1948 yılında kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, 30 maddeden oluşmaktadır.
Bildirge hazırlanırken 1215 yılında yayınlanan Magna Carta referans alındı.
ABD başkanı Franklin D. Roosevelt'in eşi Eleanor Roosevelt, bildirinin hazırlanmasında ve kabul edilmesinde etkili oldu. Bildirge 46 ülke tarafından imzalandı.
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, ırk, dil, din ayrımı gözetmeksizin dünya üzerindeki bütün insanların temel haklarını beyaz eden bir bildiri olarak tanımlanıyor.
10 Aralık 1948'de BM Genel Kurulunda kabul edildi. Kurula 56 ülke katıldı ve bu ülkelerden 48'i bildirgeye olumlu oy verdi. Sovyetler Birliği, Lübnan, Çekoslavakya, Suudi Arabistan ve Ukrayna çekimser oy kullandı.
Tarihi süreç ve gelişimi
6 yıl süren (1939 - 1945) 2. Dünya savaşında 60 milyondan fazla insan hayatını kaybetti. Milyonlarca insan yaralandı ve evsiz kaldı. Kullanılan kimyasal bombalardan dolayı birçok salgın hastalık ortaya çıktı.
Birçok savaş suçunun işlendiği 2. Dünya savaşı, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin imzalanmasında etkili olmuştur. Bu nedenle savaş bittikten 3 yıl sonra sivillerin haklarını korumaya yönelik hazırlanan bildirge kabul edildi. 300'den fazla dile çevrilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi üzerine yüzlerce makale ve inceleme yazısı kaleme alındı.
Bildirgede köle ticareti ve işkence yasaklanmıştır. Uluslararası hukukta işkence yapmak ve birini köle olarak alıp satmak en büyük suçlardan biri kabul edilmiştir. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi aynı zamanda demokratik bir beyannamedir. Herkes yasalar önünde eşittir ve herkesin avukat tutma, kendini savunma hakkı vardır.