'Engellerin' kaldırıldığı gün

OECD, AB ve Türkiye 2019 yılı verilerine göre, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15'i engelli bireylerden oluşuyor.

2020-12-02 14:39:37

Birleşmiş Milletler tarafından engellilerin toplumsal yaşama tam ve diğer bireylerle eşit katılım sağlanmalarına ilişkin çalışmalar yürütüldü. Bu kapsamda engellilerin sorunlarına dikkat çekmek ve onları daha iyi anlayabilmek için 3 Aralık, 'Uluslararası Engelliler Günü' olarak ilan edildi. Ülkemizde de çeşitli etkinlikler düzenlenerek eğitim, sağlık, çalışma hayatı gibi alanlarda fırsat eşitliği sağlanması ve farklılıklara saygı gösterilmesi, mekânsal erişim yanında teknoloji ve bilgiye erişimin bu bireyler için ne kadar önemli olduğuna dikkat çekilerek toplumsal farkındalık oluşturulması amaçlanmaktadır.

1 milyardan fazla kişi engelli yaşamakta


Dünyada 1 milyardan fazla engelli birey yaşıyor. OECD, AB ve Türkiye 2019 yılı verilerine göre, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15'i engelli bireylerden oluşuyor.
Birleşmiş Milletler'in 1992 yılında almış olduğu karar sonrası "Uluslararası Engelliler Günü" olarak ilan edilen 3 Aralık, o gün itibariyle tüm dünyada engelli insanların sorunlarına dikkat çekmek ve onları daha iyi anlayabilmek amacı ile belirlenmiş bir gün.Bugün gerek sosyal yaşamda gerekse iş yaşamında kendilerine çok zor yer bulan ve yaşamın birçok alanında çeşitli "engeller" ile karşılaşan engelli yurttaşlar sorunlarını dile getiriyor. Uluslararası Engelliler Günü 1992 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 47/3 sayılı kararı ile ilan edildi. Toplumun ve toplumun her alanında engelli bireylerin haklarını ve refahını teşvik etmeyi ve engelli bireylerin durumuna dair politik, sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamın her alanında farkındalık arttırmayı amaçlamaktadır.

İlber Ortaylı: Rakıya sahip çıkalım, yoksa uyuşturucu yayılır

Dinozorlardan da eski gizemli keşif

Ressam Mustafa Ayaz vefat etti

Zeki Demirkubuz'dan Nuri Bilge Ceylan itirafı

Kurumsal Güvenlik için Yeni Rehber: 'İş Dünyasında İstihbarata Karşı Koyma'

Kına gecesinin gözdesi kaynana savar şalvar yakma geleneğinin anlamı nedir