Cezayir Ulusal Kurtuluş Cephesi 1 Kasım 1954 tarihinde Cezayir'i Fransa'nın yerleşimci sömürgesinden kurtarmak ve Cezayir'i bağımsızlığına kavuşturmak amacıyla küçük grupların birleşmesiyle kuruldu. Cezayir Bağımsızlık Savaşı sırasırnda başlıca milliyetçi hareketti ve 1989 yılında diğer partilerin kurulmasına izin verilmesine kadar Cezayir'in tek yasal ve iktidar partisi oldu.
AMAÇ FRANSIZ ESARETİNE "DUR!" DEMEK
Fransa'nın Cezayir'deki sömürgeci faaliyetleri; ağırlıklı olarak toprak, askerlik ve vergi alanında olmuştur. Bu çerçevede Avrupalılardan daha fazla askerlik yapan, Avrupalılara uygulanandan farklı olarak “Araplara mahsus vergi” adıyla bilinen iki kat vergi ödemek zorunda kalan kendi ülkelerinde seyahat etme özgürlükleri ellerinden alınan, silah taşımak, hacca gitmek ve dini merasim yapmak için de izin almak mecburiyetinde kalan Yerli Cezayirliler bu eşitsiz düzeni ortadan kaldırmak için kendilerine ait ulusal bir cephe kurma yoluna gittiler.
ÖRGÜTLENMELERİ VE BAĞIMSIZLIK SAVAŞINI BAŞLATMALARI
Kurulduğu tarih olan 1 Kasım 1954'te 300 kişilik bir gerillayla toplam 30 şehirde eş zamanlı ve koordineli olarak askeri hedefler ve saldırılar gerçekleştirerek bağımsızlık savaşını başlattılar. Fransa'nın ilk etapta "bir grup asinin işi" diye küçümsediği ve umursamadığı ayaklanma dört yıl içinde sayıları 130 bine ulaşan bir örgütlü mücadeleye dönüştü.
Bunu bastırmak için Fransa Hükümeti baskı rejimini sertleştirdi ve olağanüstü hal ilan etti. Daha sonra ise 1957 yılında Cezayir Ulusal Kurtuluş Cephesi'ni dağıttı. Ancak Cezayir Ulusal Kurtuluş Cephesi tekrar toparlandı ve 19 Eylül 1958 tarihinde Kahire'de Ferhat Abbas başkanlığında Cezayir Cumhuriyeti Geçici Hükümeti'ni kurdu.