Atatürk'ü Anma Haftası
'Atatürk'ü anma ve Atatürk Haftası'ndaki etkinliklerde sirenler çalarken bayraklar da yarıya indirildi

Oluşturma Tarihi: 2020-11-10 12:10:36

Güncelleme Tarihi: 2020-11-10 12:10:36

Türkiye'nin kurucu lideri Atatürk, ölümünün yıl dönümünde tüm yurtta anılıyor.

Konferanslar, törenler, dinletiler ve gösterilerin odağında Atatürk var...

10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü, 10 Kasım 1938 günü saat 09.05'te hayata veda eden Mustafa Kemal Atatürk anısına her yıl tutulan ulusal anma günü.

10 Kasım gününü kapsayan Atatürk Haftası ise Atatürk'ün yurt genelinde anıldığı, ilke ve devrimlerinin anlatıldığı, radyo ve televizyonda konuşmalarının kendi sesinden yayımlandığı, Atatürk'le ilgili filmlerin gösterildiği; 10-16 Kasım tarihleri arasına karşılık gelen haftaya denmektedir.

Siren sesleriyle...

10 Kasım günleri saat 09.05'te çalan siren sesleriyle birlikte Türkiye genelinde 2 dakika süreyle Atatürk anısına saygı duruşuna geçilir.  Türkiye Büyük Millet Meclisi binası önündeki bayraklar hariç, Türkiye'deki tüm resmi binalarda ve ülkenin dış temsilciliklerde bayraklar, yas göstergesi olarak yarıya indirilir. Anıtkabir'de bulunan bayraklar diğer günlerde hiçbir sebeple yarıya indirilmez. Bayrağın sürekli çekili bulunmadığı yerlerde, bayrak önce göndere çekilir; daha sonra da yarıya indirilir.

Ziyaretçi akını

 Devlet kurumlarının düzenlediği anma törenlerinin yanı sıra sivil toplum örgütleri de tören, gösteri veya yürüyüş gibi etkinlikler düzenlemekte ya da resmî kurumların düzenledikleri etkinliklere katılmaktadırlar. Dolmabahçe Sarayı'nda Atatürk'ün hayatını kaybettiği odada düzenlenen anma törenine katılmak isteyenler uzun kuyruklar oluşturmakta, törenin ardından Atatürk'ün yatağına karanfiller bırakıp Saray'ı ziyaret eder.