Kazdağları'nın etekleriyle Edremit Körfezi'nin sahil kesiminden topladığı kuş ve sinek kanadı, deniz yosunu ile ağaç dalları gibi tamamen doğal malzemeleri sanata dönüştüren Filiz Yılmaz'ın yaptığı teraryum çalışmaları beğeni topluyor.
"Genellikle cam ve plastik maddelerden imal edilen ve içinde sürüngenler, böcekler, bazı bitki türleri için kara ortamının taklit edildiği akvaryum benzeri tank" olarak ifade edilen teraryum, Yılmaz'ın elinde Edremit Körfezi ve Kazdağları'nın küçük bir kesitine dönüşüyor.
Doğadan topladıklarının dışında başka malzeme kullanmayan Yılmaz, bunları teraryuma cımbızla yerleştiriryor. Yılmaz, bazen tek bir objenin yerini bulması için saatlerce uğraşıyor.
İstanbul'dan gelip Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Altınoluk Mahallesi'ne yerleşen evli ve 2 çocuk annesi Yılmaz'ın 9 yıl önce hobi olarak başladığı çalışmaları dikkati çekiyor.
Altınoluk'taki atölyesinde çalışmalarını sürdüren Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğayı sevdiğini ve bitkilerle uğraşmaktan keyif aldığını söyledi.
Yılmaz, teraryuma Altınoluk sayesinde ilgi duyduğunu dile getirerek, "Eşim buralı olduğu için yıllar önce buraya geldiğimizde Kazdağları'na çıktık, tabiatına, kuşlarına, bitki örtüsüne aşık oldum. Gezerken değişik objeler de toplamaya başladım. Burada bulduğum kırık ampulün içine ilk çalışmamı yaptım." diye konuştu.
"DOĞANIN SUNDUĞU OBJELERİ KULLANIYORUM"
Hobi olarak başladığı çalışmalarını zamanla daha da geliştirdiğini anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:
"Doğanın bize sunduğu objeleri kullanıyorum. Çalışmalarımda, kuş veya sineğin kanadından tutun, deniz yosunlarına ve farklı ağaç dallarına kadar farklı malzemeleri kullanıyorum. Parçaların hepsinin bir hikayesi var. Topladığım bir malzeme bazen 9 sene bekliyor ve yerini buluyor. Bazı çalışmalarım yıllarca gereken parçayı bekliyor. Bu sanatın en iyi yanı malzeme toplamak. Çok uğraş verici bir sanat. Sabah erkenden sahile inip malzeme buluyorum."
Yılmaz, Kazdağları'nda Fatih Sultan Mehmet'in gezdiği yer olarak rivayet edilen "Padişah Pınarı"nın kendisini çok etkilediğini, bunu çalışmayla ölümsüzleştirmek istediğine dikkati çekerek, "Bu çalışmam yıllar sürdü ve malzemeleri çok büyük özenle seçtim." ifadesini kullandı.
YAPIMI BİR GÜN DE 9 YIL SÜREN DE VAR
Çalışmalarında kullandığı hiçbir malzemenin yapay olmadığını vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:
"Çalışmalarımın büyük çoğunluğu satılık değildir. Ama satılık olanlar da var. Bazı çalışmalarım sade bir günümü alıyor, bazıları da 9 yıl sürebiliyor. Yapım süresi istediğim malzemeyi yerine yakıştırmama bağlı. Fiyatları o kadar pahalı değil. Bana göre çok farklı bir dünyaya açılan bir pencere bu sanat. Bir küçük ürün ile bir ay uğraştığım oldu. Bunu sevmeden yapamazsınız. Çalışmalarım sadece Altınoluk ile ilgili değil. Safranbolu, Artvin yaylaları gibi Türkiye'nin birçok bölgesinden evleri de yansıttım çalışmalarımda."
Yılmaz'ın yaptığı çalışmalar, 100 liradan 10 bin liraya kadar alıcı buluyor.