Kurban Bayramı'na sayılı günler kala tüm yurtta çadırlar kurulmaya başlandı. Vatandaşlar kendileri için uygun olan kurbanı almak için her sene olduğu gibi yine çetin bir pazarlığa tutuşacak ancak herkes nakit kurban alamayabilir. Peki, Kurbanlık hayvanı kredi ile almak dini açıdan doğru mu? Alınan hayvanın kesimi caiz mi?
AA'nın haberine göre; Bu konuda açıklamalarda bulunan Kur'an Araştırmaları Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Yunus Vehbi Yavuz, Kurban Bayram öncesinde önemli uyarılarda bulundu. Bankalardan kredi çekerek kurban kesmenin doğru olmadığını söyleyen Yavuz, maddi durumu el vermeyen kişilerin borçlanmasının yerine kurban kesmemesinin daha doğru olacağını söyledi.
AYET NE DİYOR?
Banka kredisi ile kurban kesilemeyeceğini ifade eden Yavuz, şunları söyledi:
Kurbanı zengin olan ve maddi imkanı olan kişiler keser. Bir ayette 'Allah kuluna gücünün yetmediğini teklif etmez' diyor. İmkanın yoksa bankadan krediyle para çekerek kurban kesmek olmaz.
"BANKALARI BU İŞE BULAŞTIRMAK..."
Bankaları bu işe bulaştırarak kurban kesmek doğru bir şey değildir. Zaten mükellef değildir parası yoksa. Kredi alarak borçlanarak kurban kesmek hem dini anlamda uygun değildir. Keseyim de elimde et bulunsun anlamına da getirirse bu da kurban anlamını yitirmiş anlamına gelir. Dinimizin gösterdiği şekilde kurban kesmek daha doğru olur.
KURBAN DERİSİ KİME VERİLEBİLİR?
Kurban da derisi de ancak fakir, fukaraya veya hayır kurumuna sadaka olarak verilebilir. Sahibi tarafından derisi kullanılabilir ama asla satılmaz. Para ile satıldığı takdirde bu paranın tasadduk edilmesi lazım. Eğer satarsa kurbanını iptal etmiş olur.
KESİMİN ANA AMACI...
Kurban kesmede asıl amaç sadece et veya kan akıtmak değil, aksine Allah'ın hoşnutluğuna ulaştıracak iyi niyete sahip olmaktır.