AA'nın haberine göre, Sultan 2. Abdülhamid'in emriyle 1892 yılında Mareşal Asaf Paşa tarafından inşa edilen Anadolu Hamidiye Tabyaları, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından, Çanakkale Savaşları'nın anlatılacağı butik müzelere dönüştürülecek.
Çanakkale'de Barbaros Mahallesi sınırları içerisinde bulunan tarihi tabyalarda (Bir bölgeyi savunmak için yapılan ve silahlarla güçlendirilen yapı) 2013 yılında başlayan restorasyon çalışmaları sürüyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığının ihalesiyle 17 milyon liralık ödenek ile çalışmalara başlanan 105 dönümlük alanda, Çanakkale Deniz Savaşları sırasında boğaz savunmasında kullanılan 10 bonet (tabya) bulunuyor.
Alanda yapılacak düzenleme ve yenileme çalışmalarıyla bonetler, restorasyonun ardından bölge halkının sosyal yaşam merkezi haline dönüştürülecek. Denize paralel bölümdeki 10 bonet butik müze haline getirilerek, Çanakkale Savaşları burada ziyaretçilere farklı bir konseptle anlatılacak.
Çanakkale Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çanakkale'nin destanlaşan bir kent olduğunu belirterek, bundan 100 yıl önce yaşanan ve tüm dünyanın zihnine kazınan savaşın ardından, ülkeler arasında önemli dostluklar kurulduğunu ve Çanakkale Savaşları'nın yeryüzünde yaşayan herkes tarafından tanındığını anlattı.
Dokuz, şöyle konuştu:
"Bu tabyalar, Çanakkale Savaşlarımızda büyük kahramanlıkların gösterildiği tarihi eserlerimizdir. Sultan 2. Abdülhamid'in emriyle 1892 yılında Mareşal Asaf Paşa tarafından inşa edilmişlerdir. Bölgede 10 tabya, yeni askeri literatür ismiyle bonet bulunuyor. Bu tabyaların Kültür ve Turizm Bakanlığımızca tekrar ihya edilip ayağa kaldırılması için 2013 yılında ihaleye çıkılmıştı. Şu ana kadar bölgede 17 milyon 74 bin lira harcanarak günümüzdeki haline kadarki bölümü tamamlandı. Bundan sonra tabyalardaki teşhir tanzim projesi hazırlanmakta. Bununla ilgili ihaleye de çıkıldı. Önümüzdeki günlerde ihaleyi alan firmaya yer teslimi yapılacak. 20 milyon liralık ek harcamaylaÇanakkale Savaşları'nı anlatan butik müzeler tarzında bir çalışmayla Anadolu Hamidiye Tabyaları son şekliyle kapılarını ziyaretçilerine açacak."
Tabyaların şehir merkezinde kalmaları dolayısıyla canlı olması ve halka açık bulundurulması gerektiğini ifade eden Dokuz, "Daha önce alan Milli Savunma Bakanlığına ait olduğu için askeri bir alandı. Son dönemde askeri birlik buradan ayrıldıktan sonra yer metruk bir halde duruyordu. Bakanlığımızın, Milli Savunma Bakanlığıyla yaptığı görüşme ve yazışmalar neticesinde alan Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edildi. Bu alanın hayat bulması, halkın kullanımına açık kalması gerçekten çok anlamlı olacak. Bu konuda gerekli onarımlar yapıldı. Restorasyon çalışmalarında belli bir aşamaya gelindi" diye konuştu.