Antik Roma betonunu sağlamlaştıran sır keşfedildi

Bilim adamları, antik Roma binalarının ayakta kalmasını sağlayan teknik ve malzemeyi keşfetti

2023-01-07 23:50:26

Bilim adamları, benzersiz bir karışım olduğuna inandıkları, yalnızca zamanın testinden değil, aynı zamanda aşırı sert şartlar altında dayanabilen antik Roma beton yapılarının sağlamlığı üzerinde uzun süredir kafa yoruyorlar.

Napoli Körfezi'ndeki Pozzuoli bölgesinden çıkan volkanik külün, antik yapıların benzersiz dayanıklılığına yol açan ve zamanla deforme olan modern beton sistemine göre çok daha uzun ömürlü ayakta tutan temel bir unsur olduğuna inanılıyordu.

Ancak dün yayınlanan bir raporda, Roma betonunun gücüne atfedilen kesin formülün malzemeler değil, karıştırma süreci olduğunun keşfedildiği belirtildi.

PÜF NOKTASI SICAK KARIŞIM

Harvard Üniversitesi'nden MIT araştırmasındaki görevli bilim adamları, Romalıların hiper dayanıklı betonlarını hazırlamak için aslında "sıcak karıştırma" adı verilen bir sürece güvendiklerini belirledi.

MIT inşaat ve çevre mühendisliği profesörü Admir Masiç, MIT News'e verdiği demeçte, "Sıcak karışımın faydaları iki yönlüdür. İlk olarak, beton yüksek sıcaklıkta ısıtıldığında, yalnızca sönmüş kireç kullandığınızda karışması mümkün olmayan kimyalara izin verilerek, başka türlü oluşmayacak olan yüksek sıcaklıkla ilişkili malzemeler üretilir. İkincisi, artan sıcaklık, sertleşme sürelerini önemli ölçüde azaltır çünkü tüm reaksiyonlar hızlanır ve çok daha hızlı inşaata imkan tanır" diye ekledi.

Masiç, eski betonda milimetre ölçülerinde küçük parlak beyaz mineralleri fark ettikten sonra, çıkış noktası olarak, "kireç kırıntıları" olarak tanımlanan ve bugün betonda bulunmayan bu birikintilerin bir zamanlar kötü karıştırma uygulamaları nedeniyle parçalandığını söyledi.

Masiç yayına verdiği demeçte, "Bu kireç kırıntılarının varlığının basitçe düşük kalite kontrolüne atfedilmesi fikri beni her zaman rahatsız etmiştir. Romalılar, yüzyıllar boyunca optimize edilmiş tüm ayrıntılı tarifleri takip ederek olağanüstü bir yapı malzemesi üretmek için bu kadar çaba harcadıysa, iyi karıştırılmış bir nihai üretimi sağlamak için neden bu kadar az çaba sarf etsinler?"

KALSİYUM KARBONATIN KEŞFİ

Masiç ve ekibi, beyaz parçacıkların aslında sönmemiş kireç içeren karışımın "aşırı sıcaklığa" ulaşmasından sonra ortaya çıkan kalsiyum karbonat olduğunu keşfetti.

Ekip daha sonra sönmemiş kireçli ve kireçsiz modern ve antik teknikleri kullanarak bir dizi test yaptı.

Ekip şimdi eski uygulamaları modern kullanımda ticarileştirmek için çalışıyor.

Raporda, Masiç'in bulguları "heyecan verici" olarak nitelendirdiği, daha hafif ve daha uzun ömürlü beton karışımının çimento üretiminin çevresel etkisini azaltmaya yardımcı olacağını umduğu belirtildi.

Çimento üretiminin ise, günümüzde sera gazlarının kabaca yüzde 8'ini oluşturduğu belirtiliyor.

Kaynak: FOX News

Hoca Ahmet Yesevi'nin 63 yaşından sonra yaşadığı yer altı evi

Kazakistan'da 3 bin yıllık altın eserler sergileniyor

Amin Maalouf: Lübnan ölmek üzere, kurtarmak gerekiyor

İlber Ortaylı: Rakıya sahip çıkalım, yoksa uyuşturucu yayılır

Dinozorlardan da eski gizemli keşif

Ressam Mustafa Ayaz vefat etti