Dolar

34,5305

Euro

36,1470

Altın

2.999,58

Bist

9.549,89

K-Pop'un karanlık yüzü

K-Pop idollerinin ışıltılı görüntüsünün altında, stajyerlerini ve yıldızlarını istismar edip bir kenara atan endüstrinin mükemmellik uğruna her türlü haksızlığı yapan Dorian Gray'inkine benzer kalbi yatıyor.

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-12-08 00:25:06

K-Pop'un karanlık yüzü

Yumuşak güç veya kültürel cazibe ve etki gücü, kullanılması tehlikeli ve karmaşık bir araçtır.

Hallyu, ya da K-Wave, yumuşak güçte bir devrimin ön saflarında yer alıyor, ancak bu da dışa doğru genişlemeye devam etmeden önce iç sorunları çözmezse tersine dönebilir.

K-Wave dikkatleri Güney Kore'ye çekip küresel bir kültürel etki sunarken, bu dikkat trajediyle renkleniyor ki bunlar göz ardı edilemez:

Kötü muamele, intihar, köle işçi sözleşmeleri, yorucu eğitim programları, "ilişki yasağı" maddeleri, cinsel saldırı ve K-pop ajansları tarafından reşit olmayanların cinselleştirilmesi...

Bazı grupların imajı zedelenirken tüm K-pop endüstrisi kırılgan temellere dayanıyor.

The Diplomat'ın bu yılın başlarındaki sayfalarında Gi-Wook Shin, Haley M. Gordon ve Maleah Webster gibi K-Pop yıldızları, insan hakları konusunda seslerini yükseltmek için nüfuzlarını kullanma zamanının geldiğini savundular. Üzücü gerçek şu ki, olumlu bir küresel etki yaratmadan önce endüstrinin kendi içine bakması gerekiyor.

BTS'den Jungkook'un ajansı Hybe Corporation, sanatçılarını maruz bıraktığı sisteminin göçmen işçileri zorunlu işçi haline getirildiği Katar'daki Al Bayt stadyumuna göndererek gereken özeni göstermedi. Oysa ajans, Birleşmiş Milletler İş Dünyası ve İnsan Hakları İlkeleri kapsamında iş ilişkileri aracılığıyla insan haklarına saygı göstermekten sorumlu. Bu, “şifa için müzik” sloganını destekleyen bir ajans için daha da çarpıcı.

K-Pop'ta sık sık skandallar yaşanıyor, daha bu geçen ay, popüler sanatçı Lee Seung-gi'nin ajansı Hook Entertainment'ın 20 yıl boyunca şarkılarının dijital akışları ve indirme ücretlerinde tüm kâra el koyduğu ortaya çıktı.

11 kişilik bir erkek grubu olan Omega X'in, yönetim tarafından şiddetli bir şekilde azarlandığı kaydedildi. Daha sonra ajans, grubun COVID-19 testi pozitif çıkarken performans sergilemeye zorlamak ve erkekleri cinsel taciz ve içki içme etkinliklerine sokmaya çalışmakla suçlandı. Omega X üyeleri ajans baskılarına karşı özgürleşmek için dava açtı.

K-pop-group-LOONA-member-Chuu-wont-participate-in-upcoming-concerts-due-to-health-concerns-1

Yakın tarihte meydana gelen başka bir olayda, K-pop kız grubu Loona'nın popüler bir üyesi olan Chuu'nun (Kim Ji-woo), aşırı çalışma karşılığında çok az ücret alması nedeniyle, ajansı BlockBerry Creative'e sözleşme düzenlemesi için dava açtığı bildirildi. Ajans bunun yerine suistimal suçlamasında bulunduğu açıklamasında onu gruptan çıkardığını duyurdu.

Destek gösterme amacıyla tüm endüstri, onu ticari fırsatlardan dışlamak yerine, popüler figür olan Chuu'nun arkasında durarak idole olan sevgisini ve desteğini ifade etti.

Loona grubunun bir grup olarak dönemi, diğer 9 üyenin, Chuu'ya yapılan muamele, karların paylaşılmaması ve güvenin kötüye kullanılması nedeniyle şirketle olan sözleşmelerini feshetmesiyle sona erebilir. Bu, muhtemelen hayran kitlesinin dağılmakta olan bir grubu ilk kez açıkça kutlayışı.

Bu eylemler, K-Pop sisteminde yıllardır süren ücreti geri ödenmeyen birçok kızgın stajyerin gözünü açabilir. Hatta bir ajans, elendikleri bir reality şovun yapım ücretleri için eski bir yarışmacıya dava bile açmaya çalıştı.

K-Pop idollerinin yüzeysel görüntüsünün altında, stajyerlerini ve yıldızlarını kötüye kullanıp bir kenara atan endüstrinin Dorian Gray benzeri kalbi yatıyor. Sanatçı üzerinde mutlak güce sahip bir sistem, olumlu bir küresel etki olarak varlığını sürdüremez.

Yumuşak güç genellikle zorlama ile eşleştirilir. Kızgın K-Pop hayranları patolojik adanmışlık üzerine inşa edilmiştir. Sektör, uyarıları görmezden gelerek Ortadoğu, Çin ve hatta Kuzey Amerika üzerindeki etkisini genişletmekten yalnızca kâr kazanıyor. Doğru düzgün hazırlanmadan Mexico City'de gösteri yapmaya zorlanan ve bunun sonucunda bayılan idoller, yapılan uyarılardan daha fazlasını işaret ediyor; bunlar hastalığın etkileridir.

Güney Kore süreci hızlandırmalı ve K-Pop ajanslarının yasal yollarla insan haklarına saygı duymasını sağlamalı. Güney Kore, 20 yılı aşkın bir süredir eğlence endüstrisini "yumuşak güç" ve ekonomik büyümenin motoru olarak aktif bir şekilde destekliyor. Ancak insan haklarını koruma görevine gelince bunu başaramadı.

Omega X ve Loona grupları, işçilere yetki vermek isteyen bir devrime öncülük ediyor. Müziğe yönelik olumlu yaklaşım, endüstride çalışan müzisyenlere ve adaylara karşı saygılı muamele ile eşleştirilmelidir, aksi takdirde domino etkisiyle çöküş yaşanır.

The Diplomat

Haber Ara