YERLİ ÖYKÜCÜ FESTİVALE KONUK OLACAK

Bu yıl 11 yabancı, 24 yerli öykücünün katılacağı festivalin açılışı 20 Mart'ta Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleşecek törenle yapılacak.

Festivalin bu yılki yerli öykücüleri arasında Ramazanoğlu'nun yanı sıra İsmail Pelit, Ahmet Melih Karauğuz, Mahmut Sami Yıldız, Sibel Eraslan, Nurcan Toprak, Emin Gürdamur, Nihan Kaya, Necip Tosun, Gülhan Tuba Çelik, Recep Seyhan, Bahtiyar Aslan, Hasan Harmancı, Merve Koçak Kurt, Yasin Çetin, Selma Aksoy Türköz, Demet Şahin, Hüseyin Çelik, Hasibe Çerko, Erhan Genç, Güray Süngü, Elif Genç, İbrahim Aslaner ve Sinem Torun yer alacak.

"Deneysel Edebiyat"ın da masaya yatırılacağı festivalde, onur yazarı Ramazanoğlu ile Guatemala'dan gelen David Unger'in yer alacağı "Anlatmak İçin Yaşamak" panelinde konuşacak.

Bu yıl 2 bin 351 kişinin katıldığı "Bilgi Evleri Öykü Yarışması" ödül töreni ve festival kapanış töreni 24 Mart'ta Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilecek.