Dolar

35,4819

Euro

36,6182

Altın

3.077,15

Bist

9.739,72

'İsrail'in moralini bozan' puşi, nasıl ortaya çıktı?

İsrail'in Gazze'yi hedef alan soykırım saldırılarıyla birlikte Türkiye ve dünyada direnişe desteğin sembolü olarak yenin öne çıkan puşi, özellikle Ürdün halkı tarafından sahipleniliyor.

1 Yıl Önce Güncellendi

2024-01-20 10:55:12

'İsrail'in moralini bozan' puşi, nasıl ortaya çıktı?

Puşi, 7 Ekim'den bu yana açıklamaları dikkatle takip edilen Filistin'in en büyük direniş örgütü İzzeddin Kassam Tugayları sözcüsü Ebu Ubeyde ile dünyanın her tarafında görünürlük kazandı.

F9mzjyBWoAA8kdi

Ürdün'deki Gazze'ye destek gösterilerinde direnişin sembolü haline gelen kufiyyenin (kefiye, puşi), daha fazla kullanılması, Filistinlilerle dayanışmanın en güçlü delili olarak siyasi mesajlar içeriyor.

Filistin kökenli geniş bir nufusu barındırması nedeniyle aralarında güçlü bağlar taşıyan Ürdün halkı, İsrail'in saldırılarına karşı Gazze'nin yanındaki duruşunu vurgulamak için destek etkinliklerini sürdürüyor.

Ürdünlüler, gösterilerde taktığı "puşi" ile, Filistin direnişinin yanındaki varlığını en yakından hissettiren halk olarak dikkat çekiyor.

AA-20240119-33480905-33480904-URDUNFILISTIN_KAYNASMASININ_SEMBOLU_PUSI

Her iki halkıın mirası olan ancak son dönemlerde azalan puşi, Gazze'deki saldırıların ardından yeniden ön plana çıktı ve İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına karşı Filistinlilerle dayanışmanın sembolü haline geldi.

PUŞİ-KEFİYE NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Ürdünlü tekstil tüccarı 70 yaşındaki İhsan el-Bekri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, puşinin öncelikle Filistin, Ürdün, Suriye, Lübnan, Irak ve Suudi Arabistan halkının başlarına taktıkları bir atkı olduğunu ve daha sonra bu ülkelerin simgesi haline geldiğini, ancak renklerin ülkeden ülkeye farklılık gösterdiğini söyledi.

AA-20240119-33480905-33480902-URDUNFILISTIN_KAYNASMASININ_SEMBOLU_PUSI

Ürdün puşisinin ortaya çıkışının geçen yüzyılın sonuna kadar uzandığını ve çöl halkı ile sınır muhafız güçlerini ayırt etmek için takıldığını, kırmızı desenli ve 1950'lerde resmi olarak Ürdün'e girdiğini, daha sonra halk arasında kullanılmaya başlandığını anlatan Bekri, son dönemde direnişin ve mücadelenin sembolü haline gelen puşinin, geçmişte yerel bir Arap kıyafeti olduğunu kaydetti.

NERELERDE ÜRETİLİYOR?

İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'daki saldırılarından sonra puşiye talebin arttığını, fiyatların da hammaddenin kalitesine göre değiştiğini ifade eden Bekri, "Puşinin fiyatı şu anda 5 dinar (7 ABD doları), bu eskiden Şam, Halep ve (Batı Şeria'nın güneyindeki) El Halil'de üretilmekteydi ve şu anda fabrikaları Ürdün ve Şam'da bulunmaktadır. Talebin artmasıyla birlikte artan talebi karşılamak için bir kısmı Hindistan'da dokunuyor.” dedi.

DİRENİŞ KÜLTÜRÜNDE PUŞİ

Filistin'de yaşanan katliamlara tepkiler sürerken puşi kullanmak vazgeçilmez bir tercih oldu. Tüccar Receb Naguc, puşiye talebin çok yüksek olduğunu söyledi.

AA-20240119-33480905-33480900-URDUNFILISTIN_KAYNASMASININ_SEMBOLU_PUSI

Akademisyen ve sosyoloji araştırmacısı Hüseyin Huzai ise her toplumun kendine özgü ve özel günlerde giymeye özen gösterdiği bir kıyafetinin bulunduğunu hatırlattı.

Puşinin, Ürdün ve Filistin toplumlarında "gururun boyutunu" gösteren simgelerden biri olduğunu dile getiren Huzai, "Ulusal dokuyla bağlantılı olan puşi takmanın amacı, bu sembollere düşman olanlara, onları terk etmenin imkansız olduğu mesajını vermektir. Bunu giymek, nüfuz edilmesi ve kırılması zor bir birliğin delilidir; erkekliğin, dayanışmanın, kader birliğinin göstergesidir." ifadesini kullandı.

"PUŞİ, İSRAİL'İN MORALİNİ BOZUYOR"

Puşinin, dedelerden, torunlara aktarılan bir miras olduğunu kaydeden Huzai, Gazze olaylarının sadece mirası değil aynı zamanda küresel düzeyde tüm Filistin davasını da canlandırdığını ve bunun, Filistin davasının vicdanlarda, kalplerde ve ruhlarda yer aldığını ve varlığını her şeyde ortaya koyduğunu söyledi.

AA-20240119-33480905-33480901-URDUNFILISTIN_KAYNASMASININ_SEMBOLU_PUSI

Huzai, "Puşi tüfek gibidir, çünkü düşmanlar onu görünce Ürdün ve Filistin halkları arasındaki birliğin boyutunu anlıyorlar. Bunu giymek siyasi, askeri, sosyal ve psikolojik mesajlar taşıyor. (iki halk arasında) Birlik olduğunu ortaya koyarak İsrail'in moralini bozuyor ve bu da onları öldürüyor." diye konuştu.

DİRENİŞLE YENİDEN ÖNE ÇIKTI

Haşimi Üniversitesi'nde siyaset bilimci Profesör Dr. Cemal el-Çelebi de "Puşi sosyal, politik ve askeri açıdan mirası, kimliği ve süregelen uzun tarihi yansıtan derin bir Arap sembolüdür. Arap Körfez ülkeleri ve Ürdün gibi puşiyi ulusal bir sembol olarak gören birçok Arap ülkesi var." değerlendirmesinde bulundu.

Çelebi, Gazze'deki Filistin direnişinin, Arap dünyasında ardı ardına gelen, tekrarlanan ve derin yenilgilerle dolu onlarca yıldan sonra cesareti ve direnişi temsil eden bu sembolü bir kez daha ön plana çıkardığını vurguladı.

AA

Haber Ara