Kitap Okumayı Sevmiyor muyuz?
Dünya üzerinde bakıldığında Türkiye’de kitap okuma oranları oldukça düşük durumda. Artan döviz kurlarına bağlı kağıt ve baskı maliyetlerine gelen zamlar yayıncıları da olumsuz etkiliyor.

Oluşturma Tarihi: 2022-12-09 21:57:21

Güncelleme Tarihi: 2022-12-09 21:57:21

UNESCO'nun verilerine göre Türkiye kitap okuma oranında dünya'da 86. sırada yer alırken, TÜİK verilerine göre ise kitap ihtiyaç listesinde 235. sırada yer alıyor.

Türkiye'de Kitap Okuma Oranı Az

Her yıl dünya ülkelerinin kitap okuma oranları açıklanıyor. Türkiye geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2022 yılında da gerilerde kaldı. UNESCO'nun verilerine göre Türkiye kitap okuma oranında Dünya'da 86. sırada olduğu açıklandı. Yoksul Afrika ülkeleriyle kitap okuma sıralamasının aynı olması dikkat çeken bir diğer ayrıntı. Türkiye, TÜİK verilerine göre kitap ihtiyaç listesinde 235. sırada yer alıyor. Döviz kurlarının yükselişi ise yayıncılık sektörünü de yakından ilgilendiriyor. Kağıt ve matbaaya yansıyan bu zamlar kitap basım oranlarında da düşüş yaşanmasına sebep oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Telif Hakları Genel Müdürlüğü'nün yayımladığı ‘Süreli Olmayan Yayın Bandrol Satış Bilgileri' verilerine göre basılan kitap sayısı, geçen senenin aynı dönemine göre geriledi. Bakanlık verilerine göre, 2021 yılının Ocak ve Şubat aylarında bandrol alan kitap sayısı 26 milyon iken bu yılın Ocak ayında 21,1, Şubat ayında ise 24,2 milyona geriledi. 2021 yılında Eylül ayına kadar sürekli artan bandrol sayısı 63 milyona ulaştıktan sonra hızlı bir şekilde gerilemeye başlayarak Kasım ayında 36 milyona, sonrasında ise 21 milyona kadar düştü. Oysa bu oran okuma oranlarıyla buluşturulduğunda içler acısı durum ortaya çıkıyor. Türkiye'de toplam nüfus üzerinden düşünüldüğünde, okumaya ayrılan süre kişi başına 1.5 dakika olarak tespit edilirken, televizyon izleme saati ise 6 saat'e kadar çıkıyor.

Türkiye'nin dört bir yanında düzenlenen kitap fuarları her yıl binlerce kitapseveri ağırlıyor. Son yıllarda artan kitap fuarlarına olan ilginin kitap okuma oranlarına çok da fazla yansımadığı görülüyor.