Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde bir yıl önce başlayan kazılarda Roma dönemine ait önemli bir yapıya rastlandı. Dicle Üniversitesi'nden 60 kişilik ekibin Zerzevan Kalesi'nde yaptığı kazı çalışmaları sonucunda Hristiyanlığı kabul eden ilk Romalıların kullandığı kilise bulundu.
Dicle Üniversitesi (DÜ) Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Aytaç Coşkun, kazılarda tamamen toprak altında bir ibadethane bulduklarını ifade ederek, "Buraya ‘yeraltı kilisesi' ya da ‘yeraltı ibadethanesi' diyebiliriz. KiliseninRoma'da çok tanrılı dinden Hristiyanlığa geçildikten sonra tespit edilen ilk ibadethane olduğunu söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.
Buluntunun, çok tanrılı Roma döneminde önemli bir kişinin mezarı olduğu, küçük bir topluluğun Hristiyanlığa geçişiyle ibadethaneye dönüştürüldüğü bilgisini aktaran Coşkun, Hristiyanlığa geçen ilk Romalıların ibadetlerini bu yapıda gerçekleştirdiği tahminini paylaştı.
ARAMİCE YAZITLAR TESPİT EDİLDİ
İbadethanenin duvarlarında Aramice yazıtlar tespit ettiklerini kaydeden Coşkun, yazıtlarda anlatılanların belirlenebilmesi için bir uzman davet ettiklerini belirtti.
İbadethanenin bazı bölümlerine işlenen haçlar gördüklerini ifade eden Coşkun, sözlerine şöyle devam etti:
"Vaftiz havuzunu da ana kayada yapmışlar. Biraz büyük vaftiz havuzu. Hristiyanlığa ilk geçenlerin yaşı büyük olduğu için vaftizhaneyi dışarıya büyük bir havuz olarak inşa etmişler. Daha sonra Hristiyanlığa geçenlerin sayısı artınca bu kiliseyi inşa etmişler. Askerlerin ve burada yaşayan sivil halkın ibadet edebileceği daha büyük bir kilise ise ulaştığımız kiliseden yaklaşık 150 yıl sonra inşa edilmiş."