Kurban Bayramı'nda yapılması gerekenler...
Kurban ibadeti, nefse muhalefet ederek sadece Cenâb-ı Hakk’ın rızasını kazanmak için yapılan ibadettir. Peki bayramda neler yapılmalıdır? İşte bayramla ilgili merak edilenler...

Oluşturma Tarihi: 2016-09-12 10:02:38

Güncelleme Tarihi: 2016-09-12 10:02:38

Kurban, kelime olarak yakın olmak, yakınlaşmak demektir. Allah'a yaklaşmak ve o'nun rızasını kazanmak amacıyla belli zamanda belli nitelikteki hayvanı(kurban) kesmektir.

Peki 2016 Kurban Bayramı'yla ilgili yanlış bilinenler neler? Kurban Bayramı tatili ne kadar sürecek? Bayram namazı saat kaçta? Kurban keserken nelere dikkat edilmeli?

Kurban keserken hangi dua edilir? İşte Kurban Bayramı ile ilgili merak edilen soruların yanıtı...

KURBAN NİÇİN KESİLİR?

Kurban Allah rızası için kesilir. Müslümanlar arasında sevgi, dostluk, kardeşlik, yardımlaşma duygularını geliştirir. Zenginle fakir arasında bir gönül köprüsünün temellerini atar. Kurban kesen kişinin Allah'a bağlılığı artar. O'na yakın olmanın huzurunu yaşar.

Kurban kesen kişi, Hz. İbrahim ve İsmail gibi Allah'ın emirlerine uymaya hazır olduğunu sembolik bir davranışla göstermiş olur.

Ayrıca kurban, insanın sevdiği şeyi Allah için feda etmesi demektir. Kurban kesen kişi, Allah'ın rızasını kazanmak için sevdiği şeyleri başkalarıyla paylaşarak bu amacı gerçekleştirmiş olur.

KİMLER KURBAN KESEBİLİR?

Kurban ibadeti dinen maddi açıdan uygun sayılan her Müslüman'ın yerine getirmesi gereken bir ibadettir.

KURBAN KESERKEN OKUNACAK DUA

Kurban keserken okunacak dua kısa ve ezberlemesi basittir. Ancak ezberleyemeyenler en rahat okuyacağı şekilde bir kağıda yazarak da kurban başında duayı okuyabilir.

İşte Kurban keserken okunacak dua: "Allahümme inni veccehtü vechiye lillezii fetara's-semavati vel-arda hanifen ve ma ene mine'l-müşrikiin"

KURBAN NE ZAMAN KESİLİR?

Kurban kesim vakti, bayram namazının kılındığı yerlerde namazın ardından, bayram namazı kılınmayan yerlerde ise sabah namazından sonra başlar. Ancak kurban kesim zamanı konusunda mezheplere göre farklılıklar vardır. Hanefilere göre kurban kesimi bayramın 3. gününün akşamına kadar devam ederken, bu süre içerisinde gece ve gündüz kurban kesilebilir, fakat gündüz kesilmesi daha uygundur. Diğer taraftan Şafiilerde ise 4. günün gün batımına kadar kurban kesimine devam edilmesinde bir sakınca yoktur.

KURBAN KESERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Kurban kesilirken kıbleye çevrilir boğaz tarafı kıbleye çevrilir. Hayvana acı çektirecek, canını yakacak hareketlerden kaçınarak, eziyet etmeden sol yanı üzerine yatırılır.

Daha önce dediğimiz gibi besmele çekmekle ve dua okumakla başlanan kurbanlık kesiminde; usulüne göre kesim yapmak için hayvanın nefes ve yemek borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. İslamiyet'te hayvanın omuriliğinin kesilmesi ise mekruh (yasak olmasa da, yapılmaması istenen) kabul edilir. Bu işlemin ardından hayvanın canının çıkması beklenir. Hayvanın başı gövdesinden canı çıktıktan sonra ayrılır. Kurbalık keserken hayvana kesinlikle eziyet edilmemelidir. Ayrıca acı çektirmemeye özen gösterilmelidir. Bu nedenle kurbanın işin ehli kimseler tarafından kesilmesi doğrudur. Ayrıca kurban kesimi esnasında çevre kirletilmemelir. Dinimizin gerekliliklerinden biri olan temizlik konusuna dikkat edilmelir. Yine aynı alanda birden fazla kurban kesilmesi halinde bir kurbanlığın diğerini görmeyecek şekilde kesiminin yapılması gerekir.

KURBAN ETİ NASIL DAĞITILIR, KURBAN ETİ AKRABAYA VERİLİR Mİ?

Kurban kesiminin tamamlanmasının ardından kurban etinin dağıtılması önem taşıyan konulardandır. Kesilen kurbanın eti öncelikle üçe bölünür. Bunun bir bölümü kurban kesemeyen yoksullara dağıtılır. Diğer bir bölümü ise akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılır. Diğer bir kısmının ise evde yenmesi tavsife edilir. Yani kurban etinin bir bölümünü akraba, eş dosta verebilirsiniz. Hem kültürümüz gereği, hem dinimiz gereği özellikle komşularla, dostlarla, muhtaç ve yoksullarla paylaşmak oldukça önemlidir.

KURBANLIĞIN YENİLMEYECEK YERLERİ NERELERİDİR?

Öncelikle kurban yalnızca etleri helal olan hayvanlardan kesilmelidir. Hangi amaçla kesilirse kesilsin; kanları, ödleri, bezeleri, idrar torbaları, cinsel organları, dübürleri ve yumurtaları (husye) tahrimen mekruh olarak kabul edilir. Öte yandan Maliki ve Şafii mezheplerinde ise kurbalığın yumurtalarını (husye) yemek caizdir. Bu kısımların toprağa gömülmesi yahut kedi ve köpek gini hayvanlara verilmesi doğrudur.

KURBAN BAYRAMI'NDA NELER YAPILMALI?

Arefe Gecesi ve bayram gecelerini ibadet ve zikrullahla ihya etmek. Zira Rasûlullah(s.a.v) Efendimiz:“Herkim Ramazan ve Kurban Bayramı gecelerini ihya ederse, kalplerin öleceği gün onun kalbi ölmez.” buyurmuşlardır.(İbn-i Mâce, 563, 1782)

* Bayram sabahı erken kalkmak

* Gusül abdesti almak

* Misvak kullanmak

* Güzel koku sürünmek

* En güzel elbiseleri giyinmek

* Güler yüzlü olmak ve tatlı söz söylemek

* Kurban kesildikten sonra iki rekât şükür namazı kılmak. Bu namazın birinci rekâtında el-Kevser, ikinci rekâtında el-İhlâs sûreleri okunur.

* Sadaka vermek