Bu şiirleri beynimize kazıdık
En çok okunan ve en çok beğenilen, düne ve bugüne damgasını vuran şiir kitapları okurların gönlüne akmaya devam ediyor...

Oluşturma Tarihi: 2021-02-13 22:51:47

Güncelleme Tarihi: 2021-02-13 22:51:47

Türk edebiyatına damgasını vuran şairlerin eserleri günümüze kadar canlılığını koruyarak gelirken kitap satışlarında da kaydadeğer bir artış gösteriyor.

Mısralarıyla insanımızın gönlüne giren şairler kendi dönemlerinde olduğu kadar bu dönemde de edebi yönden ışık olmayı sürdürüyor.
En çok bilinen ve okunan yazarların belli temel eserlerine göz atmak ister misiniz?
Sizler için başucu kaynağı teşkil edecak şairlerin en önemli eserlerini kısa önsözlerle paylaşmak istedik
İşte satışlarda da kendinden söz ettiren yazarlar ve eserleri:

Orhan Veli Kanık'ın "Bütün Şiirleri"

Şairin 1951 yılında yayınlanan kitabı bir şiir külliyatıdır. 204 sayfadan oluşan kitap, Orhan Veli'nin ölümünden sonra, ünlü Varlık dergisi tarafından çıkarıldı. Toplamda 156 şiirin yer aldığı kitap, Orhan Veli'nin kalemini tanımak isteyenler için ideal bir eser.

Necip Fazıl'ın "Çile"si

1925´de "Örümcek Ağı", 1928´de "Kaldırımlar", 1932´de "Ben ve Ötesi", 1953´de "Sonsuzluk Kervanı" ve 1969´da "Şiirlerim" ismiyle yayınlanmış şiir kitaplarının bir çok bakımdan kendini ifadelendiremediğini söyleyen Necip Fazıl Kısakürek´in, 1923´de Yeni Mecmua´da yayınlanmış ilk şiirinden başlayarak bizzat kendisi tarafından süzülen, ayıklanan, düzeltilen ve bir araya getirilen bütün şiirleri...
Ve Poetikası. Bir yanda belli başlı bir sanat anlayışından tüten şiirler, diğer yanda, bu sanat anlayışının tüttürdüğü şiir mefkuresi..

 Mehmet Akif'le Safahat

Mehmet Akif Ersoy'un yedi şiir kitabında yer alan seçme eserlerden oluşan Safahat adlı kitabı, tarihi ve dini konuların ağırlıklı olduğu şiirleri içerir. Mehmet Akif'in 1911 yılında yayınlanan ilk şiir kitabı da aynı isimdedir. Ardından gelen; Hakkın Sesleri, Süleymaniye Kürsüsünde, Fatih Kürsüsünde, Asım, Gölgeler ve Hatıralar olmak üzere toplam yedi şiir kitabı bir araya getirilerek, yeniden Safahat adıyla basıldı.

 Cahit Sıtkı Tarancı'nın "Otuz Beş Yaş"ı

Cahit Sıtkı Tarancı'nın “Otuz Beş Yaş” şiiri, Türk edebiyatının kült şiirleri arasında yer alır. Behçet Necatigil'in deyişiyle: “Şiirlerinde, yaşamanın ve aşkın güzelliğini öven, ölümün üstünlüğünü vurgulayan, Türkçeyi bütün tatlılık ve anlatım gücüyle şiire geçiren Cahit Sıtkı Tarancı, döneminin en çok okunan şairlerinden biri olmuş, hiçbir akıma bağlanmadan kendine özgü bir şiir geliştirmiştir.”

"Yalnızlık Paylaşılmaz"la Özdemir Asaf

Yazar, yalnızlığı en iyi tasvir eden şairlerimizden. Kendine özgü bir anlatımı olan usta yazar, kelimelere öyle güzel dokunur ki okuyucu anlatılan duyguları kalbiyle hisseder. Akıcı ve yalın bir dili olan şiirlerde, bazen öğütleyici dizeler de bulunuyor.Asaf çelişkiler üzerine kurduğu anlatımıyla, okuyucuyu hem düşündürüyor hem de şiirin büyüsüyle huzur bulmasını sağlıyor.

"Hasretinden prangalar eskittim" diyen Ahmed Arif

Kitap, 1968 yılında basıldı. En çok satan şiir kitapları arasında yer alan eserde, Ahmed Arif halk edebiyatından da faydalanıyor. Genel olarak ağıt, türkü ve masal havasında olan kitap, sözcük şöleni sunuyor. Kitapta, usta yazar gerçek bir Anadolu çocuğu olduğunu da hissettiriyor. Başucu kitabı niteliğinde olan Hasretinden Prangalar Eskittim; tekrar tekrar okumak isteyeceğiniz bir eser.

"Ben Sana Mecburum" Attila İlhan

1960 yılında yayınlanan kitap.Aşkı tüm imkansızlığı ve umutsuzluğu ile anlatan şair, sizi bir anda siyasi ve sosyal sorunların içerisine bırakıyor. Attila İlhan Atatürk'e olan hayranlığını da dile getirdiği bu kitabında, birçok duyguyu aynı anda yaşamanızı sağlıyor. Attila İlhan'ın hayatı da birçok sanatçı gibi normal geçmemiş. Başı birçok kez derde girmiş, bunlar arasında Nazım Hikmet'in yazılarını okuması ve yanında taşıması da dahil.

Memleketimden insan manzaraları ile Nazım Hikmet

Yazdığı her şiirde ustalığını konuşturan Nazım, Memleketimden İnsan Manzaraları adlı şiir kitabını 1966 yılında yayınladı. 17 bin mısradan oluşan şiir kitabını 1939 yılında yazmaya başladı ve 1960'ların sonuna doğru tamamladı. Kitap ilk bittiğinde 66 bin mısradan oluşuyordu. Fakat Nazım Hikmet bazı bölümlerini arkadaşları arasında dağıttı, bazılarını da suç teşkil etme ihtimaline karşı kitaptan çıkardı.

Özdemir Asaf'tan "Yalnızlık Paylaşılmaz"

Kısa dizelerle, çağdaş bir içerikle kurduğu, kendine özgü dokunaklı söyleyişiyle bir hayat dersi gibi okunabilecek şiiri genç kuşak okurların her zaman ilgisini çeken, Yalnızlık Paylaşılmaz dendiğinde akla gelen ilk şair Özdemir Asaf bir kez de tek vuruşta okumak için en sevilen kitabıyla bütün yalnızlıklara sesleniyor.

Sevda sözleri'yle Cemal Süreya

Cemal Süreya, kitabında gönlünde sevda olan insanların yüreğine dokunmakta. Şiirlerinde kafiyeyi çok fazla tercih etmemesine rağmen, son derece kolay okunan satırlar kaleme almış. Kitapta, kendinizi bir duygu gemisinin içinde ilerliyormuş gibi hissedersiniz. İnsan yaşamından da kesitler sunan usta şair, her satırda farklı bir ahenk ve anlam sunuyor.

Turgut Uyar'ın "Büyük Saat"i

Turgut Uyar, çok uzun bir aradan sonra ilk kez bütün şiirleri içeren bir kitapla okurlarının karşısında. Arz-ı Hal, Türkiyem, Dünyanın En Güzel Arabistanı, Tütünler Islak, Her Pazartesi, Divan, Toplandılar, Kayayı Delen İncir ve Dün Yok mu kitaplarının yanı sıra dergilerde kalan son şiirleri ve önceki baskılardan unutulmaları ya da şair tarafından elenmeleri nedeniyle kitaplarına girmemiş şiirleriyle, kaçırılmayacak bir yapıt