Kenya'nın doğa harikası
Naivasha şehrinde yaklaşık 150 yıl önce volkan patlaması sonucu oluşan ve 'Cehennem Kapısı' olarak isimlendirilen lav koridorları, yerli ve yabancı turistlerde büyük ilgi uyandırıyor.

Oluşturma Tarihi: 2017-11-12 21:52:53

Güncelleme Tarihi: 2017-11-12 21:52:53

Kenya'da yaklaşık 150 yıl önce volkan patlaması sonucu meydana gelen ve "Cehennem Kapısı (Hells Gate)" adı verilen lav koridorları dünyanın dört bir yanından yerli ve yabancı turist çekerken, ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 75'i de koridorlardan fışkıran sıcak sulardan sağlanıyor.

Longonot Dağı'nın patlaması sonucu volkanlardan akan lavların soğuyup kristalleşmesiyle doğa harikası bir yapıya bürünen Cehennem Kapısı, Kenya'nın Nakuru eyaletinin Naivasha şehrindeki Hells Gate Ulusal Parkı'nın içerisinde yer alıyor.

Cehennem Kapısı'nda, Longonot Dağı'ndan akan lavların kilometrelerce yol kat ederek şehrin merkezine kadar ulaştığı ve geçtiği her noktada soğuyarak kıvrım kıvrım büyük derinliklerde oyuklar oluşturduğu görülüyor.

Koruma altındaki ulusal parkın içinde, vahşi yaşamın tam da merkezinde yer alan Cehennem Kapısın'daki devasa lav koridorlarının boyu 50 kilometreye kadar çıkıyor.

YÜZLERCE VAHŞİ HAYVAN YAŞIYOR

Longonot Dağı'nın eteklerinden yaklaşık 150 yıl önce akıp gelen lavların oluşturduğu derin ve kıvrımlı yollardan oluşan koridorlar bugün hem yüzlerce vahşi hayvana hem de dünyanın dört bir yanından gelen turiste ev sahipliği yapıyor.

Cehennem Kapısı'nı ziyaret etmek isteyen turistler sadece 26 dolar vererek kilometrelerce uzunluktaki bu koridorları rehberler eşliğinde çok da kolay olmayan bir yürüyüşle görme ve fotoğraf çekme imkanı buluyor.

Parkta ayrıca vahşi hayvanlarla içi içe bisiklet sürülebiliyor, lavların oluşturduğu sütun kayalıklarda kısa tırmanışlar düzenlenirken gece kalarak kamp yapma imkanı da sunuluyor.

Parkın içerisinde bufalo, zebra, zürafa, sırtlan, aslan, babun ve maymunun yanı sıra 100'ün üzerinde farklı kuş türü de yer alıyor.

LARA CROFT VE ASLAN KRAL'IN ÇEKİMLERİ YAPILDI

Kenya'nın meşhur kabilesi Maasailerin toprakları üzerinde yer alan park, 1984'te hükümetin bu toprakları belirli bir ücret karşılığında Maasailerden satın alarak turizmin hizmetine sunmasıyla açıldı.

Ulusal parkın hemen yanı başındaki köylerde vahşi hayvanlarla iç içe yaşayan Maasailer bugün hem parkın gönüllü korumalığını yapıyor hem de parkı ziyarete gelen turistlere ufak ücretler karşılığında rehberlik ediyor.

AA muhabirine konuşan 48 yaşındaki Jackson Mewet, Hells Gate Ulusal Parkı'nda Cehennem Kapısı'nda yaklaşık 15 yıldır rehberlik yaptığını söyledi.

Mewet, dünyaca ünlü 2003 yapımı "Lara Croft Tomb Raider: Yaşamın Kaynağı" adlı film ile 1994 yılında yapılan "Aslan Kral (The Lion King)" filmlerinin de Cehennem Kapısı'nda çekildiğini dile getirdi.

ELEKTRİK İHTİYACININ YÜZDE 75'İNİ KARŞILIYOR

Cehennem Kapısı koridorlarında yüzlerce noktadan fışkıran sıcak sularla da elektrik üretimi yapılıyor.

Doğa olayını enerjiye döndürmeyi başaran Kenya hükümeti, ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 75'ini ulusal parkın içerisinde kurduğu jeotermal enerji tesisleriyle karşılıyor.

Parkın içerisindeki jeotermal enerji tesisleri bazı kesimler tarafından vahşi hayvanların yaşam alanlarını daraltması dolayısıyla eleştirilirken, bu tesisler aynı zamanda ülkedeki elektrik ihtiyacının karşılanmasında önemli rol oynuyor.