Japonya'da "çıplak adam festivali" olarak da bilinen 1250 yıllık törene ilk kez, bazı değişikliklerle de olsa kadınların da katılmalarına izin verildi.
Her Şubat ayında, Japonya'nın merkezindeki kasaba olan Inazawa'daki Şinto tapınağında bir araya gelen çıplak binlerce erkek, "kötü ruhları kovmak" için "hadaka matsuri" adlı törene katılıyor.
Festival, yaklaşık 1.250 yıl önce aynı kasabada ilk kez düzenlendiğinden bu yana kadınlara yasak, ancak Japon basınında çıkan haberlere göre organizatörler 22 Şubat'ta yaklaşık 40 kadından oluşan bir grubun festivale katılmasına izin verecek.
Tamamen giyinik kabul edilecek olan kadınlar, bambu otlarından ritüel sunumlar yapacak ancak festivalin zirvesinin bir parçası olmayacaklar; burada erkekler yalnızca fundoshi (bir tür geleneksel peştemal) ve "hachimaki" adlı bandana kullanacak.
Ayinde, "kötü talihlerini" üzerlerinden atmak için çıplak ve "seçilmiş bir adam" yer alacak.
Ayin için kadınlara yönelik gayri resmi yasağın kaldırılması için kampanya da yürütülüyor.
"Erkek çocuk olsaydım katılabilirdim" diyen Ayaka Suzuki adlı Japon kadın, çocukluğundan beri festivale katılmak istediğini söyledi.
Suzuki, bu fırsatı ailesinin güvenliği ve Noto yarımadasında yakın zamanda meydana gelen ölümcül depremden etkilenen insanlar için dua etme fırsatını olarak gördüğünü belirtti.
Japonya'da kırsal kesimdeki nüfusun azalması nedeniyle geleneksel olarak yerel erkeklerin hakim olduğu etkinliklere son verilebileceği endişesi hakim. Bu nedenle festivalleri herkese açma kararı gündemde.
Bu ay kadınlar, 800 yıllık tarihinde ilk kez Shiga vilayetindeki Katsube ateş festivaline katıldı.
Ancak kuzeydoğudaki Oshu kasabasındaki Somin-sai'nin organizatörleri, geçen ay etkinliğin bu yıl son kez düzenleneceğini duyurmuştu.
1000 yıllık festivale ev sahipliği yapan tapınağın baş rahibi Daigo Fujinami, Mainichi Shimbun'a, kararın yerel erkeklerin çoğunun yaşlı ve etkinliği denetleyecek insan sayısının eksikliğinden kaynaklandığını söyledi.
Fujinami, festivalin kasaba dışında yaşayan insanlara açılması yönündeki önerileri ise reddederek, bunun yerel halkın nesiller boyu aktardığı "temel ritüellere" uygun olmayacağını söyledi.
The Guardian