Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu
Omuzlarına yüklenen manevi yükün ağırlığını, 60 kiloluk bedenine yükleyen, gencecik yaşında ezilen, Bulgar Türklerinin sesi olmak için sağlığını hatta canını ortaya koyan Naim Süleymanoğlu’nun hayatı bu filmde izleyici ile buluşuyor.

Oluşturma Tarihi: 2019-12-03 11:08:42

Güncelleme Tarihi: 2019-12-03 11:08:42

Serkan Güzel/Timeturk

Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu, ülkemiz ve dünya spor tarihine adını altın harflerle yazdıran efsanevi halterci Naim Süleymanoğlu'nun hayat hikayesini konu ediyor. İlk Dünya Rekoru'na imza attığında 15 yaşında olan, spor kariyerine 7 Dünya Rekoru,üç farklı olimpiyatta kazandığı 3 Olimpiyat Altın Madalya, 6 Avrupa Şampiyonluğu ile 7 tane Dünya Şampiyonluğu ve daha nice başarılar sığdıran Naim Süleymanoğlu'nun hayatının anlatıldığı filmde, Süleymanoğlu'na Hayat Van Eck hayat veriyor. Filmde ayrıca; Yetkin Dikinciler, Selen Öztürk, Gürkan Uygun, Recep Renan Bilek, Uğur Güneş, İsmail Hacıoğlu gibi ünlü ve başarılı oyuncularda rol alıyor. Barış Pirhasan'ın yazdığı filmin Yönetmeni ise Özer Feyzioğlu. 

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki; film için çok iyi ve rollerine uygun oyuncular seçilmiş. Sahneler için ciddi bir emek harcandığı da hemen belli oluyor. Özenilmiş, çalışılmış bir iş ortaya çıkmış. "Filmin ikinci bölümüne kadar, genç bir sporcunun kazanma ve kendi başarısını yükseklere taşıma hırsını, sıla hasreti ve duygusal bir anne-oğul ilişkisi çerçevesinde izliyoruz. Ne zaman ki dönemin Bulgar hükümetinin Türk asıllı vatandaşlarına karşı aldığı isim değiştirme, kültürleri silme girişimleri sert biçimde devreye giriyor, film bireysel bir sporcu hikayesinden politik bir kimliğe bürünüyor."

Süleymanoğlu'nun 1986'da Melbourne Avustralya'da, Dünya Halter Şampiyonası sırasında kaçarak Türk Büyükelçiliği'ne sığınması filmde aynı şekilde anlatılmış. Fakat bazı sahnelerde milliyetçilik duygusu vurgulanırken aşırıya kaçılmış diye düşünüyorum. Zaman zaman ajitasyon fazlaca kullanılmış. Hayat Van Eck ile annesi Hatice rolündeki Selen Öztürk harika oyunculuk sergilemişler. Görüntü Yönetmeni Martin Szecsanov harika iş çıkarmış. Jenerik yazılarında basit hatalar vardı. Hikaye, oyuncular ve teknik ekip çok iyidi. Her filmde görebileceğimiz ufak hatalara rağmen izlenmesi gereken bir film. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.