Dolar

34,4794

Euro

36,2349

Altın

2.960,38

Bist

9.367,77

Amin Maalouf: Lübnan ölmek üzere, kurtarmak gerekiyor

İsrail'in Lübnan'da Hizbullah'ı hedef alan binlerce insanın yaralanmasıyla sonuçlanan saldırılarının ardından Lübnan asıllı ünlü yazar Amin Maalouf'un memleketi hakkındaki anlattıkları yeniden gündem oldu. Türkiye'de de çok sayıda kitapları yayımlanan Maalouf, yıllardır ekonomik krizle boğuşan Lübnan'ın siyasi, sosyal ve ekonomik durumu hakkında değerlendirmelerde bulunmuştu.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-09-21 09:17:32

Amin Maalouf: Lübnan ölmek üzere, kurtarmak gerekiyor

2020 yılında gazeteci Kürşad Oğuz'a verdiği röportajda Lübnan'daki siyasi ve sosyal yapı hakkında konuşan Maalouf, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bence dini ve mezhepsel yapının büyük bölümüne hâkim bir yolsuzluk ve rüşvet sistemi var. Lübnanlılar kendilerini vatana ve millete bağlayan en güçlü bağın vatandaşlık değil, klanlar ve tarikatlar olduğunu düşünüyor ve öyle davranıyor. Bu açıklamalardan biri.

Diğeri ise şüphesiz ülkede yurttaş bilincinin eksik olması. Bu pek çok ülkede olduğu gibi benimkinde de çok eski bir sorun. Ama benim ülkemde bu oran çok daha yüksek. İnsanlar ülkenin ve toplumun menfaatlerinden çok kendi menfaatlerini düşünüyor. Ve üstelik bu çok kolay kabul de görüyor.

Tabii bunlar yozlaşmayı tamamen açıklamıyor. Çünkü yozlaşma da pek çok ülkede maalesef var. Ama Lübnan'da yozlaşmayı büyüten özel sebepler var ve artık kontrol edilemiyor. Bu yüzden sorunlar çözülemiyor.

Uzman değilim ama şurası açık ki ülkenin bu ekonomik yapısı ve sistemi sonsuza kadar süremez. Faizler inanılmaz, rekabet yok. Kimse normal bir şekilde bu kadar faiz veremez. Böyle yürüyebilir mi? Yanlış bir şey var demek.

Ülkem maalesef çok uzun zamandır kötü yönetiliyor. Ve bu çok üzücü çünkü Lübnan çok büyük potansiyeli olan bir ülke. Bölgesinde sosyal kalkınmanın öncüsü olabilirdi. Zaten uzun süre çok müreffehti ve bir çekim merkeziydi. Böyle de kalabilirdi. Çok kalifiye bir toplum ve insan yapısı vardı. Dünyadaki birçok anahtar sektörlerde, büyük laboratuvarlarda, şirketlerde Lübnanlıları görebilirsiniz. Avrupa'da, Amerika'da, Avustralya'da çalışırlar. Bunu kendi ülkelerinde de yapabilirlerdi ama doğdukları ülkenin sosyal, siyasi ve ekonomik şartları çok bozuldu ve onlar dünyanın her yerine kaçmak zorunda kaldılar."

Lübnan doğumlu, Fransalı yazar Amin Maalouf, Uygarlıkların Batışı'nda ise şöyle yazmıştı:

“Sonunda o küçük ülkenin duvarları, güzelim çatısından temellerine kadar çatlamaya başladı. Artık hiçbir şey ilk başta kurulmak istenmiş yapıya benzemiyor ve hiçbir şey düzgün işlemiyor. Yozlaşma ve rüşvet sistemli yağmacılıkla kol kola yürürken halk su, elektrik, sağlık, toplu taşıma telekomünikasyon veya çöplerin toplanması gibi en temel hizmetlerden yoksun durumda."

SON VİDEO HABER

Otobüs durağına dalan otomobil, 3 öğrenciyi yaraladı

Haber Ara