Arap Yarımadası el-Kaidesi 24 Ocak 2009'da internet'te yayınlanan bir videoda, el-Kaide'nin Suudi Arabistan ve Yemen'deki yapılanmalarının birleşmesi sonrasında kurulduğu duyurulan radikal islamcı terör örgütüdür. Kurulduğu dönemde oluşumun lideri olan Nasır el-Vuheyşi, Haziran 2015'te öldürülmesinin ardından örgüt liderliği, yapılanmada ikinci sırada yer alan Kasım er-Rimi'ye geçti.
Arap Yarımadası el-Kaidesi Charlie Hebdo saldırısının ve USS Cole bombalamasının da arkasındaki grup olarak gösteriliyor
ÖRGÜTÜN TANINIRLIĞI VE POPÜLERLİĞİ
Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan 2010 ve 2011'deki Country Reports on Terrorism raporlarında örgütün birkaç yüz üyesi olduğu bilgisi verilirken yine aynı raporların 2012, 2013 ve 2014 tarihli yayınlarında 1.000 civarı, 2015 raporunda ise 4.000'e kadar ulaşan örgüt üyesi olduğu bilgisi yer aldı.
Fawaz Gerges Temmuz 2010 tarihli yazısında, örgütün dönem itibarıyla 100-300 arasında çekirdek kadrosu olduğunu ifade etti.
Juan Zarate, Ekim 2010'daki demecinde örgütün 600 kadar savaşçısı olduğunu söyledi. Daniel Martin Varisco'nun Kasım 2010'da CNN için yazdığı yazıda, resmî rakamlar değişiklik gösterse de örgütün 300 ile 500 arasında aktif üyesi olduğu ifade edilmekteydi. John O. Brennan, Nisan 2012'de verdiği demeçte Yemen'deki örgüt üyesini 1.000 civarında tahmin ettiğini söyledi.
ÖRGÜTÜN YEMEN'DE VARLIĞI
Carnegie Uluslararası Barış Vakfı tarafından Ağustos 2010'da yayınlanan yazıda, örgütün Yemen'deki varlığının 300 ile birkaç bin arasında değiştiği, düşük sayının örgüte bağlı aktif militan sayısını, büyük sayının ise örgütün gerçekleştirdiği faaliyetlerde aktif olarak yer almasa da destekleyici pozisyonda bulunanların da dahil edildiği kişi sayısı ifade ettiği belirtildi.
Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon ve İran destekli Husiler arasındaki çatışmanın yaşandığı Yemen'de şiddet ortamı Arap Yarımadası el-Kaidesi'nin güç kazanmasına paralel olarak artıyor. Örgütün iç savaş nedeniyle görece olarak daha rahat hareket edebilmesinin, Husiler ve hükümet güçleri birbirlerine karşı savaşırken gruba karşı ciddi bir saldırının olmamasının bölgede El Kaide'nin kök salmasına yol açacağı düşünülüyor.